Polévka hovězí s fridátovými nudlemi
Tondovo kuře, brambory s máslovo-petrželkovým přelivem
Ovocný koláč s drobenkou
Polévka hovězí s fridátovými nudlemi
POTRAVINA | hmotnost v gramech na 10 porcí | |||
žáci I. stupně | žáci II. stupně | žáci III. stupně | ||
Hovězí maso | 43,33 |
|
| 300 |
Zelenina kořenová | 3,95 |
|
| 250 |
Sádlo | 5,15 |
|
| 100 |
Sůl | 0,13 |
|
| 20 |
Vývar-voda |
|
|
| 2600 |
Vejce | 4,- |
|
| 80 = 2 ks |
Mouka polohrubá | 2,30 |
|
| 150 |
Mléko | 2,50 |
|
| 250 |
Sůl | 0,13 |
|
| 10 |
Polévkové koření-vývar | 5,99 |
|
| 20 |
|
|
|
|
|
|
| Hrubá váha | odpad | čistá váha |
Cena celkem | 67,48 | 4262,5 | 374 | 3780,0 |
|
| ztráty 508,5 |
| |
Hmotnost 1 porce: |
|
| 3406 |

Tondovo kuře
POTRAVINA | hmotnost v gramech na 10 porcí | |||
žáci I. stupně | žáci II. stupně | žáci III. stupně | ||
Kuře kalibrované | 140,09 |
|
| 2200 |
Sůl | 0,13 |
|
| 20 |
Cibule | 1,95 |
|
| 250 |
Mrkev | 2,- |
|
| 170 |
Celer | 3,- |
|
| 170 |
Petržel kořenová | 3,80 |
|
| 170 |
Olej | 5,55 |
|
| 60 |
Kečup | 2,79 |
|
| 120 |
Rajčatový protlak | 2,- |
|
| 120 |
Česnek, mletý pepř |
|
|
|
|
Jalovec, provensálské koření |
|
|
|
|
|
| |||
|
| Hrubá váha | odpad | čistá váha |
Cena celkem | 161,31 | 2540 | 0 | 3280 |
|
| ztráty 740,0 |
| |
Hmotnost 1 porce: |
|
| 1950 |

Brambory s máslovo-petrželkovým přelivem
POTRAVINA hmotnost v gramech na 10 porcí žáci I. stupně žáci II. stupně žáci III. stupně Brambory 18,75 3500 Sůl 0,06 30 Kmín 3 Petrželová nať 0,26 10 Máslo 1,72 100 Hrubá váha odpad čistá váha Cena celkem 20,79 3643 Hmotnost 1 porce:
Ovocný koláč s drobenkou
POTRAVINA
| hmotnost v gramech na 10 porcí | ||
žáci I. stupně | žáci II. stupně | žáci III. stupně | |
Hladká mouka |
|
| 3500 |
Máslo |
|
| 2500 |
Cukr moučka |
|
| 3000 |
Vejce |
|
| 4 ks = 160 |
Cukr vanilínový+ skořicový cukr |
|
| 6 |
Prášek do pečiva |
|
| 2 |
Tvaroh měkký |
|
| 250 |
Solamyl = 1 polévková lžíce |
|
|
|
Švestky |
|
| 2500 |
Meruňky |
|
| 4500 |
Jablka 2 ks |
|
| 1500 |
Mouka hrubá |
|
|
|
|
|
|
|
Hmotnost 1 porce: |
|
|
|

Diskuze
Autor: benitanova
Také jsem toto jídlo ochutnal
a moc bych dětem ve školní jídelně přál, aby toto jídlo vypadalo tak jak na vystavených fotografiích a obsahovalo uvedené přírodní suroviny..:-(
Musím bohužel konstatovat, že skutečnost je taková, jak si asi každý pamatuje ze své někdejší školní jídelny..: Jen jedna věc se změnila, jak správně poznamenává mgr.Chmelíková ve svém článku chválícím instantní směsi – personál v duchu tohoto článku pečuje o zdraví svých strávníků vskutku příkladně a tedy zavrhl suroviny z přírody, které jsou tak nespolehlivé co do obsahu zdraví prospěšných látek (!) a důsledně používá prefabrikáty s obsahem blahodárně působícího glutamátu (rovněž vyčteno v příspěvku mgr.Chmelíkové). S takovouto podporou oficiální vědy a posvěcením používání polévek z pytlíku (tedy v tomto případě z barelu) nezbývá než konstatovat: bůh chraň žaludky našich dětí!