Přeskočit na obsah

V soutěži školních jídelen zvítězily kuchařky z Otrokovic

V Praze proběhlo finále celostátní soutěže školních jídelen. Přineslo řadu experimentů v pokrmech, mnoho námětů k tomu, jak by se školní stravování mělo dál vyvíjet, a velkou propagaci školnímu stravování. Seznamte se s tím, jak vše proběhlo.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V úterý 25. srpna 2015 proběhlo v Praze finále soutěže O nejlepší školní oběd 2015. V zadání letošního ročníku bylo připravit moderní kompletní obědové menu o třech chodech, které odpovídá požadavkům na zdravou výživu. Hlavní pokrm musel obsahovat králičí maso, v dezertu pak muselo být mléko nebo mléčný výrobek.

Navzdory tomu, že mnozí toto zadání považovali za obtížné, přihlásilo se celkem 89 jídelen. V úvodním korespondenčním kole hodnotila odborná komise zaslané receptury, součástí přihlášky byly i fotografie jídel a jídelníčky, dokazující, že přihlášená jídla se v jídelnách skutečně vaří. Komise posuzovala vhodnost menu pro danou věkovou kategorii, sladění menu po stránce výběru potravin, chutě, vůně a vzhledu, jeho celkovou vyváženost a dodržení finančního limitu 34 Kč.

Nové prostředí poskytlo mimořádné podmínky pro přípravu jídel

Do finálového klání, které proběhlo v Makro Akademii v Praze,  postoupily následující školní jídelny:

  • Albrechtova střední škola, Český Těšín
  • Centrální školní jídelna Třebíč
  • Gymnázium Uherské Hradiště
  • Mateřská škola Jaroměř
  • Střední průmyslová škola dopravní, Plzeň
  • Základní škola a mateřská škola Volgogradská, Ostrava – Zábřeh
  • ZŠ a MŠ Velké Svatoňovice
  • Základní škola Mánesova Otrokovice
  • Základní škola Svitavy, Felberova 2, Svitavy
  • ZŠ a MŠ Velký Beranov u Jihlavy

S ohledem na podmínky soutěže převažovaly ve finále mezi hlavními pokrmy různé úpravy králičího hřbetu, ale i králičí roláda, stehno a jiné méně obvyklé varianty králičího masa. Většina menu byla doplněna zeleninovou polévkou, zelenina nechyběla ani jako obloha, některé jídelny svá menu doplnily zeleninovým salátem. S požadavkem na mléčný dezert jídelny neměly problém a představily širokou paletu převážně tvarohových a pudinkových pokrmů.

Příprava soutěžních pokrmů

V soutěžních jídlech zaujala tmavě červená barva některých pokrmů, které tak barevně kontrastovaly se zbytkem menu. Byla to například rajská polévka, ale také maliny, brusinky nebo dokonce červená řepa, a to buď v polévce, nebo jako salát.

Nová Makro Akademie, kde finále proběhlo, nabídla účastníkům mimořádně velké prostory pro přípravu jídel a špičkové technologické zařízení. Všechny kuchařské týmy si v tomto gastrostudiu mohly vyzkoušet zcela jiné prostředí, než na jaké jsou zvyklé, a to byl pro ně velký zážitek. 

V kuchyni při soutěži     V kuchyni při soutěži

Letos soutěž proběhla s novým generálním partnerem – společností Makro a s řadou dalších sponzorů, kteří pomohli s organizací akce. Patřil mezi ně i portál Jídelny.cz, který zajistil nový program pro sběr přihlášek a jejich hodnocení v 1. kole.

Veřejné obhajoby soutěžních menu

Veřejné obhajoby soutěžních menu se opět staly přehlídkou zajímavých názorů. Opakovaně se v nich mluvilo o snižování spotřeby soli: nechme vyniknout chuť surovin, ochucujme spíše bylinkami. Školní jídelna Velký Beranov upoutala sdělením, že má vlastní zahrádku na bylinky, a tím, že vydala zákaz nosit mobily a tablety do jídelny.

Vedoucí jídelny v Otrokovicích řekla, že kladou velký důraz na kulturu výdeje. Podávají kolem 500 obědů, a přesto si dokáží se servírováním pokrmů pohrát.

Komise hodnotitelů

Trendem se stává zahušťovat polévky ne moukou, ale rozmixovanou surovinou. Jako příklad mohla sloužit rajská polévka zahuštěná červenou čočkou, kterou na soutěž přivezla Centrální jídelna z Třebíče.

Kuchařky z Velkých Svatoňovic připravily pokrmy, které hraničily s dietními jídly. Porota ocenila jejich odvahu  a vizionářství, protože příprava takových jídel bude do budoucnosti trendem. Hodnotitele rovněž mimořádně upoutala polévka z řapíkatého celeru, kterou na soutěž dovezla jídelna Gymnázia Uherské Hradiště, gastronomičtí odborníci v porotě uvedli, že je to výlet do nového tisíciletí.

Protože se v soutěžních menu objevil např. burger nebo mléčný řez, intenzivně se při obhajobách diskutovalo o roli psychologie v názvech jídel. Dětem je určitě potřeba jít naproti vhodnou volbou názvů, ale nezpůsobíme tím naopak, že příště půjdou do fast foodu?

