Přeskočit na obsah

Začaly jarní Krajské konference

Na začátku dubna 2016 proběhly první jarní Krajské konference. Co tato setkání přinesla v Liberci, Ústí nad Labem a v Hradci Králové? Přečtěte si poznatky členů organizačního týmu.

Autor: Jiří Plzák

V prvním týdnu měsíce dubna 2016 začaly v severních a východních Čechách tradiční Krajské konference portálu Jídelny.cz. Jejich téma – nové nutriční doporučení a spotřební koš – jsme zvolili po dlouhých diskusích, pečlivém uvažování a s ohledem na aktuální potřeby jídelen. První reakce svědčí o tom, že vám tato volba přišla vhod.

Přípravy na konference

Kapacita některých akcí byla velmi rychle vyčerpána, a to přesto, že se nám z technických důvodů nezdařila mailová rozesílka pozvánek. Jsme si této chyby vědomi a omlouváme se vám za ni. Snažili jsme se ji napravit, navýšit kapacitu přednášek či jinak zajistit, aby se na přednášky dostala většina zájemců, v Praze jsme dokonce jednu konferenci přidali. Přesto jsme však některým účast zkomplikovali a to nás velmi mrzí.

Zájem je opravdu velký, sály jsou vyprodané, ale hned první týden ukázal, že je dost i těch, kteří nakonec na konferenci nepřijdou. Prosím, můžete nám v takovém případě dát vědět, abychom volné místo mohli nabídnout náhradníkovi?

Již před zahájením celé série jsme zaznamenali určitou nedůvěru vůči zvolenému lektorovi – Pavlu Ludvíkovi, který již 13 let vede redakci portálu Jídelny.cz. Praxe s hledáním chyb a omylů ve spotřebním koši, s jeho kontrolami, se zařazováním potravin do skupin má však dostatek a zkušeností s uplatněním nutričního doporučení přiváží ze svých cest tolik, že nám bylo líto vám je nepředat. Jeho devizou také je, že obsah svých přednášek konzultoval s řadou odborníků, kteří se výživě ve školním stravování věnují profesionálně.

Jsme mu vděčni, že se nechal přemluvit a kývl na měsíční kočovný život, aby vám mohl prezentovat praktické poznatky vašich kolegyň i dalších odborníků.

Přednášky a praxe

Teoretických výkladů k nutričnímu doporučení a spotřebnímu koši slyšely jídelny v minulosti již hodně. Na odmítnutí nově doporučovaných zásad pro sestavování jídelníčků nemají ani odvahu, ani síly, ani dost odborných znalostí. Potřebují se seznámit s důvody, proč tyto novinky přicházejí, a praktické návody, jak nové postupy zavést, to vše bez rizika, že jim ubude strávníků. Proto jsou všechny nabízené přednášky velmi prakticky zaměřeny a podle reakcí vedoucích z Liberce, Ústí a Hradce Králové, kde konference již proběhly, se taková forma líbí.

Je váš spotřební koš objektivní?

Krajské konference začínají ráno v 8 hodin školením zaměřeným na objektivní výsledky spotřebního koše. Občasné nižší věrohodnosti výsledků dodržování výživových norem si v poslední době všímají nejen kontroly KHS. Protože překlepům ve vyplňování údajů na skladových kartách se v návalu práce nevyhne žádná vedoucí jídelny, chtěli jsme vám nabídnout návody, jak tyto chyby najít.

Soupis postupů, technik a tipů, který si účastníci ze školení odnášejí, je opravdu dlouhý. Nepříznivě občas hodnotíte, že seznam potravin a jejich zařazení do spotřebního koše, který na školení dostáváte, neobsahuje právě „vaše“ potraviny, že v koeficientech panuje nejednotnost, že kontrola u vás v jídelně vám řekla jinou skupinu nebo koeficient. Když se ale nejlepší odborníci této země nedokáží na tomto shodnout (nebo to snad nepovažují za potřebné?), jak má pak věc rozhodnout naše redakce? Rada lektora je v tomto případě jednoduchá: přečtěte si složení výrobků na etiketě, zařaďte potravinu podle něho a koeficient určete podle podílu potraviny ve výrobku.

