V úterý 23. srpna 2011 se v Brně ve školní jídelně Novolíšeňská konal již 4. ročník soutěže O nejlepší školní jídelnu. Soutěže se zúčastnilo 10 týmů, které uspěly v prvním, korespondenčním kole soutěže, a dále také, jak bývá zvykem, družstvo pořádající jídelny. Hlavní organizátorkou byla brněnská metodička školního stravování paní Anna Packová za mimořádného přispění Magistrátu města Brna. Partnerem akce byla Společnost pro výživu, mezi hlavními sponzory soutěže byl i portál Jídelny.cz.
Důvody, proč se jídelny do podobných soutěží přihlašují, jsou rozličné. Někde se zúčastňují již pravidelně a berou to jako samozřejmou součást života jídelny, jako profesní zkušenost a příležitost, jak získat nové informace. Někde to zkoušejí ze zvědavosti, jinde se popudem stal strohý mail od ředitele: „Existuje soutěž pro školní jídelny, tak ať vyhrajete.“
Letošní soutěž měla zadání „Česká kuchyně v moderním podání“. Bylo nutné připravit kompletní tříchodové menu, jehož cenová kalkulace musela odpovídat vyhlášce 107/2005 pro kategorii 11-14 let. Jak se v průběhu soutěže ukázalo, práce skloubení české klasiky a moderního podání bylo pro některé soutěžící jídelny problémem.
Hlavní komisař soutěže Ing. Hladík k tomu uvedl: U dvou jídel jsem o skloubení klasické české kuchyně a moderny pochyboval. U jednoho ponechali velikost těžké přílohy. Dnes se z velikosti těžké přílohy ubírá a přidává se zelenina, zelí, nebo obilovina, luštěniny. To je pak lehká příloha. Druhý případ byl, že jídlo nemá český název nebo českou surovinu. Měli si prostě lépe přečíst zadání. Hodně se mluví o regionální kuchyni. Jestliže připravujeme soufflé, ragú nebo muffiny, tak sem vnášíme pojmy z ciziny.
Příprava jídel probíhala po celý den ve 3 skupinách, v každé 3 až 4 týmy. Poté, co každá skupina týmů dokončila práci, proběhla veřejná prezentace jídel a jejich hodnocení odbornou komisí složenou z odborníků na výživu, předních českých kuchařů, zástupců Krajského úřadu, KHS, studentů a dalších pozvaných hostů. Při prezentaci odpovídali vedoucí týmů na dotazy ing. Hladíka, zdůvodňovali použité suroviny, složení menu, upřesňovali technologický postup apod. U některých proběhla prezentace hladce, jiní se při obhájení jídla pěkně zapotili.
Prezentace jídel napjatě sledovali nejen členové komise, diváci, veřejnost, ale i soutěžící. Mnoho kuchařek napjatě poslouhalo popisy technologických postupů, použitých surovin a okamžitě se pouštělo do živých diskusí. Byly vidět projevy souhlasu i nesouhlasu. Celý soutěžní den byl příležitostí k setkávání a výměně zkušeností všech, kteří se školním stravováním zabývají. Tématem, které se v diskusích často objevovalo, byl i současný postoj MŠMT ke školnímu stravování. V jeho hodnocení byli prakticky všichni diskutující jednotní.
V pozdních odpoledních hodinách byly vyhlášeny výsledky.
Na prvním místě se s velkým náskokem umístil tým ŠJ ZŠ z Šenova, který připravil toto menu:
– Cibulová polévka se sýrem
– Králík po staročesku, brambory, přízdoba hlávkový salát
– Jogurtový závin a jablky
Vedoucí týmu Marie Kučerová poznamenala: Myslím, že v našem menu jsme měli několik zajímavých nápadů, a to rozhodlo. Hlavní komisař soutěže Hladík zhodnotil jejich menu takto: Měli všechny tři chody vyrovnané a všechny byly na špici. U ostatních vždycky jeden chod pokulhával. Každý jejich chod měl svůj náboj a hlavní jídlo dokonce vynikalo zajímavým nápadem.
