Přeskočit na obsah

Týden zdravé výživy v ŠJ Dubné

Týden zdravé výživy v jihočeském Dubném, v němž strávníkům představovali nová a zdravá jídla, vyvrcholil pozváním známého šéfkuchaře a přípravou kapřích biftečků. Jaké byly zkušenosti s tímto pokrmem, ale i s celou akcí?

Autor: Jiřina Jonášová

Ve školní jídelně ZŠ a MŠ Dubné se zaměřujeme na popularizaci zdravého stravování a školního stravování obecně. Za tím účelem pořádáme pravidelně nejrůznější akce typu večeře pro rodiče a také různé tematické týdny, během kterých pro naše děti a žáky připravujeme méně tradiční jídla. V úvodu je nutno uvést, že z organizačních důvodů připravuje naše jídelna denně pouze jedno jídlo, což v podobných případech výrazně usnadňuje organizaci a znemožňuje strávníkům „kličkovat“ mezi jídly podle jejich atraktivity.

Cílem samotného Týdne zdravé výživy, který proběhl v únoru 2016, bylo představit dětem méně oblíbená zdravá jídla v netradiční atraktivnější formě. Na jídelníčku bylo telecí maso na hrášku s rýží, výpečky z kuřecích stehen s českým hlávkovým zelím a chlupatými knedlíky, zeleninová čočka nebo bulgureto, z polévek například zeleninová se sýrovým kapáním, brynzová nebo vločková s mrkví.

Program Týdne zdravé stravy vrcholil akcí s kuchařem Petrem Stupkou, který přijal naše pozvání, aby pro žáky připravil ve školní jídelně zajímavou besedu o významu rybích jídel s ukázkami kuchařských postupů a ochutnávkou, a ve spolupráci s našimi kuchaři připravil rybí specialitu k obědu pro základní i mateřskou školu. Zvolil záměrně netradiční úpravu ryby ve formě biftečků z mletého kapřího masa (recept uveden v závěru článku). Takto zpracované rybí maso je pro děti mnohem přijatelnější při zachování všech nutričních kvalit ryby. Především u žáků základní školy zaznamenalo jídlo značný úspěch, trochu hůře bylo přijato dětmi mateřské školy. Spokojení byli i dospělí strávníci. Výrazným motivačním prvkem pro žáky základní školy byla navíc přítomnost známé osobnosti.

I další jídla ze zdravého jídelníčku byla volena tak, aby byla pro naše děti akceptovatelná, a to i za cenu drobných ústupků ze standardu zdravé výživy, jakým byly kuřecí výpečky se zelím a chlupatým knedlíkem. Nejmenší úspěch tradičně zaznamenala čočka, nejúspěšnější byla zmíněná rybí specialita Petra Stupky. V úhrnu nelze říci, že by se týden zdravé výživy projevil větším množstvím odpadu než v jiných týdnech.

Největší břemeno Týdne zdravé výživy pochopitelně nesl personál školní jídelny, který se musel vyrovnat s přípravou netradičních jídel. Protože to ovšem není v naší jídelně akce ojedinělá, jsou na podobné novinky zvyklí. Kladně byla naopak hodnocena možnost spolupráce s panem Stupkou, který se ochotně dělil o své bohaté zkušenosti.  Finanční náklady spojené s realizací akce nijak nepřesahovaly běžný režim, finanční normu se podařilo bez potíží splnit.

Těžko očekávat, že podobná nárazová akce změní stravovací návyky našich žáků, domníváme se ale, že i kdyby si děti neodnesly více, než že lze jejich neoblíbené rybí maso připravit chutně, bez kostí a při tom poměrně snadno, je přínos akce dostatečný. Dobrý obraz školní jídelny směrem k rodičovské veřejnosti a jejich ocenění je pak příjemnou přidanou hodnotou.

Pro veliký úspěch akce již nyní plánujeme uspořádání podobné akce, při které se spolu s Petrem Stupkou zaměříme na netradiční úpravu luštěnin.

Kapří biftečky – recept
(odhad na 10 porcí)

Kapří maso mleté 1 kg, mléko 0,5 dcl, solamyl 5 dkg, ovesné vločky jemné 10 dkg, sýr 10 dkg, směs koření dle chuti, lze přidat pažitku či petrželku pro osvěžení vzhledu.

Postup: Z vytvořené směsi tvoříme karbanátky, které pečeme v konvektomatu. Podáváme s vařeným bramborem. Alternativa nejen pro celiaky – ovesné vločky nahradíme vařenými bramborami.

Jiřina Jonášová, vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Dubné

Autor: Jiřina Jonášová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: pondělí

    dodavatel kapřího masa
    Díky za pěkný článek paní Jonášová. Ráda zkusím v naší jídelně. Dívám se na webu a nevidím dodavatele masa na biftečky. Jsem z Prahy. Poradíte velkoobchod. Díky

  • Autor: rohlik

    článek
    Nelze nereagovat, článek hezký, akce určitě pěkné, chtěla jsem se inspirovat, ale když jsem nahlédla do jídelníčku MŠ, tak jsem myslela, že tento článek není z uvedené jídelny. Myslím, že kombinace ranních svačin tuňáková pomazánka, z tresčích jater atd s mlékem není vhodná. Další týden 6 sladkých svačin do týdne mě také moc neinspiroval. Hlavní jídlo tento týden bramborový salát se smaženým řízkem, buchtičky se šodo a další den kynuté houskové knedlíky s omáčkou.Pokud jsem na správných stránkách této jídelny, tak jsem očekávala asi něco jiného.

    • Autor: jentak

      Máte pravdu, v této škole by měli hodně zapracovat na vylepšení svačinek pro MŠ, velice je zde odbývají , je zde nedostatečné množství zeleniny k svačinkám a o pestrosti jídelníčku by se také mohla vést diskuze, ono jeden týden vařit zdravě nestačí, lepší je mít jídelníček vyvážený celoročně

    • Autor: Dietolog

      „Myslím, že kombinace ranních svačin tuňáková pomazánka, z tresčích jater atd s mlékem není vhodná.“ — Můžete mi říct, co je na téhle svačině nevhodné? To abych získal lepší vhled do způsobu uvažování lidí vašeho typu. Nebo vám tam chybí zrní, oříšky a cizrna?

    • Autor: Eva N.

      Navíc v dubnu každý týden jedno sladké jídlo k obědu :-(.