Hlavní program

Hlavní program konference obsahuje tři půlhodinové přednášky, které vás postupně seznamují s nutričním doporučením, se zkušenostmi při jeho uplatňování a s jeho vlivem na plnění výživových norem. Lektor svá vystoupení vede ryze prakticky a neplýtvá časem na teorii. Přesto však zaujme informace, že nutriční doporučení není rozmarem skupiny jeho autorů, ale reakcí Ministerstva zdravotnictví na některé vládní dokumenty, na studie o zdravotním stavu dětí a na doporučení Světové zdravotnické organizace.

Zarazily nás poznatky účastnic, které vyprávěly o nesmlouvavých a radikálních postojích některých úředníků k zavádění nutričního doporučení do praxe. Tento dokument však není na rozdíl od spotřebního koše zákonnou normou a není v kompetenci úředníků vyžadovat po právním subjektu to, co je nad rámec práva. Samotný text doporučení na mnoha místech uvádí, že nové zásady mají výchovný charakter. Když ale necitlivým přístupem vyženeme strávníky z jídelen, koho pak budeme vychovávat? V některých městech nemusel lektor na dotazy účastníků ani odpovídat – vzbudily okamžitou odezvu obecenstva, které v krátké diskusi velmi rychle našlo odpověď.

Doplněk hlavního programu tvoří stánky dodavatelských firem. Jejich složení se liší kraj od kraje. I nás samotné překvapilo, že v některých regionech je zájem z řad dodavatelů nižší, o to více si vážíme firem, které vystavované produkty dokázaly přizpůsobit obsahu přednášek. Debatní hloučky se často tvoří u dodavatelů nápojů a u prezentace odšťavňovače, který se v některých jídelnách velkou měrou podílí na dodržování normy spotřeby ovoce. Skupinky vedoucí občas byly i u nabídky učebnic hygieny a výživy a receptáře ze soutěží školních jídelen. Zejména v Hradci Králové nás zájem o tyto knihy opravdu překvapil.

Jak úspěšně na plnohodnotné bezmasé pokrmy

Závěr krajské konference tvoří školení zabývající se bezmasými pokrmy. Nutriční doporučení na tyto pokrmy klade důraz, to ovšem současně přináší dost nejasností a dotazů. V teoretickém úvodu se na ně lektor snaží odpovědět a uvádí praktické rady, jak dosáhnout požadované plnohodnotnosti pokrmů.

To, co ale účastnice na semináři hlavně oceňují, jsou rozbory receptur. Našemu organizačnímu týmu se v krátké době podařilo shromáždit receptury 20 nových a netradičních bezmasých pokrmů. Pochází z jídelen ze všech krajů ČR, patří v nich k těm oblíbenějším, a dokumentují nápaditost, s jakou jídelny hledají cesty k uplatňování nových postupů. Dali byste si například luštěninové rizoto s fazolemi, čočkou a špaldovými kroupami nebo jinou jeho variantu s hrachem a zeleninou? Pokuste se svým strávníkům připravit zapečené těstoviny se žampiony, cuketou a sýrem nebo gnocchi se smetanovo-špenátovou omáčkou. Možná uspějete i se sýrovým nákypem nebo s tortillami s fazolemi ze Svatojánu.

Všechny receptury se na školení rozebírají, hodnotí se poznatky k jejich přípravě a oblíbenosti, jež nám jejich autorky zaslaly. Ke každému pokrmu je připraven komentář, který sestavila nutriční terapeutka, a návrh na možné zvýšení výživové hodnoty. Na několika recepturách si toto hodnocení a vylepšení mohou zkusit i sami účastníci a uplatnit tak poznatky z úvodu školení. Tato praktická cvičení slouží k tomu, aby vedoucí jídelny byla schopna sama navrhnout plnohodnotný pokrm. Ve všech třech městech úvodního týdne konferencí se na závěrečném semináři opravdu diskutovalo, vynikaly v tom zejména vedoucí z Ústí nad Labem. Jak příjemné je pro nás organizátory nahlédnout do sálu, kde probíhá živý dialog!