Druhé místo obsadil tým ŠJ ZŠ Videčská z Rožnova p. R. s tímto menu:
– Polévka barevná s pohankou
– Kuřecí stehno pečené na kysaném zelí
– Bramborový knedlík s cibulkou
– Věneček s vanilkovým krémem
Na třetím místě skončil tým ŠJ nám. Svornosti z Brna:
– Bramborový krém s čerstvou majoránkou
– Kuřecí stehýnka na medu a zázvoru, pečená nádivka, zeleninová ozdoba, rajčata, paprika
– Tvarohový krém
Skupinu jídelen, která postupuje do celostátního kola v Praze, doplnil na čtvrtém místě tým ŠJ ZŠ Mánesova Otrokovice:
– Polévka česneková s pohankou a sýrem
– Vepřová kotleta pečená na kysaném zelí
– Bramborový knedlík
– Mrkvový koláč s ořechy
V závěrečném poděkování účastníkům, sponzorům mělo důležité místo poděkování školní jídelně, v jejichž prostorách soutěž proběhla. Její ředitelka Růžena Žižlavská řekla:
O prázdninách probíhaly v naší jídelně stavební úpravy. Zaměstnanci přišli do práce a museli jídelnu nejprve vygruntovat, aby se leskla. Včera odpoledne až do dvaceti hodin pak jídelnu připravovali na soutěž. Dnes jsou tady od šesti od rána. Chystali pohoštění, museli soutěžícím připravit na vozíky suroviny a být jim k ruce, aby každé družstvo mělo vše potřebné a mohlo v časovém limitu dokončit jídlo. A až to skončí, musíme zase vše pouklízet. Dnes už to nestihnem. Jsme tady všichni zaměstnanci, celkem 13 lidí a nezastavil se nikdo…
Na otázku, zda tuto práci dělají jen z fandovství a dobrého srdce, odpověděla:
K takové práci určitě musí být dobré srdce, jinak by to nešlo. Ale samozřejmě se budu snažit jim i finančně přilepšit, dát odměnu. Hodně je ale také potěší, že uslyší ocenění své práce, kterého se jim tady dostane a kterého v průběhu školního roku od dětí moc není.
Aktualizace 25.8.2011
O soutěži informují i české tištěné a internetové deníky jako např. Idnes a Brněnský deník.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: majka1
poděkování
Srdečně děkujeme celému týmu zaměstnanců za zajištění zázemí pro tuto soutěž. Byli jste úžasní a zasloužíte poklonu.
Autor: Marie Adamova
už je to tady
Kuchařinkám ze školní jídelny Mánesova, Otrokovice blahopřeji . Děvčata jste moc šikovná a věřím že v další celorepublikové soutěži vyhrajete.
Konečně Zlín zabodoval. Hurá.
Autor: milena
blahopřání
Kuchařkám, které se umístily na prvním místě blahopřeji! Jejich skladba menu odpovídá i mím představám. Kuchařka z mš Praha
Autor: majka 1
Re: blahopřání
Děkuji za celý náš kolektiv. Držte nám palce ve finále.
Autor: Jarek
Kuchařská soutěž
Myslím,že nejsem jediný, kdo vnímá tuto akci i jinak,než jako kuchařskou soutěž.Je to především ukázka vynikajících kuchařek,které svým školním jídelnám dělají svým umem a poctivým odborným přístupem ke své práci tu nejlepší reklamu.Strávníci všech zúčastněných soutěžících mohou být ve svých jídelnách spokojeni.Osobně těžko bych vybíral z výsledků soutěže,které jídlo je nejlepší.Zřejmě bych začal u pečeného kuřete se špenátovou nádivkou od děvčat ze školní jídelny v Třebíči,ale určitě bych si chtěl postupně pochutnat na všech jídlech.Všechny jídla vypadají skvěle.Moje poděkování patří nejen soutěžícím,ale i všem organizátorům,porotě a nejvíce tomu,kdo s tímto nápadem přišel.Blahopřeji