Přeskočit na obsah

Zdraví na talíři ve Velkých Úlanech

Školní jídelna ve Velkých Úlanech na Slovensku připravila v rámci projektu Zdraví na talíři několik aktivit, které byly zaměřeny na to, aby si děti více oblíbily zdravé potraviny a zdravá jídla. Inspirujte se v dnešním článku.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Začátkem roku 2016 vypsalo Ministerstvo školství SR výzvu k podávání žádostí o poskytnutí dotace na podporu zdraví a zdravého životního stylu v rámci projektu „Zdraví na talíři 2016″. Naše školní jídelna ve Velkých Úlanech vypracovala a poslala žádost na vlastní projekt pod názvem „Naučme se zdravě stravovat“ . Byla to obrovská radost, když jsme zjistili, že ze 104 podaných projektů vybralo ministerstvo 26 a mezi úspěšnými uchazeči je i naše jídelna.

V rámci uvedeného projektu jsme uskutečnili čtyři aktivity pro děti místních mateřských a základních škol.

Podpora mléka a mléčných výrobků

První aktivita byla realizována při příležitosti Světového dne mléka pod názvem „Proč je vápník tak důležitý pro náš organismus?“

Děti z mateřských škol měly připravenou ochutnávku mléka, sýrů a mléčných výrobků z místní farmy. Pro žáky prvního stupně jsme zorganizovali „Mléčný maraton“ – soutěž v pití mléka, v níž si žáci vyzkoušeli, kdo z nich dříve vypije sklenici mléka. Pro žáky druhého stupně ZŠ byla vyhlášena soutěž na vypracování prací pod názvem „Proč je vápník tak důležitý pro náš organismus?“ Žáci nám předali velmi pěkné práce a porota měla co dělat, aby vybrala ty nejkrásnější. Vítězové v obou kategoriích dostali diplomy a mléčné balíčky.

Den pomazánek

Druhou aktivitou byl již tradiční „Den pomazánek“  pro děti mateřských školek. Jako každý rok i letos paní kuchařky ve spolupráci s paními učitelkami a malými kuchaři připravily více druhů pomazánek, např. šunkovou pěnu, sýrovou, zeleninovou pomazánku a mezi dětmi nejvíce oblíbenou čokoládovou pomazánku. Připravené pomazánky děti mazaly na chlebíčky a rohlíky, ozdobily zeleninou podle vlastní fantazie a servírovaly svým rodičům. Odměnou pro malé kuchaře byla kuchařská vařečka a pro jejich rodiče jako inspirace leták „školkařských“ pomazánek.

Akce ke Dni výživy

Jednou z nejdůležitějších věcí k dobrému a dlouhému životu je zdravá výživa, na kterou se často zapomíná. Právě proto si 16. října každoročně připomíná i naše jídelna „Světový den zdravé výživy“. Tento den se slaví nejen u nás na Slovensku, ale i v jiných zemích již od roku 1981. Právě díky projektu Zdraví na talíři 2016 jsme letos při této příležitosti mohli připravit několik akcí.

Pro žáky prvního stupně základních škol to byla výzva pod názvem: „Zdravý talíř mýma očima“. Žáci měli možnost nakreslit, namalovat, nebo podle svého uvážení vyhotovit práce, jak by měl vypadat zdravý talíř podle jejich fantazie. Díky šikovným žákům a pedagogickému sboru obou škol nám přišlo velmi mnoho krásných prací, které byly vystaveny během recepce v naší jídelně. Pro žáky druhého stupně základních škol to byla přednáška o správných a zdravých stravovacích návycích předškolní a dospívající mládeže. Díky odbornici pro zdravou výživu, která připravila velmi zajímavou a hodnotnou prezentaci na toto téma, se žáci dozvěděli spoustu zajímavých a poučných informací o zdravém stravování, o glykemickém indexu, o škodlivosti nezdravých potravin …

Po přednášce byla připravena pro všechny žáky, pedagogických pracovníků škol a hosty „Zdravá dětská recepce,“ na které se podávala zdravá jídla vybraná a připravená podle receptur platných pro školní stravování.

Ovoce a zelenina patří ke zdravé výživě

Většina lidí význam zdravé výživy podceňuje. Zdravá výživa však může rozhodnout o našem zdraví či nemoci, tělesném i duševním. Zdravá strava neznamená jen výživu pro naše svaly, ale také výživu pro mozek. A to je důvod, proč se opravdu nevyplatí ignorovat pojem zdravá výživa.

Poslední aktivitu jsme uspořádali pro děti mateřských školek a jejich rodiče. Pro děti byla připravena soutěž, jejímž úkolem bylo pojmenovat jednotlivé druhy ovoce a zeleniny. Ten, kdo se do soutěže nechtěl zapojit, měl připravené omalovánky s tématikou zdravé výživy. Po programu následovala zdravá dětská recepce, kde všichni, děti i rodiče, ochutnávali zdravá jídla ze školní kuchyně.

Kuchařky vyzkoušely něco nového

Cílem našeho projektu bylo motivovat děti a žáky k správné životosprávě, k prevenci proti obezitě, k správnému pitnému režimu, jakož i ke kultuře stolování. Naše paní kuchařky si měly možnost vyzkoušet opět něco nového – a to nové receptury, které se během uvedených dní připravovaly, vyzkoušely si přípravu zeleninových a ovocných salátů z bio ovoce a zeleniny… Přestože přípravy a realizace těchto aktivit sahaly i mimo pracovní dobu, nikdo z personálu neprotestoval a největší odměnou pro nás všechny byla spokojenost a užaslé oči našich strávníků.

Pomalu se blíží konec roku 2016, a když se zamyslím nad tím, jaký byl, mohu konstatovat, že byl opět výjimečný. Znovu se nám naskytla příležitost naplnit poslání školní jídelny a pokračovat v tom, co jsme už před lety začali – vést děti ke zdravé a správné životosprávě.

Irena Sebőková – Školská jedáleň Veľké Úľany

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se