Samozřejmě ne všechny pokrmy jsou přijímány s nadšením. Je běžné, že jídlo, které je oblíbené v jedné jídelně, v jiné zcela propadne. Zaujala nás reakce jedné účastnice, která obdržela seznam receptur, prohlásila „To by přece nikdo nejedl…“ a akci opustila. S podobnou nedůvěrou reagovali na některé receptury i účastníci školení v Ústí nad Labem, avšak na otázku, zda jsou mezi pokrmy i takové, které by rádi zkusili, všichni souhlasně a hlasitě odpověděli, že ano.

V druhém dubnovém týdnu pokračují Krajské konference v dalších městech, někde jsou ještě volná místa a můžete se přihlásit. Těšíme se na setkání s vámi.

Mgr. Jiří Plzák, organizační tým Krajských konferencí

Autor: Jiří Plzák

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Václav Pejsek, starosta z Kocourkova

    Pralesní pochoutky z tropické Asie
    „Jeho devizou také je, že obsah svých přednášek konzultoval s řadou odborníků, kteří se výživě ve školním stravování věnují profesionálně.“ —- Aha. To budou ty sójové guláše! —- „Dali byste si například luštěninové rizoto s fazolemi, čočkou a špaldovými kroupami nebo jinou jeho variantu s hrachem a zeleninou?“ —- Ne. Nedal. A protože prasátka už doma nemáme, nejspíš bych to vyhodil do odpadků.

  • Autor: rohlik

    článek
    Ze začátku mi Vaše příspěvky přišly úsměvné, ale po delší době mi přijdou pouze trapné. Nesouhlasím se vším, co se píše v článku, ale Vaše vyjádření už nemá se stravováním nic společného. Navrhuji, abyste přešel do diskuse pořadu Prostřena, tam budete mít spoustu lidí, kteří s Vámi proberou ihned vše a budete moci své odborné znalosti uplatnit. Přeji Vám hezký den

    • Autor: Josef Kuskusovič Bulgur

      Mně zase přijde trapné neustále cpát před nos bezradným nevzdělaným kuchařkám takovou diletantskou slátaninu jako je „Nové doporučení“. Jelikož tento veganský paskvil bude dříve či později odvolán a zrušen, ty ženské z toho budou na mrtvici, protože každý rok uslyší zeshora něco jiného.

    • Autor: ana

      Píšete že s něčím v článku nesouhlasíte,takže jste asi jste na konferenci byla. V čem byla jiná než se píše?

  • Autor: Pochoutky ze střední Evropy

    vedoucí
    Nové věci jsou u nás v celku přijímány, ale problém mám s kuchařkami. Snažím se vařit „jinak“ už druhý školní rok, ale děvčata mají nulovou iniciativu a často jsem to jen já, kdo chce něco nového, zdravého, pokrokového. ND se mi líbí, po letošních pilotech by to chtělo více propracovat a také jsem si našla na webu recepty (zdarma) – tak některé zkoušíme. Této změně fandím a myslím, že bychom měli být v jídelnách více pokrokoví. PS: u nás se zdravé stravování staví také starosta.

  • Autor: rohlik

    článek
    Dobrý den, na konferenci jsem nebyla pouze hodnotím aroganci pána. V článku se pozastavuji nad jídly, která jsou v závěru a patří k těm oblíbenějším luštěninové rizoto s fazolemi, čočka se špaldovými kroupami, gnocchi se smetanou a špenátem. Jsem vedoucí, která se snaží dávat nová jídla, každý týden jedno. Tento týden právě gnocchi se smetanovou špenátovou omáčkou, moc dětí se nenajedlo.Nikdy jsem nepodávala čočku pouze s chlebem a salátem, protože si myslím, že to není dobré pro děti, když vše vyhodí. Když čtu článek, že některé z
    těchto jídel jsou oblíbenější, tak tomu prostě nevěřím a nekomentuji tímto způsobem jako pán, ke kterému se již nebudu vyjadřovat. Přeji hezký den

