Přeskočit na obsah

Voda a jód v jídelnách

Voda i jód jsou jistě významné látky, a to nejen pro výživu dětí. Proč ale právě dnes vodu a jód vzpomínáme? Co mají společného? I voda a jód mají „své“ dny – právě v březnu, který brzy začíná, a jídelny mohou těchto dnů využít ve svůj prospěch.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Když vybízíme jídelny, aby o sobě daly více vědět ve svém okolí, v novinách, v místní televizi, často namítají, že u nich není nic zajímavého, co by média zajímalo, že jen každý den vaří a vydávají svých 200, 300, 500 obědů. Ale neobvyklých příležitostí je dost, jen se dívat! Jakákoli novinka v jídelně je zajímavá, oblíbené jídlo, po němž se jen zapráší, vám udělá před novináři dobrou reklamu. Je také možné takové příležitosti cíleně vytvářet

Jednou z mnoha dobrých možností jak více proniknout na veřejnost, je využít některých významných dnů, které se připomínají nejen v ČR, ale často také v Evropě nebo na celém světě. V březnu nás čekají dva takové dny.

6. březen –  Den jódu

Den jódu je českou specialitou, byl vyhlášen poprvé v České republice a odtud se ale dostal i do některých jiných zemí. Mnoho dobrých důvodů, proč připomenout tento den vašim strávníkům, najdete v článku Přidejte se ke Dni jódu. To, že naše země zrovna nedostatkem jódu netrpí, není důvodem, abychom si jód nemohli připomenout. Nápojové koncentráty obohacené jódem nebo mořská ryba podávaná právě v tento den, význam jódu jistě umocní.

22. březen – Den vody

Voda je jednou z mála surovin, kterou využíváte v jídelnách každý den. Bez ní by si vaši strávníci oběd snad ani nedokázali představit. Zkuste jim to připomenout. Možnosti je mnoho: nástěnky, letáky, relace v rozhlase, ale i samotné obědy. Připravte jim v tento den širší nabídku nápojů než obvykle. Jestli nestihnete vyzkoušet nápojové koncentráty s přídavkem jódu 6. března, můžete tak učinit nyní. Nezapomeňte nabídnout čistou vodu nebo ji zkuste ochutit mátou, zázvorem a podobně. Nechte své strávníky porovnat rozdíl mezi kohoutkovou vodou a některou z neslazených minerálek. Pro mnohé děti bude voda skutečně exotickým nápojem. A zapojte své dodavatele, jistě vám rádi pomohou.

Budeme rádi, když se nám do redakce ozvete, jak jste si tyto významné dny připomněli ve vaší jídelně, a bude-li zpráv dostatek, může z nich být celý článek. Těšíme se na zajímavé čtení.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka 1

    propagace jídelny
    Není pravda, že ,,jen vaříme svých x obědů,, Je třeba stravování propagovat, zpestřovat akcemi, různými regionálními dny… Doma taky zkoušíme stále nové recepty, tak proč to neaplikovat i v práci? Fandím každému vybočení ze stereotypu a nedejte se odradit tím, že vynaložené úsilí většinou není adekvátní ohlasu na akci. Vše se časem vrátí, i když to dlouho trvá. Přeji hodně sil a nápadů. 🙂