
Chcete se inspirovat dalším měsíčním jídelníčkem?
Jaké svačinky, pomazánky, polévky nebo dezerty připravit pro děti v mateřské škole vám díky spolupráci s další paní vedoucí přinášíme v tomto novém inspirativním článku.
Mateřská škola v Hořicích
Školní jídelna při MŠ Hořice, vedená paní Nekvapilovou, denně připravuje zhruba 70 obědů pro děti a 14 pro dospělé.
Představení školky a nahlédnutí do kuchyně
V kuchyni máme k dispozici konvektomat a standardní vybavení varny – sice starší, ale stále plně funkční. Provoz zajišťují dvě kuchařky a vedoucí školní jídelny. Strava se do tříd rozváží na servírovacích vozících, ze kterých se rovnou vydává. Díky tomu získáváme okamžitou a upřímnou zpětnou vazbu od dětí.
Stejně jako mnoho jiných jídelen, i my pořádáme tematické dny a týdny – například masopustní, halloweenský nebo indiánský. Snažíme se využívat regionální potraviny. Chléb a pečivo odebíráme z místní pekárny, mošt máme od soukromé ovocnářské farmy a africký sumeček pochází přímo ze sádek v našem okolí.
Používáme sezónní ovoce a zeleninu, maso čerstvé a pokud možno české. Z polotovarů využíváme pouze bramborové knedlíky a cizrnové halušky. Všechny cibulové a zeleninové základy si připravujeme každý den z čerstvých surovin. Díky tomu, že jsme menší zařízení, můžeme nakupovat i v maloobchodě – a to považujeme za výhodu, protože máme přístup k čerstvějším surovinám a širší nabídce.
Na přání paní učitelek připravujeme svačinky tak, aby si děti samy mohly mazat pečivo a zdobit ho nakrájenou zeleninou. Předškoláci si navíc samostatně nalévají pití.
Pokud se na jídelníčku objeví méně známá surovina nebo pokrm, snažíme se jej dětem i rodičům přiblížit pomocí konkrétních informací. Rodiče také pravidelně informujeme o důležitosti zařazování některých surovin – prostřednictvím článků a odkazů na odborné weby.
Naší prioritou je, aby se u nás každé dítě najedlo – obzvlášť ty, které v mateřské škole tráví téměř celý den. Největší odměnou je pro nás upřímné „děkuju“ od dítěte nebo zájem rodiče o recept.
Diskuze