Přeskočit na obsah

Výsledky akce "5krát denně ovoce a zelenina"

V říjnu 2005 jsme vám představovali akci „5krát denně ovoce a zelenina“, která proběhla ve zlínských školách. Přečtěte si článek o výsledcích a závěrech celé akce.

Autor: Monika Pečková

V říjnu 2005 jsme vám představovali akci 5krát denně ovoce a zelenina, která proběhla ve zlínských jídelnách. Jejím cílem bylo změnit jídelníček žáků, přesvědčit je, že ovoce a zelenina jsou samozřejmostí. Děti si každý den zapisovaly, kolik ovoce a zeleniny snědly. Aby byly více motivovány zeleninu a ovoce jíst, bylo povídání o nich součástí vyučování, děti počítaly jablíčka, kreslily je apod.
Podívali jsme se, jak celá akce dopadla a výsledky vám zprostředkováváme.

1. Výsledky ankety
Souběžně s akcí 5krát denně ovoce a zelenina probíhalo i dotazování na ulici. A co tato anketa ukázala? Například že nejoblíbenějšími druhy u žen jsou jablka a hrušky, ze zeleniny rajčata a mrkve. U mužů jablka a hrozny, rajčata a papriky, ale objevily se u nich i exotické druhy ovoce (znáte muže, který má nejradši třeba granátová jablka?) a ovoce v tekutém stavu – slivovice, pivo apod.
Muži i ženy sní průměrně 1,8 porce zeleniny a ovoce denně, ačkoliv se obě skupiny domnívají, že by měly jíst porcí více.

Důvody, které lidé pro nízkou konzumaci uváděli, byly tyto:
Důvody žen dle četnosti:

  1. finance
  2. nedostatek času
  3. nechuť
  4. nezná důvod
  5. lenost
  6. zvyk
  7. vadí sladkost
  8. nemoc

Důvody mužů dle četnosti:

  1. nedostatek času
  2. finance
  3. nechuť
  4. lenost
  5. nezná důvod
  6. nemoc
  7. zvyk a problém s kousáním
  8. manželka, která nenachystá


Podle odpovědí se zdá, že ty hlavní důvody mají všichni stejné, u těch méně častých se liší spíše v pořadí. Překvapil mě důvod „manželka, která nenachystá“. I to je určitě důležitý faktor. Nakolik se ten, kdo zajišťuje v rodině přípravu pokrmů, zajímá o zdravý životní styl. Pokud ho (častěji ji) ovoce a zelenina nelákají, logicky se pak nezdravě stravuje celá rodina.
Velice významným důvodem se stala nechuť. Jak tedy přemluvit své dítě, aby si oblíbilo ovoce a zeleninu? Aby na ně chuť mělo?

2. Vybíravé děti

Rodiče by měli naučit své děti zdravému životnímu stylu. Jak tedy dítěti ovoce a zeleninu zatraktivnit? Přinášíme vám několik rad, které mohou pomoci:

1. Pro dítě mohou být ovoce a zelenina nepříjemné jednoduše proto, že je nezná. Dejte mu čas, aby si zvyklo na jejich chuť a považovalo jejich konzumaci za přirozenou a běžnou.

2. Osvědčený způsob vzniku obliby je použití potraviny jako odměny. Ovšem ne tak, že dítěti slíbíte odměnu za snězení ovoce nebo zeleniny. Samo ovoce nebo zelenina by měly být odměnou. Dítě bude chtít vyhrát, ačkoli cenou je právě tato potravina. Bude ji mít pak spojenou s příjemným pocitem vítězství.

3. Děti napodobují své rodiče. Pokud řeknete, že zelenina je odporná, dítě si to může zapamatovat a vytvořit si tak blok. Je proto dobré jít příkladem a zeleninu a ovoce chválit.

4. Neříkejte věty jako „Jez, protože je to zdravé.“ Odtud pochází přesvědčení řady lidí, že potravina zdravá není chuťově dobrá, že se prostě jíst musí. Nikdo nedělá věci rád jen proto, že musí.

5. Pokud chcete naučit dítě, aby jedlo nějaký pokrm, zařiďte, aby u jeho prvních pokusů vládla rodinná pohoda a klid. Na první pohled to tak nevypadá, ale i toto je pro vjemy spojené s pokrmem důležité.

6. Děti se rády podílejí na tvorbě jednoduchých jídel. Připravte si s nimi něco zeleninového nebo ovocného (stačí džus).

3. Inspirace na závěr

Součástí projektu byly i dny ovoce a zeleniny ve školních jídelnách. Abychom o zdravém stravování jen nemluvili, přidáváme pár jídelníčků pro inspiraci.

 

Týden

od 10.10.   

do 14.10. 2005

Základní škola Zlín – Malenovice,

Tř. Svobody 868

Základní škola Zlín, Komenského I., Havlíčkovo

nábřeží 3114

„Týden slovenské  

         kuchyně“

 

Pondělí

Polévka krupicová s vejcem

Fazolový guláš s vepřovým masem, chléb

Banán

Čaj s citronem

Polévka slovenská fazolová

Horňácký guláš, rýže

Salát z čínského zelí

Broskvový džus

Úterý

Polévka zelná

Zapečené rybí filé se sýrem,

vařené brambory

Kompot,

ovocná tyčinka

Džus

Polévka kapustnica s klobásou

Karpatská roštěná, bramborová kaše

Salát z okurek a rajčat

Ananasový džus

Středa

Polévka čočková

Bratislavské plecko, knedlík

ovocná šťáva

Polévka topolčianská

Frgále s tvarohom a makom

Ovoce

Drink bazalka-med

Čtvrtek

Polévka kmínová s kapáním

Záhorácký závitek,

bramborová kaše

Salát

Nápoj

Polévka myjavská s petrželovými

haluškami

Bratislavské pliecko,

houskový knedlík

Ovoce

Jablečný džus

Pátek

Polévka dršťková

Žemlovka s jablky, tvarohem

Ovoce

Čaj s citrónem, mléko

Polévka pórová

s vajcom

Strapačky se zelím a uzeným masem

Ovoce

Pomerančový džus

Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz

Autor: Monika Pečková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se