Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Antinutrient je látka přirozeně se vyskytující v potravinách, která snižuje využitelnost živin v lidském těle. Ve většině případů je účinek antinutrientů nežádoucí, avšak lze nalézt i jejich prospěšný efekt. Mezi nežádoucí antinutrienty se řadí kyselina fytová a kyselina šťavelová, antivitaminy či inhibitory trávicích enzymů. Kyselina fytová se vyskytuje v potravinách rostlinného původu (semena, ořechy, obiloviny a luštěniny), kde váže minerální látky a snižuje tak jejich využitelnost. Obsah kyseliny fytové v luštěninách lze snížit jejich namáčením a klíčením. Oproti tomu účinky fytosterolů lze výhodně využívat při boji proti zvýšené hladině cholesterolu v krvi, protože přítomnost fytosterolů ve stravě snižuje vstřebávání cholesterolu do těla. Tento jev je využíván v tzv. funkčních potravinách se zvýšeným obsahem fytosterolů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Kyselina fytová, Kyselina šťavelová

Aktualizováno: 16. září 2013

Kyselina šťavelová je běžnou složkou ovoce a zeleniny. Ve vyšším množství se vyskytuje především ve špenátu, mangoldu, rebarboře a červené řepě. Významný obsah je také v čaji a kakau. Z pohledu výživy považujeme kyselinu šťavelovou za látku, která narušuje metabolismus minerálních látek, zejména vápníku, železa a zinku. Váže je do obtížně využitelných nerozpustných komplexů, ze kterých je naše tělo nemůže získat. Rizikem nadbytečného příjmu je nedostatek určitých minerálních látek, ale také tvorba ledvinných kamenů. Obsah kyseliny šťavelové lze snížit blanšírováním a vylitím vody, ve které se potravina vařila.  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Kyselina fytová, Blanšírování, Vápník, Železo, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013