Přeskočit na obsah

Vítězné menu ze soutěže o nejlepší školní jídelnu (3)

Dnes vám nabízíme receptury menu, které v brněnské soutěži o nejlepší školní jídelnu obsadilo 3. místo. Menu připravil tým ŠJ Kounicova v Brně.

Autor: Redakce

Polévka hovězí s fridátovými nudlemi
Tondovo kuře, brambory s máslovo-petrželkovým přelivem
Ovocný koláč s drobenkou

Polévka hovězí s fridátovými nudlemi

POTRAVINA

hmotnost v gramech na 10 porcí

žáci I. stupně

žáci II. stupně

žáci III. stupně

Hovězí maso

43,33

 

 

300

Zelenina kořenová

3,95

 

 

250

Sádlo

5,15

 

 

100

Sůl

0,13

 

 

20

Vývar-voda

 

 

 

2600

Vejce

4,-

 

 

80 = 2 ks

Mouka polohrubá

2,30

 

 

150

Mléko

2,50

 

 

250

Sůl

0,13

 

 

10

Polévkové koření-vývar

5,99

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

Hrubá váha

odpad

čistá váha

Cena celkem

67,48

4262,5

374

3780,0

 

 

ztráty 508,5

 

Hmotnost 1 porce:

 

 

3406

Tondovo kuře

POTRAVINA

hmotnost v gramech na 10 porcí

žáci I. stupně

žáci II. stupně

žáci III. stupně

Kuře kalibrované

140,09

 

 

2200

Sůl

0,13

 

 

20

Cibule

1,95

 

 

250

Mrkev

2,-

 

 

170

Celer

3,-

 

 

170

Petržel kořenová

3,80

 

 

170

Olej

5,55

 

 

60

Kečup

2,79

 

 

120

Rajčatový protlak

2,-

 

 

120

Česnek, mletý pepř

 

 

 

 

Jalovec, provensálské koření

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrubá váha

odpad

čistá váha

Cena celkem

161,31

2540

0

3280

 

 

ztráty 740,0

 

Hmotnost 1 porce:

 

 

1950

Brambory s máslovo-petrželkovým přelivem

POTRAVINA

hmotnost v gramech na 10 porcí

žáci I. stupně

žáci II. stupně

žáci III. stupně

Brambory

18,75

 

 

3500

Sůl

0,06

 

 

30

Kmín

 

 

 

3

Petrželová nať

0,26

 

 

10

Máslo

1,72

 

 

100

 

 

 

 

Hrubá váha

odpad

čistá váha

Cena celkem

20,79

 

 

3643

 

 

 

 

Hmotnost 1 porce:

 

 

 

Ovocný koláč s drobenkou

POTRAVINA

 

hmotnost v gramech na 10 porcí

žáci I. stupně

žáci II. stupně

žáci III. stupně

Hladká mouka

 

 

3500

Máslo

 

 

2500

Cukr moučka

 

 

3000

Vejce

 

 

4 ks = 160

Cukr vanilínový+ skořicový cukr

 

 

6

Prášek do pečiva

 

 

2

Tvaroh měkký

 

 

250

Solamyl = 1 polévková lžíce

 

 

 

Švestky

 

 

2500

Meruňky

 

 

4500

Jablka 2 ks

 

 

1500

Mouka hrubá

 

 

 

 

 

 

 

Hmotnost 1 porce:

 

 

 

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: benitanova

    Také jsem toto jídlo ochutnal
    a moc bych dětem ve školní jídelně přál, aby toto jídlo vypadalo tak jak na vystavených fotografiích a obsahovalo uvedené přírodní suroviny..:-(
    Musím bohužel konstatovat, že skutečnost je taková, jak si asi každý pamatuje ze své někdejší školní jídelny..: Jen jedna věc se změnila, jak správně poznamenává mgr.Chmelíková ve svém článku chválícím instantní směsi – personál v duchu tohoto článku pečuje o zdraví svých strávníků vskutku příkladně a tedy zavrhl suroviny z přírody, které jsou tak nespolehlivé co do obsahu zdraví prospěšných látek (!) a důsledně používá prefabrikáty s obsahem blahodárně působícího glutamátu (rovněž vyčteno v příspěvku mgr.Chmelíkové). S takovouto podporou oficiální vědy a posvěcením používání polévek z pytlíku (tedy v tomto případě z barelu) nezbývá než konstatovat: bůh chraň žaludky našich dětí!