Máme pro vás jedinečnou příležitost zakoupit si dvě knihy za cenu jedné!
Tato akce se týká publikací základy výživy pro stravovací provozy a bezpečnost potravin ve stravovacích provozech.
Představení publikací:
ZÁKLADY VÝŽIVY PRO STRAVOVACÍ PROVOZY
Kniha je určena pro všechna zařízení, kde se připravují hromadně jídla, zejména však pro školní jídelny.
Obsahuje přehledně hlavní zásady výživy člověka a náměty k jejich praktickému naplňování. Zaměřuje se převážně na děti, pozornost však věnuje i dalším skupinám strávníků, jako např. dospívajícím, seniorům a mladým sportujícím strávníkům, zabývá se i stravováním nemocných. Kromě teoretického výkladu přináší i praktická doporučení pro realizaci správné výživy ve školních jídelnách.
V úvodní kapitole Základní složky potravy se čtenář seznámí se sacharidy, tuky, bílkovinami, ale také s vitamíny, vlákninou a dalším složkami potravy.
V následující kapitole jsou rozebrány zásady správné výživy, skladba stravy, pitný režim i vliv technologické přípravy pokrmů na kvalitu výživy.
Kapitola Výživa vybraných populačních skupin se věnuje specifickým aspektům výživy dětí, dospívajících, seniorů, sportujících dětí a adolescentů. Zvláštní pozornost je věnována výživě obézních dětí.
Samostatná část knihy pojednává o poruchách příjmu potravy, jako např. mentální anorexie nebo bulimie.
Kapitola Alternativní způsoby stravování přináší informace o nových trendech ve stravování, jakými jsou například vegetariánství nebo makrobiotika a přináší návody, jak je možno prvky těchto trendů v případě potřeby uplatnit ve školním stravování.
Rozsáhlá část knihy je věnována zvláštnostem školního stravování. Čtenáři v ní najdou výklad k jednotlivým skupinám potravin, k jejich významu a uplatnění ve školním stravování a také vysvětlení doporučené pestrosti stravy.
Prohlédněte si ukázky z knihy.
Autoři: Jana Petrová, Sylva Šmídová
Počet stran: 307
Formát: A5
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
ISBN 978-80-905557-0-9
BEZPEČNOST POTRAVIN VE STRAVOVACÍCH PROVOZECH
Kniha je určena pro všechna zařízení, kde se hromadně připravují pokrmy (např. školní jídelny, restaurace, a další provozy otevřeného a uzavřeného stravování)
Kniha poskytuje základní přehled v oblasti dodržování hygienických požadavků ve stravovacích službách, poukazuje na správnou praxi, kterou mohou převzít vedoucí pracovníci, aby zlepšili, příp. zavedli, odpovědný přístup pracovníků k přípravě pokrmů.
Kniha má formu distanční učebnice. Každá kapitola obsahuje studijní cíl, učební text, řadu cvičení, námětů k přemýšlení, úkolů a souhrn dané kapitoly. Užitečný je i závěrečný klíč, který pomůže čtenáři ověřit správnost řešení svých úkolů. Širší pravý volný okraj stránek je určen pro psaní poznámek, které pomohou čtenáři, aby lépe porozuměl obsahu.
Kapitola 1 – Bezpečnost potravin je prioritou charakterizuje, proč je zajištění zdravotní nezávadnosti potravin důležité a přináší obecný přehled pro zajištění přípravy a podávání zdravotně nezávadných potravin. V kapitole jsou popsána nebezpečí, která mohou způsobit onemocnění strávníků a příčiny jejich vzniku. Kapitola také stručně charakterizuje změny probíhající v potravinách při zpracování.
Kapitola 2 – Prevence alimentárních onemocnění: Co je třeba vědět, popisuje příčiny vzniku onemocnění způsobených především mikroorganismy a možnosti prevence. Kapitola také stručně uvádí povinnosti pracovníků stravovacích provozů a obecný postup, jak reagovat v případě výskytu onemocnění ve stravovacím provozu.
Kapitola 3 – Co je třeba vědět o mikroorganismech, popisuje nejčastější alimentární onemocnění způsobená bakteriemi, parazity, viry a houbami. Uvádí podmínky ovlivňující množení mikroorganismů a možnosti jak zamezit nebo alespoň zpomalit jejich růst.
Kapitola 4 a kapitola 5 – Osobní hygiena a Provozní hygiena poskytují přehled důležitých zásad osobní a provozní hygieny. Poskytují informace o způsobu udržování stravovacího provozu v čistotě.
Kapitola 6 – Postupy zajišťující bezpečnost potravin uvádí základní operace při výrobě pokrmů včetně příkladů jak zabránit vzniku zdravotně závadného pokrmu.
Prohlédněte si ukázky z knihy.
Publikaci je také možné zakoupit na akcích společnosti Jídelny.cz.
Autoři: Ing. Lucie Janotová, PhD.
Počet stran: 210
Formát: A5
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
ISBN 978-80-905557-1-6