    • Autor: Pavel Ludvík

      Jsem ten, který na konferencích ty receptury představuje. Celá sada receptur vznikla tak, že jsme požádali jídelny o dodání receptury oblíbených v jejich jídelnách. U některých mám ale k dispozici i informace o té oblíbenosti. K několika receptům vedoucí napsaly vyjádření ve stylu „tohle nám děti celkem baští“(čočka na rajčatech) nebo „ je hodně oblíbené“ (těstoviny s uzeným tofu) nebo „mají toto jídlo rády“ (špagety se zeleninovou omáčkou). Nemám důvod jim nevěřit, zejména když řadu z nich znám. U některých jídel mám ještě konkrétnější údaje. Zmiňované špagety si v konkurenci jiného bezmasého jídla objedná 95% dětí. Pórku á la chřest dá v jedné jídelně přednost 25-30% strávníků, přitom toto jídlo se vždy nabízí v konkurenci masového. To je úspěch, ne? Jak relativní může být oblíbenost, ukazují např. kedlubny plněné bulgurem, které si v Opavě dá max. 10% strávníků. Vzhledem k velikosti jídelny to však představuje min. 100 lidí. To, že v okresním městě se najde tolik mladých strávníků se zájmem o takové jídlo, je optimistické. Když gnocchi, kterému nevěříte, nabídnou v Č. Brodě proti sladké kaši, objedná si ho 85 % dětí, když proti zapečené brokolici se sýrem, tak 90 %. Oblíbenost v jedné jídelně samozřejmě nezaručuje, že si každé takové jídlo si objedná 100% dětí a ve všech jídelnách v ČR, na to se jídelny i děti od sebe příliš liší.

      • Autor: rohlik

        Mluvíte o velkých jídelnách a také bych řekla i o větších dětech. Moje zkušenost je z MŠ a prvního stupně základní školy. Pokud ve školce dáte nové jídlo, které neznají a chcete, aby ochutnaly, tak dle metodického pokynu Vám pani učitelka řekne, že dítě nelze nutit. Tím pádem nemáte šanci, aby ochutnalo. První stupeň základní školy jsou také relativně malé děti,takže zkušenost stejná. Jsme vesnická jídelna, která si myslím, že se nemá za co stydět. V našem jídelníčku najdete chřest, lososa, pohanku, jáhly, bulgur, vynikající hrachovou kaši na zeleninovém základu, ale věřim, že pokud by si naše děti mohly vybrat, tak do těchto jídel nepůjdou. Můj osobní názor, přeji hezký den

        • Autor: Pavel Ludvík

          Jsou tam i receptury ze 4 mateřských škol a několik dalších, které jsou z malých obcí, kde jídelna vaří pro ZŠ i MŠ

        • Autor: Moderátor

          Odstraněno
          Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

          • Autor: rohlik

            Prosím nereagujte posměšně na naši diskusi a výměnu názorů s panem Ludvíkem, pane Chocholoušku, Kuskusoviči atd. Děkuji a přeji Vám hezký den

  • Autor: janah

    nutriční doporučení v praxi
    Konference v Praze jsem se zúčastnila a nelze jí nic vytknout. Za zamyšlení ovšem stojí co přináší nutriční doporučení v praxi.
    Vyhláška o spotřebním koši je jasná,nutriční doporučení jsou pouze doporučení a jako taková je nutné je brát. V mnoha bodech jsou správná a použitelná, někde ovšem výrazně
    narážejí na zvyklosti a chutě strávníků.
    Z informací které mám, hygiena hodnotí jak jsou plněna a známkuje. Jídelny se postupně s nimi seznamují a jistě se budou snažit je uvádět do provozu.Jídelníčky na výběr jsou hodnoceny odděleně což je neobjektivní posouzení.Strávník si vybírá a vyhne se jídlům,která nejí.Pokud dáme stejná masa a přílohy ve stejný den na výběrový jídelníček jídlo si strávník odhlásí nebo je ani neochutná.
    Z toho jasně vyplývá,že jídla na výběr nikdy nemohou zajistit splnění nutričních doporučení s nasyceným a spokojeným strávníkem.