Přeskočit na obsah

Týden zdravé výživy ve znamení jáhel

Pojďte s námi na návštěvu do lenešické základní školy, kde na jaře připravili Týden zdravé výživy. Do akce se zapojila školní jídelna i škola. Celý týden byl tematicky zaměřen na jáhly a to se odrazilo ve všech aktivitách, nejen v jídelníčku.

Autor: Pavel Ludvík

Týden 24. – 28. března 2014 byl v Základní škole Lenešice vyhlášen za týden zdravé stravy. Projevilo se to nejen ve vyučování, kde se se zdravou výživou děti seznamovaly a povídaly si o ní. V lenešické škole proběhlo i několik akcí, při nichž děti pomáhaly připravovat zdravou stravu nebo ji ochutnávaly, a školní jídelna připravila speciální jídelníček, který obsahoval zdravá jídla.

Týden zdravé výživy byl součástí několikaletého úsilí školy v oblasti podpory zdravého životního stylu, zdravých vztahů mezi lidmi a zdravé stravy. ZŠ Lenešice je zařazena do sítě Škol podporujících zdraví a letos i získala ocenění Zdravá škola.

Zdravá výživa ve škole

Jedním z hlavních témat celého Týdne zdravé výživy byly jáhly. Co jsou to jáhly, co se z nich připravuje? Děti z vyšších ročníků přibližně věděly, jaká potravina to je, ale odpovědět na tuto otázku pro děti z 1. stupně bylo podstatně složitější. Je to rostlina, zvíře – i takové byly některé odpovědi. Není se čemu divit. Jáhly se z jídelníčku rodin vytratily, děti pak nevědí, co se z nich dá uvařit ani jak chutnají. Na dotaz, v které rodině se toto jídlo připravuje, odpovědělo kladně v lenešické škole ze 140 oslovených žáků jen asi 5.

Jáhly se dostaly nejen do výuky, ale hospodářka školy se staršími žáky také připravila ochutnávku slaných i sladkých jídel připravených právě z jáhel. Menší i větší děti tak měly možnost ochutnat „jáhloto“ s kuřecím masem a zeleninou na kari, jáhlový salát se sýrem a zeleninou, jáhlové čokoládové kuličky obalené kokosem a nakonec i staročeský tradiční jáhelník. Pro některé žáky to bylo první seznámení s jáhlami.

Ochutnávka jídel z jáhel měla úspěch, zvláště menší strávníci z prvního stupně školy byli nadšení, nešetřili chválou a hned se dožadovali receptů pro rodiče. Pro rodiče to byla velká výzva.

Pro žáky 2. stupně se ve středu 26. března konala ve školní jídelně zdravá snídaně. Proběhla formou švédského stolu. Cílem bylo dětem ukázat, jak by měla správná snídaně vypadat. Na stolech nechyběly bílé jogurty, nepražené müsli, směs oříšků, semínek, brusinek, ovoce, zelenina, kvalitní sýry a šunky, celozrnné pečivo, ochucený tvaroh, mrkvový salát, ovesná kaše, různé druhy čajů a bílá káva. Celá akce byla financována ze zdrojů školy. Jídelna poskytla jen své prostory a paní kuchařky pomáhaly s přípravou potravin, s porcováním ovoce apod.

Zdravá výživa v jídelně

Školní jídelna se do týdne zdravé výživy zapojila jinak: připravila jídelníček plný zdravých jídel. Strávníci ochutnali například rybí filet z aljašské tresky s kukuřicí a bramborami, králíka s čínskou zeleninou a divokou rýží, cizrnu s rajčaty, fazolové lusky nebo jáhlové rizoto s tofu a zeleninou. Hlavní jídla byla doplněna polévkami z běžné nabídky jídelny, zeleninovými, se zavářkami apod. Celou akci v jídelně provázela tematicky zaměřená nástěnka, na níž dominovala potravinová pyramida.

Jak uvádí vedoucí jídelny Eva Vlasáková, děti zdravá jídla docela jedly, přestože v jídelníčku nenašly různé lupínky, koláče ani buchty, na které jsou zvyklé a které mají v oblibě. Velmi jim chutnal králík, i když senioři, pro které jídelna také vaří, na divokou rýži v příloze hleděli s nedůvěrou. I jáhlové rizoto mělo celkem úspěch. Strávníkům příliš nechutnala cizrna s rajčaty. Na cizrnovou kaši jsou děti z lenešické školy zvyklé, ale kombinace s rajčaty se jim nezamlouvala.

Jídla do jídelníčku vybírala vedoucí jídelny mimo jiné i s ohledem na pracnost, aby je malý kolektiv zdejší kuchyně stihl připravit. Kuchařky neudělaly příliš dobrou zkušenost s jáhlovým rizotem: zjistily, že s jeho přípravou a uchováváním je problém. Má-li se udržovat v teple delší dobu, jáhloto (jak někde takový pokrm nazývají) se začne lepit. Vedoucí Vlasáková říká: „Jáhly je lépe dovářet průběžně, podobné zkušenosti máme s kuskusem, naopak třeba bulgur delší uchovávání vydrží.“

Týden zdravé výživy v Lenešicích ukázal dětem nejen jak se správně stravovat, ale také to, že zdravé jídlo může být i chutné.

Ing. Pavel Ludvík, vedoucí redakce portálu Jídelny.cz, s přispěním Evy Vlasákové, vedoucí ŠJ ZŠ Lenešice

Autor: Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: kleopatra

    Blahopřání
    Moc krásná akce. Je fajn, že se zapojila celá škola. Ne všude to tak funguje. Je vidět, že jste fajn kolektiv. Blahopřeji vám.