Společnost Jídelny.cz připravila na konec prázdnin několik seminářů a kurzů, které vám i vašim kolegyním mohou v novém školním roce pomoci.
Určitě si budete chtít po týdnech odpočinku zopakovat některé důležité informace, které jsou pro školní stravování velmi potřebné. Věříme, že vás nabídka osloví a pomůže načerpat inspiraci na nový školní rok.
Kurz přípravy dietního stravování ve školních jídelnách
Rozhodli jste se nabídnout vašim strávníkům dietní stravování?
Nemáte možnost spolupráce s nutričním terapeutem?
Nevadí. Náš registrovaný nutriční terapeut vás proškolí ohledně technologie přípravy diet (bezlepková, šetřící, diabetická) tak, abyste splnili legislativní rámec pro přípravu diet.
Lektor: Mgr. Jana Petrová, nutriční terapeut
Termín: 20. 8. 2019 Brno > ZRUŠENO
Hygienické minimum a odpady ve školní jídelně
Cílem semináře je shrnout podstatné znalosti v oblasti hygieny a připomenout či doplnit, co vše by měli pracovníci ve stravovacím provozu vědět a dodržovat. Seminář má dvě části.
Hygienické minimum – jak bezpečně manipulovat s potravinami. Proberete si základní požadavky osobní i provozní hygieny, zásady správné výrobní a hygienické praxe i v souvislosti s manipulací s alergeny, dále základní znalosti o mikroorganismech a dozvíte se, jak předcházet tomu, aby způsobily onemocnění strávníků.
Odpady ve školní jídelně – jak třídit odpady a kam s nimi. Připomenete si, jaké máte povinnosti jako původce odpadů. Dozvíte se, co se má udělat s odpadem před jeho vyhozením, jak správně likvidovat zbytky jídel, a mnoho dalších informací.
Seminář je určen jak pro nové (začínající), tak pro ostřílené pracovníky z provozu.
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Termíny:
20. 8. 2019 Ostrava > ZRUŠENO
21. 8. 2019 Brno
22. 8. 2019 Praha
27. 8. 2019 Praha > NOVÉ
29. 8. 2019 Plzeň
Praktický kurz vaření pro školní jídelny
Chcete si rozšířit své kuchařské dovednosti a získat nové recepty, nápady a náměty i pro vaše strávníky? Neváhejte se tedy přihlásit na nově připravovaný kurz Praktického vaření pro školní jídelny. Během 4 hodin si vyzkoušíte kompletní menu sestavené tak, aby nebylo náročné na přípravu, ale přesto bylo zajímavé nejen pro vás, ale i strávníky a splňovalo trendy kvalitního a zdravého stravování.
Menu:
- Krém z černého kořene s bylinkovým pestem
- Konfitované kachní stehno se zeleninovým knedlíkem a zelím z červené řepy
- Rybí filé gratinované zeleninovou krustou s bramborovo-hráškovým pyré a bylinkovým bešamelem
- Zeleninový salát s luštěninovými pepitkami a dresinkem dle vaší tvořivosti
- Karotkový dortík s citrónovým krémem a ovocem
Kurzem vás odborně provedou zkušení kuchaři Lukáš Uher a Jan Heřmánek.
Termíny:
20. 8. 2019 Brno > ZRUŠENO
HACCP aneb máte kritické body správně?
Seminář vám poskytne informace k tomu, zda máte efektivně nastaveny kritické body, zda celý systém je aktuální a není zbytečně byrokratický. Je určen především těm, kteří jsou za systém HACCP zodpovědní (vedoucí pracovníci, členové týmu HACCP), ale i těm, kteří si chtějí osvěžit své znalosti. Účastníci získají návod, jak provést ověření, aktualizaci anebo případně zjednodušení systému HACCP v praxi (ve vlastním provozu).
Zaměříme se na:
- základní principy systému HACCP (praktické využití)
- postupy zavádění systému HACCP
- nebezpečí z potravin (zdroje a příčiny kontaminace a prevenci)
- možnosti zjednodušení systému
- ověřování systému (zásady sebehodnocení, interní audit)
- zacházení s potenciálně nebezpečnými pokrmy
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Termín: 27. 8. 2019 Praha > ZRUŠENO
Sestavování jídelníčku prakticky
Na školení si vlastnoručně sestavíte 3 kvalitní měsíční jídelníčky pro ZŠ i MŠ. Kromě nich si odnesete znalost postupu, jak plánují jídelníčky ty nejzkušenější vedoucí školních jídelen, a praktickou předlohu, s kterou vám sestavování jídelníčků půjde samo.
Zaměříme se na:
- Zásady, které pro skladbu jídelníčku platí.
- Jak si jídelníček rozvrhnout a co musíte mít předem promyšleno.
- Zda začít s polévkami, hlavními jídly, nebo s přílohami.
- Jak nezapomenout na ryby a luštěniny
- Jak to nepřehnat se sladkými jídly a knedlíky.
- Seznámíme vás s tahákem na přípravu jídelníčku v souladu s Nutričním doporučením.
- Jednoduchá pravidla pro výběrové jídelníčky.
- Užitečné postupy pro kontrolu denního a týdenního menu.
Lektor: Ing. Pavel Ludvík
Termíny:
27. 8. 2019 Brno
28. 8. 2019 Praha
Účastníci všech seminářů a kurzů obdrží osvědčení o absolvování. Věříme, že nejen osvědčení, ale i praktické znalosti získané na těchto seminářích, budou výborným základem pro to, aby nový školní rok byl pro vaši jídelnu úspěšný. Pokud máte zájem o termín, který je obsazený, napište nám na info@jidelny.cz. Zařadíme vás mezi náhradníky.
Krajské konference hromadného stravování proběhnou v říjnu a v listopadu 2019. Přihlášky na konference budou k dispozici od 2. září 2019. Nezmeškejte přihlášení.
Přejeme vám krásné prázdniny a těšíme se na další setkání s vámi!
Za organizační tým Jitka Fejtková
Diskuze
Autor: majka1
dietní stravování
prosím plánují se kurzy dietního stravování i v jiných městech? A nahradí absolvování kurzu spolupráci s nutričním terapeutem?
Autor: Valentýna
Žádný kurz nepotřebujete, spolupráci s nutričním terapeutem nebo lékařem ano – viz vyhláška.
Autor: majka1
Taky se mi zdá, že absolvování kurzu nenahradí požadavky vyhlášky.