Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Karotenoidy jsou skupinou přirozených barviv, které se v malých množstvích vyskytují jak v rostlinných tak živočišných organismech. Nejdůležitějším zdrojem pro člověka je zelenina a ovoce, které je karotenoidy zabarveno do zelena, žluta, oranžova, červena, fialova až hněda. V dnešní době je známo více než 600 těchto látek. Přestože jsou známé velmi dlouho, stále se objevují jejich další nové vlastnosti. Karotenoidy působí jako antioxidanty, což znamená, že chrání lidské tělo před působením volných radikálů. Poslední výzkumy ukazují, že mohou snižovat riziko určitých typů rakoviny, poskytovat ochranu před chorobami srdce a celkově zlepšovat imunitu. Mezi zástupce karotenoidů patří α-karoten, β-karoten, lykopen, lutein, zeaxantin a kryptoxantin.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Zeaxantin patří mezi skupinu látek, které nazýváme karotenoidy, přesněji mezi xantofyly, které jsou jednou ze dvou hlavních skupin karotenoidů. V potravinách se vyskytuje v malém množství. Najdeme jej například v ovoci, zelenině či obilovinách. V těle se koncentruje v očích a mozku. Jako ostatní karotenoidy i zeaxantin působí jako antioxidant, tedy chrání organismus před působením volných radikálů. Dostatečný příjem zeaxantinu v potravě má pravděpodobně pozitivní efekt na zrak, jelikož zabraňuje degeneraci sítnice.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Karotenoidy, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013