Večeře jako zážitek
Po loňském ohlasu na zážitkovou večeři ve školní jídelně jsme se rozhodli tuto akci zopakovat. Večeře se uskutečnila 14. listopadu 2017 od 17 hodin ve školní jídelně v Českém Brodě. Školní jídelna je součástí Základní školy Žitomířská 885. Stravuje se u nás 800 strávníků ze dvou základních škol, speciální školy a gymnázia.
O zážitkové večeři jsme informovali měsíc předem prostřednictvím letáčků na stránkách všech škol, které se u nás stravují a na stránkách školní jídelny. Cena činila 79 Kč a bylo nutné si včas zakoupit stravenku. Večeře byla brzy vyprodaná a nás těšil zájem o uspořádanou akci.
Do prostřené jídelny přišlo přes 100 strávníku, kteří přišli ochutnat, jak se u nás vaří. Byli to jak rodiče, tak pozvaní hosté, lidé, které zajímá, jaká jídla připravujeme našim dětem. Dokonce se přijely podívat vedoucí a kuchařky z jiných školních jídelen. Celým večerem nás provázel pan ing. Zdeněk Hladík, lektor moderní zdravé výživy ze společnosti Country Life s.r.o., člen Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Společnosti pro výživu.
Co bude dnes na večeři?
Jako první se servírovaly menší ochutnávkové porce třech rybích pokrmů, které se v jídelně připravují. Během konzumace jsme prozradili technologické postupy a suroviny, ze kterých byly rybí speciality připraveny. Podávali jsme lososové lasagne, kapří biftečky a špíz ze pstruha. Všem moc chutnaly. Ryby, z nichž jsme ochutnávku připravovali, byly sponzorským darem od firmy Bidfood. Mezi jednotlivými chody zazněly zajímavé přednášky na téma ryby, tuky a oleje ve výživě a zdravý životní styl. Dále se podávalo menu, se kterým jsme se umístily na 2. místě v celorepublikové soutěži o Nejlepší školní oběd 2017 – polévka z pečeného celeru, krůtí závitek se špenátem a lučinou, staročeské bramborové pyré a salát s bio sezamovou emulzí. Strávníci hodnotili jednotlivé chody potleskem. Rozhodování mezi jednotlivými pokrmy bylo velice obtížné, všechny pokrmy získaly velký potlesk. Na závěr se ještě podával špaldový moučník z červené řepy s ořechy, který celé hlasování ještě ztížil.
Přišlo i pár dětí a tak jsme hned improvizovaly. Chtěli jsme ocenit, s jakou chutí zkoušely rybí pokrmy. Děti, kterým chutnal alespoň jeden rybí pokrm, dostaly drobný dárek. Snažíme se motivovat všechny, kteří mají zájem pro své zdraví něco dělat.
Rok polévek aneb Každý den jiná polévka
Naše jídelna se rozhodla tento školní rok pojmout jako „Rok polévek“. Znamená to, že se nebude během roku žádná opakovat. Vyhlásili jsme soutěž pro rodiče, prarodiče a ostatní strávníky o nejlepší recept na polévku. Mezi recepty, které přišly, byly velmi zajímavé polévky. Některé zdravé a jiné zase neobvyklé, mezinárodní jako např. Žurek – polská polévka. Tři nejlepší recepty, které vybírala tří členná komise složená z vedoucí kuchařky, vedoucí ŠJ a odborníka na výživu, byly vyhodnoceny. Patřila mezi ně polévka z červené čočky, australská dýňová polévka a první místo získala růžová dýňová polévka s kokosovým mlékem. Všechny zaslané polévky určitě během roku uvaříme.
Po dvou hodinách, které utekly jako voda, promluvil pan starosta Bc. Jakub Nekolný a pan ředitel naší školy Mgr. Jiří Slavík. Akci hodnotili velice pěkně a pochvalovali si spolupráci a celoroční vaření. Vždyť spokojený strávník, je náš velký cíl. Akce měla určitě velký přínos, jak pro reklamu školní jídelny, tak pro školu, pod kterou patří.
Myslím, že všichni kdo přišli, zažili určitě krásný a poučný večer s dobrým jídlem a pitím.
Velký dík patří všem zaměstnancům školní jídelny, akci zvládli výborně a v pozdních hodinách stále ještě rozdávali úsměvy. Snažíme se pracovat v týmu a tak se na celé akci podíleli opravdu všichni. Kde práce baví, tam se daří.
Romana Opršalová – vedoucí školní jídelny Český Brod
Diskuze
Autor: iriss
zážitková večeře v ŠJ
Dobrý den, článek byl moc zajímavý a přínosný. Ještě bych se přimlouvala za recepty.
Zajímala by mě třeba příprava pečené celerové polévky.
Děkuji