V říjnu 2005 jsme vám představovali akci 5krát denně ovoce a zelenina, která proběhla ve zlínských jídelnách. Jejím cílem bylo změnit jídelníček žáků, přesvědčit je, že ovoce a zelenina jsou samozřejmostí. Děti si každý den zapisovaly, kolik ovoce a zeleniny snědly. Aby byly více motivovány zeleninu a ovoce jíst, bylo povídání o nich součástí vyučování, děti počítaly jablíčka, kreslily je apod.
Podívali jsme se, jak celá akce dopadla a výsledky vám zprostředkováváme.
1. Výsledky ankety
Souběžně s akcí 5krát denně ovoce a zelenina probíhalo i dotazování na ulici. A co tato anketa ukázala? Například že nejoblíbenějšími druhy u žen jsou jablka a hrušky, ze zeleniny rajčata a mrkve. U mužů jablka a hrozny, rajčata a papriky, ale objevily se u nich i exotické druhy ovoce (znáte muže, který má nejradši třeba granátová jablka?) a ovoce v tekutém stavu – slivovice, pivo apod.
Muži i ženy sní průměrně 1,8 porce zeleniny a ovoce denně, ačkoliv se obě skupiny domnívají, že by měly jíst porcí více.
Důvody, které lidé pro nízkou konzumaci uváděli, byly tyto:
Důvody žen dle četnosti:
- finance
- nedostatek času
- nechuť
- nezná důvod
- lenost
- zvyk
- vadí sladkost
- nemoc
Důvody mužů dle četnosti:
- nedostatek času
- finance
- nechuť
- lenost
- nezná důvod
- nemoc
- zvyk a problém s kousáním
- manželka, která nenachystá
Podle odpovědí se zdá, že ty hlavní důvody mají všichni stejné, u těch méně častých se liší spíše v pořadí. Překvapil mě důvod „manželka, která nenachystá“. I to je určitě důležitý faktor. Nakolik se ten, kdo zajišťuje v rodině přípravu pokrmů, zajímá o zdravý životní styl. Pokud ho (častěji ji) ovoce a zelenina nelákají, logicky se pak nezdravě stravuje celá rodina.
Velice významným důvodem se stala nechuť. Jak tedy přemluvit své dítě, aby si oblíbilo ovoce a zeleninu? Aby na ně chuť mělo?
2. Vybíravé děti
Rodiče by měli naučit své děti zdravému životnímu stylu. Jak tedy dítěti ovoce a zeleninu zatraktivnit? Přinášíme vám několik rad, které mohou pomoci:
1. Pro dítě mohou být ovoce a zelenina nepříjemné jednoduše proto, že je nezná. Dejte mu čas, aby si zvyklo na jejich chuť a považovalo jejich konzumaci za přirozenou a běžnou.
2. Osvědčený způsob vzniku obliby je použití potraviny jako odměny. Ovšem ne tak, že dítěti slíbíte odměnu za snězení ovoce nebo zeleniny. Samo ovoce nebo zelenina by měly být odměnou. Dítě bude chtít vyhrát, ačkoli cenou je právě tato potravina. Bude ji mít pak spojenou s příjemným pocitem vítězství.
3. Děti napodobují své rodiče. Pokud řeknete, že zelenina je odporná, dítě si to může zapamatovat a vytvořit si tak blok. Je proto dobré jít příkladem a zeleninu a ovoce chválit.
4. Neříkejte věty jako „Jez, protože je to zdravé.“ Odtud pochází přesvědčení řady lidí, že potravina zdravá není chuťově dobrá, že se prostě jíst musí. Nikdo nedělá věci rád jen proto, že musí.
5. Pokud chcete naučit dítě, aby jedlo nějaký pokrm, zařiďte, aby u jeho prvních pokusů vládla rodinná pohoda a klid. Na první pohled to tak nevypadá, ale i toto je pro vjemy spojené s pokrmem důležité.
6. Děti se rády podílejí na tvorbě jednoduchých jídel. Připravte si s nimi něco zeleninového nebo ovocného (stačí džus).
3. Inspirace na závěr
Součástí projektu byly i dny ovoce a zeleniny ve školních jídelnách. Abychom o zdravém stravování jen nemluvili, přidáváme pár jídelníčků pro inspiraci.
Týden od 10.10. do 14.10. 2005 | Základní škola Zlín – Malenovice, Tř. Svobody 868 | Základní škola Zlín, Komenského I., Havlíčkovo nábřeží 3114 „Týden slovenské kuchyně“
|
Pondělí | Polévka krupicová s vejcem Fazolový guláš s vepřovým masem, chléb Banán Čaj s citronem | Polévka slovenská fazolová Horňácký guláš, rýže Salát z čínského zelí Broskvový džus |
Úterý | Polévka zelná Zapečené rybí filé se sýrem, vařené brambory Kompot, ovocná tyčinka Džus | Polévka kapustnica s klobásou Karpatská roštěná, bramborová kaše Salát z okurek a rajčat Ananasový džus |
Středa | Polévka čočková Bratislavské plecko, knedlík ovocná šťáva | Polévka topolčianská Frgále s tvarohom a makom Ovoce Drink bazalka-med |
Čtvrtek | Polévka kmínová s kapáním Záhorácký závitek, bramborová kaše Salát Nápoj | Polévka myjavská s petrželovými haluškami Bratislavské pliecko, houskový knedlík Ovoce Jablečný džus |
Pátek | Polévka dršťková Žemlovka s jablky, tvarohem Ovoce Čaj s citrónem, mléko | Polévka pórová s vajcom Strapačky se zelím a uzeným masem Ovoce Pomerančový džus |
Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz
Diskuze