Přeskočit na obsah

Zkušenosti s HACCP (5) – Další zkušenosti z Plzeňska

V dnešním dílu seriálu o zkušenostech s HACCP pokračujeme ve zkušenostech, které nasbíraly pracovnice KHS Plzeň.

Autor: Petra Straková, Helena Horská

Při hygienických kontrolách bylo zjištěno, že HACCP je zaveden ve všech školních jídelnách.

Ve všech provozovnách je denně prováděno měření a zaznamenávání teploty vařených pokrmů a to ihned po dohotovení a v době výdeje.

V některých provozovnách je prováděno i měření teploty studených pokrmů – saláty, pomazánky, je zaznamenávána teplota ve skladech, chladících a mrazících zařízeních.

V některých jídelnách spočívá HACCP pouze v  měření a zapisování teploty hotových pokrmů, jinde je systém propracovanější – v dokumentech mají uvedenou průměrnou denní výrobu, předmět výroby, zaměstnance – kdo za co zodpovídá, příjem a skladování zboží, náhradní opatření, úklid a osobní hygienu zaměstnanců – výtah z vyhlášky.

Většina jídelen má na HACCP počítačový program.


AHS Petra Straková, okres Plzeň -sever, Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje


V mateřských školách v Plzni je HACCP zaveden téměř jednotnou formou, kdy bylo MŠ doporučeno zadat zpracování firmě, která jim teoreticky podle dané předlohy z MZd zkrácenou předlohu o kritických bodech vypracovala.  Jedná se však spíše o teoretické mnohostránkové všeobecné pojednání, pružně nesloužící každodenní potřebě. Proto bylo vybráno několik kritických bodů, za které odpovídají jednotlivé osoby ŠJ (např. zamezení křížení čistého a špinavého provozu, sledování minimální trvanlivosti potravin, manipulaci s odpadem, zajišťování čistoty zařízení atd. a způsob nápravy)
Pro běžný chod  v ŠJ MŠ, kdy pracovní úvazky kuchařek i vedoucích ŠJ jsou kráceny a závislé na počtu dětí, každé další administrativní činnosti navíc jsou zatěžující. Proto bylo ujednoceno, že budou denně sledovány a zaznamenávány teploty ve skladech potravin, chladícím a mrazícím zařízení a teploty jídel při  plnění do termosů před expedicí do jednotlivých přípravných kuchyněk v areálu zařízení. Výdej jídel v MŠ  plynule navazuje  na jejich dohotovení, takže nedochází k velkým časovým prodlevám.

AHS Helena Horská, Plzeň-město, Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje

Autor: Petra Straková, Helena Horská

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se