Přeskočit na obsah

Veletrh gastronomie a hotelnictví G+H Brno

Třetí ročník veletrhu G+H probíhal na brněnském výstavišti ve dnech 27. až 29.3.2007. Je to nejvýznamnější oborový veletrh v České republice. Co zde návštěvníci mohli vidět?

Autor: Václav Brachtl

Třetí ročník veletrhu G+H probíhal na brněnském výstavišti ve dnech 27. až 29. března 2007 a těšil se velkému zájmu odborné veřejnosti. Je to nejvýznamnější oborový veletrh v České republice a představili se významní dodavatelé gastronomie a hotelnictví ze sedmi zemí Evropy. Partnery veletrhu byly velké obchodní a potravinářské firmy a také oborové asociace a svazy. Nejvíce firem zde prezentovalo potraviny a nápoje pro odběratele v gastronomii.

Velkou expozici připravil Státní zemědělský intervenční fond s nabídkou více než 30 tuzemských producentů – držitelů značky KlasA. Tato značka se opírá o tři základní principy: nadstandardní bezpečnostní a kvalitativní kritéria, čistě tuzemskou výrobu a převážně tuzemský původ surovin. Nejčastěji jde o zpracovatele mléka, obilovin a masa, ale přibývají výrobci nápojů, včetně piva, výrobci lahůdek, nebo zpracovatelé ryb. Jde o účinnou zbraň proti dotovaným zahraničním dovozům a navíc se přes velkoodběratele z mezinárodních hotelových řetězců tyto výrobky dostávají i na zahraniční trhy. Jde o to, aby se tyto výrobky více dostávaly do našich jídelen a restaurací, aby se vařilo pouze z produktů KlasA. Je to ale spíš hudba budoucnosti, i když nositeli značky Klasa je už 186 producentů s více než 1300 výrobky, nároky na zásobování jsou stále příliš veliké a není zatím jednoduché zajistit, aby vybrané předpisy obsahovaly jen produkty KlasA. Sortiment je už sice poměrně obsáhlý, ale pořád by to pro kuchaře znamenalo značné omezení. Přesto se již na některých soutěžích kuchařů připravovalo menu pouze z těchto produktů.

Významnou skupinou na tomto veletrhu byli výrobci zařízení a vybavení kuchyní, restaurací a hotelů. Relativně novým pojmem ve vaření, který se i na tomto veletrhu objevil, jsou tzv. multifunkční varné technologie. Jejich význam spočívá ve slučování několika funkcí jako je vaření, tlakové vaření a smažení v jednom přístroji. Tato zařízení jsou úsporná – např. k uvaření brambor místo 50 litrů vody stačí 5 litrů, které se změní na páru a během 8 minut jsou brambory hotové při zachování nutričních hodnot, které by jinak byly z velké části ztraceny jak dlouhou tepelnou úpravou, tak i v odtékající vodě.
Veletrh nabízel také moderní verze „klasických“ strojů – kotle, pánve, fritézy, vařiče těstovin, konvektomaty, výrobníky zmrzlin, ale také zařízení na výrobu těstovin, atd.
Byly zde také nabízeny bodové teploměry pro okamžité zjištění teploty ve výrobku, zařízení na rychlé zchlazování a zmrazování.
Část expozice byla věnována bezpečnosti potravin, která nabývá stále většího významu. Například Ústav zemědělských a potravinářských informací zde nabízel řadu informačních brožur k bezpečnosti i o bioproduktech a nabízel také bezplatné přednášky pro školy a organizace.

Novinky se objevily i v oblasti mycích strojů a hygieny. Moderními trendy mycích technologií jsou: dvouplášťové stroje, nižší spotřeba vody a samočisticí program, automatické dávkování mycího a oplachového prostředku. Doplňkem by mělo být zařízení na úpravu vody (vliv tvrdosti vody). V oblasti hygieny se stále více prosazují ekologické čisticí prostředky, které jsou sice dražší, ale jsou šetrnější k životnímu prostředí. Jako účinné se také jeví parní čističe, které při minimu použitých chemikálií dokážou pomocí vodní páry dokonale vyčistit i obtížně dostupné součásti strojů, ale i interiérů.
Zajímavou součástí výstavy byly i soutěže a předvádění vaření. Probíhalo  zde  finále 13.ročníku soutěže mladých kuchařů Gastrojunior a v expozici Makro se představili vynikající kuchaři významných hotelů.
Celý veletrh byl ve znamení zvyšování kvality, bezpečnosti, hygieny, ale také kultury v gastronomii.

Ing. Václav Brachtl je odborným učitelem na SPŠ potravinářské technologie v Bzenci

Autor: Václav Brachtl

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se