Publikace je novým a jedinečným pomocníkem pro nové vedoucí a kuchařky školních jídelen a pro zajištění každodenního provozu.
Skládá ze dvou dílů. První s podtitulem Metodika řízení (1 výtisk) obsahuje návody k řízení školní jídelny a druhá s podtitulem Receptury (1 výtisk) přináší receptář základních pokrmů pro školní stravování. Celý komplet nahrazuje podobné knižní soubory, které byly v minulosti vydávány a které již na trhu nejsou dostupné.
Největší předností publikace je spojení klasických jednoduchých receptur s podrobnými odbornými texty. Vše najdete na jednom místě bez nutnosti hledat na internetu a zejména začínajícím vedoucím publikace poskytne mnoho impulsů pro jejich další odborný rozvoj.
První díl má šitou vazbu, druhý díl v robustním provedení má tvrdé desky a kroužkovou vazbu.
1. díl – Metodika řízení (1x)
Obsahuje kompletní návody ze všech oblastí, s kterými vedoucí školní jídelny přichází do styku.
Seznamte se s přehledem kapitol – klikněte vlevo na oranžové tlačítko Ukázka.
Mezi texty najdete
– podrobně rozpracované pokyny k pestrosti stravy,
– jedinečný přehled hlavních právních předpisů pro školní jídelny a popis jejich nejdůležitějších ustanovení,
– detailní popis zásad hygieny a výživy, šitý na míru školním jídelnám,
– výklad spotřebního koše včetně návodu na čtení etiket potravin,
– rozsáhlý text o moderních technologiích ve školním stravování,
– dále ucelené texty k řízení školní jídelny, k personalistice nebo ekonomice jídelny, k internátnímu stravování a k řadě dalších oblastí.
2. díl – Receptury (1x)
Obsahuje 321 receptur ze všech skupin pokrmů, které jsou ve školním stravování potřebné: jak hlavní pokrmy masité i bezmasé, tak také polévky, přílohy, omáčky, saláty nebo několik desítek receptů na přesnídávky a svačiny.
Seznamte se s jejich přehledem.
– Z velké části jde o receptury, které tvoří základ jídelních lístků školních jídelen: zeleninové a masové vývary, zeleninové a luštěninové polévky, základní druhy omáček (např. smetanová, rajská, koprová), také základní úpravy mas, přílohy, pečivo na svačiny, kaše, nápoje.
– Tyto recepty lze snadno obměňovat a vytvářet tak nové, zajímavější a atraktivní varianty.
– Recepty mají upraven obsah soli a dalších složek, aby odpovídaly současným požadavkům na zdravou výživu.
– Receptury jsou doplněny výkladem o záměnách potravin v recepturách, o přiměřeném solení a o správné přípravě vývarů a o možnostech záměn surovin.
– Je doplněna ukázkou měsíčního jídelního lístku, sestaveného z receptur této knihy.
NÁŠ TIP: Zajímají Vás bližší informace? Podívejte se na video, kde publikace představujeme a vedeme o nich rozhovor s Mgr. Alenou Strosserovou. Video ve větším rozlišení je Vám k dispozicina YouTube.