Mnozí z nás si vybaví starý reklamní klip s kuchařskou čepicí, na kterou zaklepe vařečka, objeví se slogan „Vitana vaří za Vás“ a následuje reklama na pytlíkovou polévku. I dnes si firmu, která si tuto reklamu vytvořila, lidé spojují zejména s polotovary. Jsem však toho názoru, že vaření z polotovarů není jen vzít pytlík, nasypat ho do horké vody a zamíchat. Jde také o šikovnost a fantazii kuchaře, jak naloží s přípravkem, který mu pomůže ušetřit čas a energii vlastní i elektrickou.
Pokud kuchař citlivě pracuje se surovinami, může kombinovat polotovary s čerstvými potravinami a výsledek je úžasný. Ušetříme si část práce (například vaření brambor na knedlíky, nehledě na to, že mnoho kuchyní, my mezi ně patříme, nemá hrubou přípravnu zeleniny a brambory ve slupce ani nemůže používat).
Akce v naší jídelně
V září nás navštívil pan Karel Rut, kuchař firmy Vitana, a připravil s kuchařkami následující mezinárodní menu:
Istrijská polévka (Chorvatsko)
Kuřecí nudličky Teriyaky s rýžovými nudlemi (Japonsko)
Bramborový závin s mletým masem podávaný se salátem z červené řepy (Rusko)
Kuskusový salát s tuňákem a celerem (původ Kuskusu je v Africe)
Všechna jídla strávníkům moc chutnala a můžu je všem jen doporučit. Mnohým bylo líto, že mohli ochutnat jen jeden chod.
Z čeho jsme vařili
Posuďte sami:
Používali jsme suroviny, které jsou běžné v každé kuchyni. Pokud použijeme polotovar, tak proto, abychom mohly připravit jídla náročnější na přípravu (vaříme 3 menu). Nakrájet velké množství zeleniny, připravit bramborové záviny – to zabere čas.
A kde jsou ty pytlíky? Výrobky firmy Vitana jsou v následujícím textu vyznačeny tučně.
Polévka:
Čerstvá zelenina, mražené fazolové lusky, uzené maso, těstovinová rýže, sterilovaná krájená loupaná rajčata a jen jsme mírně dochutili uzeným vývarem, aby byla chuť po uzeném masu silná musely bychom dát masa velké množství.
Menu 1:
Rýžové nudle, kuřecí maso, zelenina čerstvá (cuketa, mrkev, paprika, cibule), škrob, vejce, použili jsme omáčku WOK med a zázvor. Původně jsme používali sójovou omáčku, rýžový ocet, med a zázvor, ale omáčka nám při výdej řídla, proto jsme vyzkoušeli omáčku WOK med a zázvor a zůstaneme u ní.
Menu 2:
Bramborové těsto (mám záruku, že je vždy stejné – neřídne), tavený sýr, mleté vepřové a hovězí maso, cibule, paprika čerstvá, vejce, strouhaný Eidam
Salát z červené řepy- sterilovaná řepa, kysaná smetana, olivový olej, citrónová šťáva, petrželka, sůl, cukr
Menu 3:
Kuskus, sterilovaný celer, tuňák ve vlastní šťávě, jogurt, ledový salát, zeleninový bujon Natur na spaření kukusu.
Pan Karel má bohaté zkušenosti s vařením jídel ve velkém a poradil nám mnoho vychytávek při přípravě jiných jídel. Děkujeme.
Takhle to dopadlo
Příprava náplně

Plnění závinu
Porcování

A je hotovo



Lída Fiedlerová, vedoucí ŠJ Slovanská ve Vrchlabí
Diskuze
Autor: jama
Vaříme s
Dobrý den všem.Také jsme se účastnily takovéto akce a bylo to super. Kolegyně poznaly zas něco nového, nové receptury, nové postupy a ještě to mohly ochutnat. Jen víc takovýchto akcí.
Autor: Pekařka
Vitana
Vaříme převážně klasickým způsobem, nicméně se také přikláníme k názoru, že občas trochu pomoci se šikovnými a chutnými věcmi od Vitany či Dobrot neuškodí. Jídlo má pak větší šmrnc, strávníci to ocení. Rovněž si už nedovedeme představit přípravu bramborových knedlíků jinak než „z prášku“. Výsledek je jistý a v poledne se pro knedlících jen zapráší. Všeho s mírou – to je naše zásada, ale rozhodně takovéto pomocníky nezatracujeme. Přeji hezký advetntí čas.
Autor: majka 1
pochvala za akci
pro strávníky je důležité, aby jídlo bylo chutné, zdravé a krásné a convenience jsou tady jako pomocníci, ne jako náhražka. Pokud se používají s mírou, nikdo proti tomu nemůže nic namítat. Navíc je krásné, když se snažíte pomocí takovýchto akcí zatraktivnit dětem školní stravování. Přeji hodně zdaru v práci a krásné svátky
Autor: Vendula
konvenience
Dobrý den, také používáme konvenience a nejen od jmenované firmy. Ale používáme je s rozumem. Musím říci,že podobných dnů, kdy firma představuje své výrobky jsme již také několik zorganizovali. Neříkám,že vše je přínosem, ale vždy si něco nového a dobrého najdeme. Například právě recept od Vitany – kynuté bramborové kuličky jsme okoukali a všichni naši strávníci je mají rádi.
Autor: opportunity
Recepty
Celerový salát jsem zkusila, je výborný. Bramborový závin podáváte teplý? A rýžové nudle – jak vypadají na konci výdeje? Z domácího vaření vím, že jsou dobré jen čerstvé, jak bychom je uchovávali 3 hodiny na výdeji?
Autor: Lída F
Rýžové nudle uvaříme podle návodu t.j. 3 min ve vroucí osolené vodě, potom je vyndáme do studené vody, zchladlé přendáme do GN promastíme a před výdejem regenerujeme. Bramborový závin podáváme teplý.
Přeji hodně úspěchů a všem krásné svátky.