Přeskočit na obsah

Zdraví, výživa a potraviny 2016 – fakta a výzvy

Iniciativa Vím, co jím a piju uspořádá v Praze svou 5. odbornou konferenci. Na jejím programu je široký okruh témat: plány ministerstev v oblasti zdraví a životního stylu, potraviny a jejich vliv na zdraví, stravování ve školách i zkušenosti ze zahraničí.

Autor: Redakce Jídelny.cz

5. odborná konference iniciativy Vím, co jím a piju proběhne ve čtvrtek 21. 1. 2016 v Hotelu Diplomat, Evropská 370/15, Praha 6 – Dejvice. Registrace od 9:30, zahájení v 10:00, konec je plánován v 15:30. Přihlásit se je možné zde.

Dopolední sekce 10:00 – 12:00

Aktivity MZ ČR v oblasti podpory zdraví a primární prevence nemocí
Marta Špillingová, M.A., MPH, vedoucí oddělení podpory zdraví a primární prevence MZČR

Sůl, cukr, rizikové tuky – jaký mají vliv na naše zdraví? (pohled lékaře)
Prof. MUDr. Věra Adámková, CSc., přednosta preventivní kardiologie, CEM IKEM

Národní strategie Zdraví 2020 – Akční plány na podporu správné výživy a výzvy pro potravinářský průmysl
Doc. MUDr. Dana Müllerová, Ph. D., odborný garant akčních plánů Národní strategie Zdraví 2020, LF KU Plzeň

Healthy Choices should be everywhere (Značky na potravinách – zkušenosti Choices programme) – v anglickém jazyce, překlad bude k dispozici
Rutger Schilpzand, Executive Secretary of Choices International Foundation

Úloha loga Vím, co jím v podpoře správné výživy, příležitosti pro výrobce v roce 2016
Robert Svoboda, předseda správní rady VCJ

Jak číst etikety potravin a umíme vybírat výživově vhodné potraviny? (Výsledky průzkumu)
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., předsedkyně Českého národního vědeckého výboru při Vím, co jím a piju o.p.s., potravinářský technolog, místopředsedkyně Společnosti pro výživu

Odpolední sekce 13:00 h – 15:30 h

—Blok A: Potravináři a zdraví

Podpora zdravého životního stylu jako marketingový nástroj
MUDr. Marie Nejedlá, Vedoucí Centra podpory veřejného zdraví, Státní zdravotní ústav

Kvalita a nutriční hodnota potravin – základ pro dobrý obchod

Kritéria VCJ jako možné vodítko pro vhodné reformulace potravin
Doc. Ing. Jiří Brát, CSc., vědecký tajemník Národního vědeckého výboru při VCJ; předseda výboru pro zdravotní a sociální politiku Potravinářské komory a České technologické platformy pro potraviny

Odpovědnost společnosti Ahold ve vztahu k výživové hodnotě potravin (pohled z retailu)
Ing. Pavel Mikoška, CSc., manažer kvality Ahold Czech Republic, a.s.

Možnosti úprav receptů s ohledem na rizikové živiny – příklady z praxe (pohled technologa)
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze – odborný asistent, EUROFINS CZ, s.r.o. – výkonný ředitel

Jak využít logo Vím, co jím k podpoře prodeje – case study Nominal
Mgr. art. Ivona Hofmann, marketing, Nominal s.r.o.

—Blok B: Školní a hromadné stravování

Současné a plánované aktivity MŠMT
PaedDr. Miroslava Salavcová, Ministerský rada, Oddělení předškolního, základního a základního uměleckého vzdělávání, MŠMT

Vím, co jím – ozdravění výživy a aktivace pohybu na školách (představení komplexního projektu pro školy)
Robert Svoboda, předseda správní rady

The Concept of the Choices programme at school canteens and catering services – the Dutch example (Koncept školního stravování ve stravovacích provozech – příklad NL)
Rutger Schilpzand, Executive Secretary of Choices International Foundation

Zdravá školní jídelna – výsledky prvního roku
Mgr. Alexandra Košťálová, Státní zdravotní ústav

Svačení dětí – výsledky průzkumu
PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odborný garant VCJ

Jak může nutriční terapeut pomoci škole při podpoře správné výživy
Květa Krajíčková, nutriční terapeut, předsedkyně Sekce nutričních terapeutů ČAS ČLS JEP

Jak zlepšit kvalitu pokrmů s ohledem na nutriční hodnoty?

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Regina

    Konference
    Škoda, že se to sem dostalo tak pozdě.
    Ještě by mne zajímala cena této konference.
    Děkuji

    • Autor: odpověď

      Účast na konferenci není zpoplatněna.

      Přihlášení předem je nutné z důvodu omezeného počtu míst. Registrace je platná po potvrzení ze strany iniciativy Vím, co jím a piju o.p.s.

  • Autor: Monik

    Už mají obsazeno
    Konference je zdarma, ale už se nesnažte, mají obsazeno