Přeskočit na obsah

Zajištění stravy během školních výletů

Výlet se školkou či školou dětem vykouzlí úsměvy na tvářích, kuchařkám a vedoucím školních jídelen však spíše přidělává vrásky na čele. Jak správně řešit stravování dětí na školních výletech? Čtěte dále a dozvíte se informace, které pomohou vaše starosti vyřešit.

Autor: Mgr. Alena Strosserová
metodička školních jídelen
Zajištění stravy během školních výletů

Začíná se nám oteplovat a nastal čas výletů. Pro děti je to čas krásných zážitků, ale pro školní jídelny se tento čas může stát obdobím starostí. Předmětem těchto starostí je, jak zabezpečit stravování, když jsou děti mimo školu/školku.

Proč tomu tak je?

Podle vyhlášky 107/2005 Sb., o školním stravování, § 2 odst (9) jídla podávaná v rámci školního stravování konzumují strávníci v provozovnách školního stravování (dále jen „provozovna“) uvedených v § 3 odst. 2, nebo v provozovnách jiné osoby poskytující stravovací služby, s výjimkou případu uvedeného v § 4 odst. 9 a s výjimkou výdejny lesní mateřské školy. Zařízení školního stravování může ve výjimečných případech, při splnění požadavků v oblasti ochrany veřejného zdraví stanovených zvláštními právními předpisy, zabezpečovat školní stravování mimo prostory uvedené v § 3 odst. 2.

Výjimečné případy vyjmenované v § 2 a 3 vyhlášky o školním stravování se týkají praxe vývařoven, výdejen a výdejen lesních mateřských školek. Nikoliv tedy školních výletů.

Důvod, proč se podávaná jídla konzumují v provozovně školního stravování, je prostý. Je to dodržování hygienických předpisů, které zajišťuje bezpečnost podávané stravy dětem. Není třeba zde citovat podrobnosti hygienických podmínek pro výdej stravy jako např. uchovávání teplých pokrmů při teplotě +60 °C nebo lahůdkářských výrobků (například pomazánek) při +8 °C.

Argumenty, že někdy také vydají jídelny jogurt a dítě ho pak nosí dva dny v aktovce, jsou nepochopením předpisů. Provozovna ručí za správné teploty a celkově za bezpečnost stravy do okamžiku výdeje. Dalším krokem by měl být vnitřní řád školní jídelny, kde by se mělo ošetřit vynášení pokrmů a potravin ze školní jídelny. A když si žáček odnese jogurt z jídelny a pak ho zapomene vyndat z tašky, je to už jeho porušení pravidel.

Je nutné psát o tak samozřejmé věci?

Ano, je. Nedávno jsem se na jedné sociální síti připletla do diskuze u otázky, co dát dětem s sebou na školní výlet. Je dobré, když si kolegyně mezi sebou poradí, ale rady mě hodně překvapily a reakce diskutujících ještě víc. Nejvíc mě zarazilo, že se něco takového děje a pracovníci jídelny si vůbec neuvědomují, jaké riziko podstupují.

Kolegyně si ochotně radily, že upečou dětem sekanou (den předem, ráno se to nestihne!), obložené bagety s pomazánkou, šunkou, salámem nebo řízkem. Není třeba rozsáhlých komentářů k tomu, co je na těchto radách špatně.

Někdy tak jídelny jednají na výslovný pokyn ředitelky. Nedejte se přesvědčit vedením, abyste připravili na cesty pokrmy dle jejich přání, pokud budou v rozporu s hygienickými předpisy. Je třeba tyto prosby slušně, ale důrazně odmítnout, protože hygienické předpisy jsou závazné. A upozorněte vedení, že odpovědnost má především ředitel organizace. Pokud si tuto odpovědnost bude chtít vzít na sebe, vyžadujte pokyn písemně. Porušení předpisů je to pořád, ale plnou odpovědnost přebírá ten, kdo o porušení rozhodl.

Jak to udělat správně?

Spojme zdravý rozum a znalosti, a problém je vyřešený.

  1. Jedná-li se o celodenní výlet, je nejjednodušší varianta děti ze stravy odhlásit a škola/školka si zajistí stravu v místě výletu.
  2. Není-li možné zajistit oběd na výletě, je třeba děti na cestu vybavit svačinou:
    1. Tu mohou zajistit rodiče, jídelna se pak na akci nepodílí a stravu odhlásí.
    2. Nebo svačinu (celodenní balíček) připraví školní jídelna:
      • V případě, že škola/školka s sebou do autobusu vezme chladicí box nebo cestovní ledničku a udrží jídlo v chladu, je možno obložit bagety s máslem, sýrem a zeleninou, ale opravdu pouze v případě, že je možnost jídlo udržet v chladu až do výdeje na výletě.
      • V ostatních případech balíček sestavíme z potravin, které nevyžadují skladování v chladu. Musíme tedy pečlivě vybírat potraviny. Většinou se jedná o potraviny trvanlivé, hygienicky balené. Ano, vím, že tyto potraviny nejsou čerstvé a běžně je ve školním stravování nepoužíváme. Ale školní výlet také není každý den, a nejsou to potraviny zakázané, ale pouze nedoporučené ke každodennímu konzumování.

Co tedy vybereme?

  • Balené pečivo, ať už sladké nebo slané, s náplněmi nebo bez, ale s určenou teplotou skladování cca +24 °C.
  • Suché pečivo, které zabalíte na cestu v jídelně.
  • Ovoce a zeleninu.
  • Ovocné kapsičky a podobné výrobky, které nemusí být uchovány v chladu. (Ne paštiky, i když je na konzervě napsáno skladování bez chlazení, jednak kvůli většinou nevhodnému obsahu, ale i proto, že by na místě nebylo možné je připravit ke konzumaci – hygiena.)
  • Nápoje v dostatečném množství.

Je to jednoduché, a když tato pravidla dodržíme, nepřijedou děti z výletu s žádnými nepříjemnými trávicími potížemi, ale jen s příjemnými zážitky.

Foto v úvodu: www.freeepik.com

Mgr. Alena Strosserová – metodička školních jídelen

Autor: Mgr. Alena Strosserová
metodička školních jídelen

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se