Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Celulóza je nejrozšířenější organickou látkou v přírodě, patřící do skupiny polysacharidů. Její nevětvené řetězce jsou složeny pouze z glukózových jednotek a tvoří stěnu rostlinných buněk. Vlákna bavlníku představují téměř čistou celulózu, zatímco technická celulóza se získává ze dřeva. Celulóza je nerozpustná ve vodě a pro člověka a většinu živočichů nestravitelná, protože nemají příslušné štěpící enzymy. Přestože z ní tělo nezískává energii, ani jiné látky, měla by být celulóza součástí vyváženého jídelníčku (jako vláknina). Čistá celulóza se uplatňuje ve zdravotnictví jako obvazová vata, dále je používána v textilním a papírenském průmyslu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Glukóza, Energie, Vláknina, Beta-glukany

Aktualizováno: 16. září 2013