5. ročník kulinární soutěže Nejlepší kuchař/kuchařka ve společném stravování, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR, je již úspěšně za námi. Finále proběhlo 24. srpna 2022 v prostorách Makro akademie v Praze 5.
Nyní vám prozradíme vítěze čtyř kategorií soutěže, z nichž většina byla určena školním jídelnám.
Kategorie Svačinky pro děti od 3 do 6 roků:
1. místo – Mateřská škola Podlesí, Příbram
Sladká svačinka: Borůvkový chia tvaroh s datlovým sirupem v ovesné tartaletce
Slaná svačinka 1: Špenátová roláda s mikrozeleninkou, lahůdkovým droždím a domácí lučinou
Slaná svačinka 2: Rustikální bageta se sušenými rajčaty s pomazánkou z čerstvého tuňáka s řapíkatým celerem
2. místo – Základní škola a mateřská škola Petrohrad
Sladká svačinka: Krém z ricotty s macerovanými jahodami
Slaná svačinka 1: Věnečky z odpalovaného těsta plněné špenátovou pomazánkou podávané s glazovanou mrkví
Slaná svačinka 2: Domácí žitno-pšeničné bagety s lososovou pomazánkou podávané s plátky jablek
3. místo – Scolarest – zařízení školního stravování s.r.o.
Sladká svačinka: Dýňová bábovička
Slaná svačinka 1: Zeleninový muffin
Slaná svačinka 2: Špenátová palačinka s Lučinou
Kategorie Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků:
1. místo – Základní škola Valašské Klobouky
Pokrm: Kuřecí prso plněné chřestem a anglickou slaninou, pyré z brambor a červené řepy, pečený květák s kurkumou, pesto z medvědího česneku, parmezánový chips
2. místo – SOŠ a SOU, Polička, Čs. armády 485
Pokrm: Kuřecí rolka plněná masovou fáší se sójovými boby a sušenými rajčaty, omáčka z pečených paprik, bramborový gratin a salátek z luštěnin
3. místo – Zařízení školního stravování Opava
Pokrm: Trhané kuřecí maso v domácí hamburgerové housce, hranolky z červené řepy a mrkve, dip z pečeného česneku
Kategorie Bezmasý rostlinný pokrm:
1. místo – Základní škola Valašské Klobouky
Pokrm: Luštěninové koule, zeleninové ratatouille, špenátová polenta se sezamem
2. místo – Zařízení školního stravování Opava
Pokrm: Veganské pirožky plněné chilli sin carne se sójovým masem, mix listových salátů s dijonskou emulzí, dip z veggie zakysané smetany s kari
3. místo – Mateřská škola, Praha 8, Na Korábě 2/350
Pokrm: Zeleninové kari s batáty, dýní a mangem, veganské ,,masové kuličky“, čočkové lívanečky
Kategorie Racionální pokrm pro nemocné a seniory:
1. místo – Domov pro seniory v Perninku, p.o.
Pokrm: Kuřecí roláda se špenátem, dušené brambory s červenou čočkou a zeleninový krém
2. místo – Clementas Mlékovice
Pokrm: Kuřecí prso plněné cuketou a ředkvičkami, smažený bramborový salát, restovaná zelenina (cuketa, růžičková kapusta, máslová dýně, červená řepa), estragonová omáčka
3. místo – Rehabilitační ústav Hostinné
Pokrm: ,,Kuře na paprice, knedlík“
Vítězům ze srdce gratulujeme. Všem zúčastněným velmi děkujeme za odvahu se přihlásit do soutěže a za skvělé výkony, které před obecenstvem a hodnotící porotou předvedli. V neposlední řadě jim patří náš velký dík za to, že všem opět ukázali, jak skvěle, moderně a chutně se v našem společném stravování vaří.
Diskuze
Autor: zdenouš
soutěž
Všem,kteří se zúčastnili moc gratuluji U nás by z receptů prošlo cenzurou jedině kuře na paprice.
Autor: ivka6
soutěž
Srdečně blahopřeji vítězům, za pokrmy se skrývá práce navíc. Složení pokrmů je jak v Grandhotelu pana Septima nebo od Hrabal Obsluhoval jsem anglického krále.
Pro běžného strávníka ve venkovské škole až moc překombinované, ale v místech vítězných jídelen se musí mít strávníci dobře a drží krok se světem.
Taky pečeme svoje pečivo, vaříme luštěniny, kombinujeme zeleniny, snažíme se dávat nové pokrmy, ale vyhrává rajská omáčka, škubánky s mákem, mletý řízek se sýrem, španělský ptáček, kapustové karbanátky, smažený květák a filé s kukuřičnou strouhánkou. Děti milují šlehaný tvaroh s čokoládovým, malinovým přelivem, ovocný jogurt a banán v čokoládě (karobu). U nás také platí polévka je grunt, ostatní je špunt. Oblíbené jsou kulajda, zelná, květáková, rajská, gulášová, čočková, fazolová, s játrovými, drožďovými knedlíčky, kaldoun a vývary s celestýnskými nudlemi.