Přeskočit na obsah

Večeře ve školní jídelně v Českém Brodě

Jídelna v Českém Brodě uspořádala večeři pro veřejnost. Návštěvníci nejen ochutnali zajímavá jídla, ale také si poslechli odborné přednášky a mohli si prohlédnout prostory jídelny. Co je nejvíc zaujalo, jaká je role kuchařek při těchto akcích?

Autor: Romana Opršalová

Při cestě z finále letošní soutěže o Nejlepší školní oběd, kterého jsme se zúčastnili, jsme se rozhodli ukázat široké veřejnosti, jak se v naší jídelně vlastně vaří. Myšlenka se stala skutečností v pondělí 14. 11. 2016, kdy jsme v školní jídelně při Základní škole Žitomířská v Českém Brodě uspořádali večeři pro veřejnost.

Objednávka večeře byla nutná

Každý, kdo se rozhodl ochutnat naše jídlo, měl možnost výběru ze dvou menu, jen si jídlo musel předem objednat. Večeři jsme připravovali v rámci doplňkové činnosti, cena byla 59 korun a musela být předem uhrazena. Je to cena, kterou máme pro cizí strávníky. Samozřejmě cena večeře byla vyšší než běžná, ale nešlo nám o zisk, ten byl opravdu minimální.

Menu č. 1 – Polévka mrkvová s pohankovými knedlíčky a zázvorem, plněné žampiónové hlavičky, šťouchané brambory s dýní a jarní zeleninkou, ovocno-zeleninový salát s jogurtem a ořechy.

Menu č. 2 – Polévka mrkvová s pohankovými knedlíčky a zázvorem, sumeček africký, bulgur s quinoou a glazírovanou červenou cibulkou, ovocno-zeleninový salát s jogurtem a ořechy.

Menu č. 1 bylo právě to, které jsme vařili ve finále soutěže jídelen. Jelikož ale víme, že jak děti, tak dospělí si rádi vybírají, přidali jsme k němu ještě jednu variantu, samozřejmě zdravou a moderní. Větší zájem byl o žampióny, což jsme tak trochu čekali, ale překvapil nás i poměrně velký zájem o rybu. Poměr objednávek byl asi 3:2.

Večer nabídl jídlo i přednášky

Včas jsme si nechali udělat letáčky zvoucí na akci a pozvánky jsme zveřejnili na stránkách všech českobrodských škol, naší školní jídelny a na stránkách města. Vyplatilo se: na večeři přišli rodiče, děti, občané z našeho města, ale i z okolí, učitelé, zastupitelé, redaktoři z odborného časopisu, reportér z Českého rozhlasu a samozřejmě náš pan ředitel.

Celým večerem nás provázel ing. Zdeněk Hladík – odborník na výživu a školní stravování a manažer kulinářských projektů společnosti Country Life. Chtěli jsme, aby večeře nebyla jen o jídle, ale také o zábavě a ponaučení a právě proto jsme si pozvali pana Hladíka, který je skvělým moderátorem.

Večeře začínala v 17 hodin. Začátek byl jednotný, neboť byl připravený program a během něj byla jídla hromadně vydávána. Jídelna byla zaplněna a u slavnostně prostřených stolů se sešlo téměř 100 lidí. Po slavnostním zahájení pan Hladík vybídl strávníky, aby si chodili k výdejnímu okénku pro polévku. Během celého večera velice podrobně rozebral podávaná jídla, jejich složení a vhodnost surovin včetně technologické přípravy, zdůvodňoval jejich zařazení do jídelníčku školního stravování. Také představil další výrobky zdravé výživy. Při konzumaci jídel povídal i o zdravém a správném vaření, jak ve školní jídelně, tak v běžném životě. Strávníci se tak nenásilnou formou dozvídali zajímavosti ze zdravého stravování a životního stylu. Pro hlavní jídlo si šli lidé opět do fronty k okénku, tak jak to dělají děti, a ve třetím bloku si přišli pro dezert, který byl ještě obohacen o bonus – připravili jsme kávu a upekli netradiční moučník.

Návštěvníci si mohli prohlédnout rekonstruovanou jídelnu

Naše jídelna i kuchyň jsou po velké rekonstrukci, která byla hrazena z rozpočtu města. V loňském roce proběhla rekonstrukce kuchyně a letos přišla na řadu jídelna, vstup do ní a WC. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout nové prostory, ve kterých se žáci stravují. Do kuchyně ale zůstaly dveře zavřené. Jak z organizačních, tak z hygienických důvodů tam nebylo možno vstoupit, neb se tam stále připravovaly a vydávaly pokrmy. K nahlédnutí do kuchyňských prostor slouží dny otevřených dveří, které pořádáme v prosinci.

Jídelna je dnes krásná, veselá, čistá a upravená, každé dítě, pedagog či provozní zaměstnanec si zaslouží kvalitní jídlo v pěkném prostředí. Nesnažíme se zavděčit všem 800 strávníkům, snažíme se vařit s láskou a se svým nejlepším vědomím a svědomím.

Podílel opravdu každý, třeba jen malým kouskem

Taková akce samozřejmě obnáší spoustu přípravy, organizace, pracovního nasazení, které musíte udělat k běžné pracovní činnosti nebo po ní. Nejedná se pouze o práci vedoucí, ale o spolupráci celého týmu. Přeji si, aby se na každé podobné akci podílel opravdu každý, i když třeba jen malým kouskem. Toto pouto nás přeci jen spojuje.

Na závěr naší večeře přišlo poděkování. Městu za rekonstrukci, panu řediteli za báječnou spolupráci, všem, kdo se podíleli na přípravě pokrmů, hostům, kteří přišli, i moderátorovi, který nás celým večerem provázel.

Myslím, že kdo přišel, zažil příjemný večer.

Romana Opršalová – vedoucí školní jídelny Český Brod

Autor: Romana Opršalová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zdeněk Hladík

    Moderní školní stravování aneb konec „UHO“
    Milé kolegyně,
    Vážení kolegové,

    máte na to také, ukázat rodičům a veřejnosti, kde je dnes školní stravování. Až s odstupem času mi dochází, jak je to jednoduché, celé město si o tom dnes šušká. Večeře a přednášky o moderním stravování se setkaly s ohromným úspěchem, potlesk provázel každý chod. Šlo o zážitkový večer ve školní jídelně, podle mého názoru úžasný originální nápad paní vedoucí a šéfkuchařky, gratuluji. Celý večer jsem komunikoval s hosty, humornou formou jsem jim servíroval moderní a zdravé trendy ve stravování. Jsem připraven i u VÁS moderovat a školit, pojďte do toho.
    Zdeněk Hladík