Přeskočit na obsah

Vývoj cen potravin – srpen a září 2004

Přinášíme další měsíční komentář k vývoji cen potravin a potravinových surovin.

Autor: Oldřich Hájek

Spotřebitelské ceny potravin

Ceny potravin a surovin, ze kterých se potraviny vyrábějí, se každý měsíc mění. Bohužel je faktem, že se pohyb těchto cen jen velmi zřídka mění směrem dolů, ale právě naopak, drtivá většina cen potravin stoupá. Český statistický úřad tuto situaci pravidelně monitoruje. Pojďme se tedy podívat na ty nejzajímavější změny cen v tomto sektoru.

Mezi jednu z nejdůležitějších položek jídelníčku patří bezesporu maso. V tomto sektoru byla měsíční změna cen potravin ke spotřebitelům poměrně málo příznivá. U všech čtyř sledovaných položek (Vepřová pečeně s kostí, šunkový salám, kuře kuchané a hovězí zadní maso bez kosti ) došlo k mírnému nárůstu ceny.

Cena Mléka pasterovaného se oproti minulému měsíci změnila jen nepatrně. Došlo k mírnému zdražení této položky o necelých 20 haléřů za litr.

Další významnou potravinářskou položkou jsou Vejce slepičí. Zde došlo k poměrně zajímavému cenovému poklesu a to téměř o 50 haléřů za deset kusů vajec.

Výrazný pokles ceny jsme zaznamenali u Jablek konzumních. U této položky došlo k poklesu ceny o téměř 11 korun za kilogram. Zde je ale cena tohoto produktu velmi ovlivněna sezónností. Začala sklizeň jablek a ceny se tomuto trendu musí přizpůsobit.

V následující tabulce je uveden přehled nejvýznamnějších potravinářských surovin, včetně jejich spořebitelské ceny v Kč v září a srpnu letošního roku.

Reprezentant

Mj

Září ’04

Srpen ’04

Hovězí zadní maso bez kosti

1kg

156,05

155,23

Vepřová pečeně s kostí

1kg

115,23

114,09

Šunkový salám

1kg

118,51

116,33

Kuře kuchané bez drůbků 1.jakost

1kg

52,35

52,15

Mléko pasterované polotučné

1L

14,33

14,16

Eidamská cihla – 30 %

1kg

109,33

108,04

Jogurt bílý

150ml

5,89

5,90

Vejce slepičí čerstvá

10ks

24,83

25,29

Máslo čerstvé

1kg

113,44

111,78

Rostlinné máslo Rama

1kg

88,38

84,71

Pšeničná mouka hladká

1kg

9,29

9,34

Rýže loupaná dlouhozrnná 1.jak.

1kg

19,74

19,88

Těstoviny vaječné

1kg

26,26

26,41

Chléb konzumní kmínový

1kg

15,51

15,73

Pečivo pšeničné bílé

1kg

34,57

34,53

Cukr krystal

1kg

26,28

26,18

Stolní přír. min. voda uhličitá

1L

7,90

7,85

Jakostní víno bílé

1L

57,25

58,12

Pivo výčepní světlé lahvové

500ml

8,56

8,56

Brambory konzumní

1kg

6,35

6,99

Jablka konzumní

1kg

23,63

34,47

Pomeranče

1kg

34,64

36,03

Banány žluté

1kg

28,12

24,38

Papriky

1kg

45,36

45,11

Rajská jablka červená kulatá

1kg

25,68

19,54

Karotka pravá

1kg

9,23

9,58

Vývoj výroby masa v srpnu 2004

Pokles domácí produkce masa po vstupu do EU dále pokračuje. V srpnu se počty poražených prasat celkem snížily meziročně o 2,9 procent. Průměrná porážková hmotnost jatečných telat stoupla meziročně o 14,2 procent, u ostatních kategorií skotu se téměř nezměnila. U jatečných prasat celkem poklesla o 2,4 procenta na 108,0 kg. S ohledem na tento vývoj se výroba masa snížila meziročně o 6,0 procent. Z celkového množství vyrobeného vepřového masa bylo 97,7 procent tuzemského původu, u hovězího to bylo 98,8 procent.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu meziročně vzrostly u všech kategorií skotu. U jatečných býků o 2,8 procent, u jatečných telat o 6,7 procent, u jatečných jalovic o 9,5 procent a u jatečných krav dokonce o 21,3 procent. Jateční býci třídy A se vykupovali za cenu 39,21 Kč za 1 kg v živém a 70,72 Kč za 1 kg v mase.

Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat se v srpnu meziročně zvýšily o 14,0 procent. Jatečná prasata I. třídy jakosti se nakupovala za 36,17 Kč za 1 kg v živém a 46,02 Kč za 1 kg v mase.

Vývoj nákupu mléka v srpnu 2004

V srpnu vykoupily mlékárny 216 mil. litrů mléka, což bylo o 1,1 procent více než ve stejném období loňského roku. Průměrná cena zemědělských výrobců mléka v srpnu meziročně vzrostla o 4,1 procent. Mléko se nakupovalo za průměrnou cenu 7,97 Kč za litr, což byla nejvyšší cena v letošním roce.

Zdroj: www.csu.cz – Český statistický úřad
Mgr. Oldřich Hájek je spolupracovníkem redakce portálu Jídelny.cz
Autor: Oldřich Hájek

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se