Přeskočit na obsah

Zakončení Krajských konferencí 2006

Skončil jarní cyklus Krajských konferencí, které pořádal portál Jídelny.cz. Jaké byly? V článku vám přinášíme krátkou rekapitulaci konferencí a shrnutí poznatků.

Autor: Jiří Plzák

Konferencí v Plzni skončila jarní série Krajských konferencí hromadného stravování, kterou pořádal portál Jídelny.cz ve všech krajských městech ČR. Konference potvrdily pověst velkých setkání vedoucích jídelen s odborníky v oboru stravování, s krajskými metodičkami, zástupci měst, obcí a krajů, a také s hygieniky, dodavateli potravin a kuchyňské techniky.

Konference v číslech
Konferencí se uskutečnilo celkem 13 a byly skutečně velké. Organizátoři obeslali s pozvánkami všechny jídelny v republice. Přišlo celkem 1154 lidí. Průměr byl 89 účastníků na 1 konferenci. O odpolední školení mělo zájem 276 lidí: průměrně to bylo 21 v každém městě.
Nejvíce účastníků zaznamenala tradičně Ostrava (182), dále Brno (147), Praha (112), Zlín a Plzeň (105). Počtům zúčastněných odpovídal i zájem o odpolední školení.

Program konferencí
Hlavním tématem konferencí byly nové hygienické předpisy EU a s nimi související problémy. Role odborného garanta se ujala pražská firma UniConsulting, jejíž zástupkyně Ing. Janotová a Ing. Svobodová se se svými přednáškami střídaly. Jejich vystoupení měla velký ohlas, posluchačky s přednášejícími živě diskutovaly. Oceňovaly fundovanost odpovědí a praktické postřehy k nové legislativě.
V mnoha městech se do diskuse zapojily i pracovnice KHS a doplnily výklad o problematiku daného kraje. Oběma přednášejícím patří vřelý dík za to, jak se zhostily přípravy přednášek.
Značný zájem vzbudil rovněž referát Ing. Bureše o plánovaném cyklu vzdělávacích akcí pro vedoucí jídelen. Bylo vidět, že zájem o nové poznatky a zvýšení kvalifikace je velký.
Ing. Bureš měl rovněž druhou hlavní přednášku, která se pojednávala o tom, jak využívat zákony k tomu, aby nám sloužily, nikoli abychom se staly jejich otroky. Přínosné byly zejména praktické ukázky interpretace některých paragrafů vybraných právních předpisů.

Hygienické stanice na konferencích
Téma hygienických předpisů EU přilákalo v mnoha městech také pracovnice Krajských
hygienických stanic. Bylo tomu tak zejména v Brně, Karlových Varech, Českých Budějovicích, Olomouc, Hradci Králové, Ústí n. Labem a Plzni. Někde se jen mlčky účastnily, někde i vystoupily v programu se svými poznatky. Diskuse, která se často rozvinula, byla někdy velmi bouřlivá. V každém případě patří všem hygieničkám dík za to, že se konferencí zúčastnily a že svými poznatky a jiným pohledem na problém přispěly k lepšímu pochopení nové legislativy. Vždyť výklad zákonů nelze dělat od stolu: je třeba k němu zvážit praktické připomínky a zkušenosti všech stran a výsledného řešení se dobrat v kultivované diskusi.

Školení
Odpolední školení navazovalo na jednu z dopoledních přednášek o využití zákonů. Podrobněji zde byl probrán pracovní řád, školské matriky, zákon o ochraně osobních údajů a nařízení EU 852. Toto školení vedl Mgr. Adámek z firmy VIS Plzeň.

Vystavovatelé
Program Krajských konferencí byl zpestřen stánky vystavovatelů a jejich krátkými prezentacemi. Velmi výrazně byla mezi vystavovateli vidět (i díky multimediální prezentaci Brownies) firma Vitana.

Hodnocení
S určitostí můžeme tvrdit, že krajské konference byly velmi úspěšné. Spokojena odcházela z konferencí naprostá většina zúčastněných. Díky všem, kdo se o zdar konferencí přičinili – ať už to byl tým organizátorů, přednášející (Ing. Janotová, Ing. Svobodová, Mgr. Adámek, Ing. Bureš), vystavovatelé nebo vy, kteří jste se konferencí v tak hojném počtu zúčastnili. Díky vám.

Závěrem přijměte pozvánku na podzimní cyklus Krajských konferencí, které se uskuteční v říjnu a listopadu 2006.

Jiří Plzák, ředitel společnosti Jídelny.cz

Autor: Jiří Plzák

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se