Přeskočit na obsah

Týden zdraví ve školních jídelnách

Populární Týden zdraví proběhl již poněkolikáté ve Zlíně. Tentokráte s neobvykle širokou nabídkou akcí, do níž se zapojila i řada školních jídelen. Navštívili jsme několik z nich a přinesli jsme pro vás mnoho zajímavých informací, tipy k propagací zdravé výživy, zdravé jídelníčky a receptury.

Autor: Vladimíra Nejezová

Speciální jídelníčky pro strávníky, výstavky jídel s ochutnávkou i pro veřejnost na zlínských školách. Odborné přednášky, ukázky cvičení a relaxace. Nákup zdravotnických pomůcek za zvýhodněné ceny: To jsou některé z akcí Týdne zdraví ve Zlíně, který se již tradičně uskutečnil začátkem října 2007. Jeho cílem je upozornit širokou veřejnost na zdravý životní styl.
Letošní ročník byl opravdu bohatý a probíhal na mnoha místech ve Zlíně i v okolí. Zajímavé byly gastronomické akce, které uskutečnily některé školy.

Barevný týden
Jídelna Základní školy v Okružní ulici, v tomto týdnu vařila podle barevného jídelníčku. Pod heslem barevný týden byla každému dni přidělena základní barva a té se pak přizpůsobila i skladba svačin a obědů. Například na modrou středu jídelna nabídla moravskou krajovou specialitu povidlovou omáčku. V červený čtvrtek mohli strávníci ochutnat rajčatovou polévku, jako salát byla podávána červená řepa a k pití se na jídelníčku objevil malinový nápoj.


Ochutnávky
Základní škola ve Štípě zpracovala téma pomocí výstavy pod názvem „Plody sadů a zahrad“. Ovoce se nejen vystavovalo, ale také byly připraveny ukázky moštování spojené s ochutnávkou.
Velmi zdařilý způsob zvolila Základní praktická škola v Mostní ulici. Žáci sami v hodinách praktického vyučování připravili velké množství zdravých pokrmů, které pak v rámci dne otevřených dveří nabídli k ochutnávce. Ve vkusně upravené učebně tak nabízeli jídla nejen hezky naservírovaná, ale i chuťově velmi zajímavá.
Jak nám prozradila paní učitelka Dostálová, pod jejímž vedením žáci vařili, na výběru receptů se podílela celá škola.
Pokud si myslíte, že co je zdravé, nemůže i dobře chutnat, pak po ochutnání česnekové pomazánky, špenátového závinu, květákové rolády nebo cuketového bramboráku byste jistě změnili názor. A něco malého sladkého na závěr? Tak třeba ovocné placičky nebo koláč. Ke každému z jídel byl připojen recept, který si návštěvníci mohli odnést pro svou domácí inspiraci. Pokud zajímají i Vás, nabízíme některé z nich na konci tohoto článku.
Žáci pod vedením zkušené učitelky s chutí experimentovali a na výsledku to bylo znát. A co si z toho odnesou do života? Určitě se jim neztratí dobré návyky, které ve škole získají jak u přípravy jídla tak při stolování.

Běžné potraviny netradičně v kuchyni mateřské školy
Mateřská škola na Slovanské ulici zase pořádala akci „Běžné potraviny netradičně v kuchyni mateřské školy.“ Ředitelka této MŠ Paní Moučková k tomu řekla:
„Cílem akce bylo nenásilně reagovat na varovné signály jak ve společnosti, tak v životě jednotlivců, vztahujících se k výživě. Nikomu z dospělých nemůžeme poručit, jak se má stravovat, ale nenásilnou formou ukázat široké rodičovské veřejnosti, nejen to, co se ve školkách vaří, ale podsunout správné stravovací návyky. A co ještě od akce očekáváme? Věříme, že se sníží počet návštěv rychlého občerstvení a začne se vařit nejen ve školkách, ale i v rodinách více tradiční jídla jako je například česnečka, kyselice, pagáčky nebo pečeňáky. A hlavně rodina si ke stolu sedne společně a stane se to pro ni důležitým momentem života – jíst společně u hezky prostřeného stolu. Pokud se to po takové akci podaří nastartovat u jedné rodiny, tak to bude skvělý úspěch.“
A jaká je možnost něco ze zásad zdravého jídla přenést i do hromadného stravování? Zde narážíme jednak na cenovou bariéru. I běžné podzimní ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky, je letos na trhu hodně drahé. Jednak na návyky některých mladých strávníků, kteří nejsou některé pokrmy z domu zvyklí jíst, a proto je odmítají.
Lze tedy vařit například i méně žádanou zeleninu zajímavě a tak, že dětem chutná? Jistě pokud existuje zájem. Jako důkaz uvádíme italskou inspiraci od paní Kulendíkové ze školní jídelny na Mostní.

Neapolská omáčka
Základní rozpis na deset porcí v g: 

olej

50

cibule

100

mrkev

300

celer (řapíkatý)

200

česnek

60

drcená loupaná rajčata

800

sůl

3

pepř

2

těstoviny

1000

Podle chuti lze mírně dosladit. Zelenina se jemně nastrouhá, orestuje, ochutí a zalije drcenými rajčaty. Dusí se, až změkne. Podáváme nejlépe na horkých špagetách posypané sýrem. Lze obměnit přidáním žampionů nebo šunky.

Jíst nebo držet dietu?
Nedostali jste chuť? Pokud ano – máte někdy problém s tím, že všem těm dobrým věcem těžko odoláváte? Pak možná i pro Vás by byla zajímavá přednáška paní Štěpánky Velecké, která se jmenuje „Jíst nebo držet dietu?“
Dozvěděli jsme se na ní něco z historie zdravého stravování, připomněli si pyramidu správného složení denního jídla a mohli jsme si i sami zhodnotit, jestli jí odpovídal náš dnešní jídelníček.
Žáci na školách, kde přednáška probíhala, si právě toto srovnání vyzkoušeli a také se dozvěděli víc o různých dietách i o nebezpečích, které je s nimi spojeno.

A na závěr pár receptů
Slíbená inspirace z receptů žáků Základní školy praktické ve Zlíně.

Ing. Vladimíra Nejezová je spolupracovnicí redakce

Autor: Vladimíra Nejezová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se