Která jídelna byla letos nejlepší?

Ve finále letos zvítězila školní jídelna Základní školy Mánesova Otrokovice. Její menu tvořil dýňovomrkvový krém s čočkou, burger z králíka a houbová pohanka s rýží, k tomu salát z červené řepy a jako dezert ovoce v jogurtu.

Burger z králíka a houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy- vítězný pokrm 2015

Druhé místo obsadily kuchařky ze Základní a mateřské školy Velký Beranov s pečeným králíkem v marinádě s paprikou a šťouchanými bramborami, vše bylo doplněno jarní zeleninovou polévkou a tvarohovým dezertem s pudinkem a ovocem.

Jako třetí skončil tým jídelny Střední průmyslové školy dopravní v Plzni. Základem jejich menu bylo králičí stehno v zázvorovém jogurtu, zdobené pomerančem, podávané s rýžovými nudlemi. Polévka byla z listového špenátu se smetanou, vše doplněno dezertem z pohanky s pudinkem se smetanovoskořicovým přelivem.

Porota letos udělila i mimořádné ceny. Za nejlepší polévku označila polévku z pečeného celeru, řapíkatého celeru a cizrny z Velkých Svatoňovic. Nejlepší hlavní pokrm – králičí burger – přivezla jídelna z Otrokovic a mezi dezerty ji nejvíce zaujal pohankový dezert s pudinkem z jídelny v Plzni.

Řekli o soutěži

Herečka Markéta Hrubešová, která byla členkou poroty, poděkovala jídelnám za to, že se nebojí přihlásit do soutěže, ale také že v běžném provozu zkoušejí nové suroviny a jejich nové kombinace.

Moderátor soutěže Zdeněk Hladík poděkoval všem zúčastněným i těm, kteří se do finále nedostali, a uvedl, že jde o jedinečnou soutěž, která svědčí o tom, že školní jídelny umí přemýšlet o moderním a zdravém stylu vaření a předčí v tom leckdy některé naše hotely a restaurace.

Předseda Asociace kuchařů a cukrářů Jiří Kubec poznamenal, že děti se už dnes nebojí zkoušet a ochutnávat zajímavá jídla (jak to ostatně ukázali dva dětští členové poroty). Ve finále se hodně experimentovalo, vznikaly zajímavé kombinace pokrmů a díky této soutěži se školní gastronomie vyvíjí. Poděkoval také jídelnám, že mají odvahu ukázat, co všechno umí.

Vítězové soutěže

Diskuse v kuloárech

Na jídelny je v současné době vyvíjen tlak, aby vařily moderně. Odborníci v komisi soutěže se shodli na tom, že právě vítězné menu z Otrokovic mělo v sobě moderních prvků více. Vzhledem k množství experimentů v soutěžních menu se debatovalo i o tom, že děti jsou při přijímání nových jídel poměrně konzervativní. Nová jídla je třeba mnohokrát vyzkoušet, než je děti vezmou za své. Laickou veřejnost jako každý rok zaujal  fakt, že cena potravin soutěžních menu činí nejvíce 34 Kč. Mnozí považovali za neuvěřitelné, že se dá oběd za tyto peníze uvařit, a oceňovali to. V diskusích pod články, které se o soutěži objevily v médiích, mnozí poukazovali na fakt, že tato cena je velmi nízká, srovnatelná s cenou krmiva pro domácí zvířata.

Ohlas v médiích přinesl školním jídelnám reklamu

Obsáhlejší zpravodajství o soutěži se objevilo v řadě sdělovacích prostředků, např. na renomovaných informačních serverech IdnesČeské novinyDeník nebo v bulvárním Blesku. Zpravodajství přinesl i Český rozhlas, krátká relace byla vysílána na stanici Radiožurnál.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka1

    gratulace
    Srdečně gratuluji vítězkám, ale i všem, kteří se nezdráhali zúčastnit se soutěže. Chybí mi ale výčet menu všech přihlášených škol, jako tomu bylo dříve. Na stránkách Společnosti pro výživu je poslední zpráva o výběru finalistů. Prosíme o zveřejnění finálových receptů, jelikož inspirace není nikdy dost. 🙂

  • Autor: zdenouš

    soutěž
    Gratuluji vítězkám a nejen jim,ale i všem ostatním jídelnám ,které se soutěže zůčastnily.Bohužel má zkušenost je taková,že tato jídla by mezi oblíbená u mých strávníků nepatřila.Hezký den

  • Autor: Nešťastné české dítě

    Tohle může …

    Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení Pravidel diskuse.

    • Autor: none

      Soutěž je krásná věc ! ?
      Bohužel, v naší ŠJ bychom s takovou nabídkou jídla neuspěli. Jídlo by šlo rovnou do pomejárny !!!

  • Autor: Vladimír Zavřel

    Díky za naše školní jídelny
    Gratuluji vítězům a oceňuji finalisti i všechny zúčastněné. Těší nás, že dvě ze tří vítězných jídelen velmi dobře známe. Souhlasím s tím, že solit a sladit je lepší raději méně než více, protože sůl zastře původní chuť surovin velmi důkladně.

  • Autor: Moniika

    Zveřejněte prosím vítězný recept
    Zveřejní vítězná jídelna své recepty? Vyzkoušíme rádi na našich dětech. Díky