Přeskočit na obsah

Jak si poradit s novelou vyhlášky? ASPOS odpovídá jídelnám

Novela vyhlášky přinesla do školních jídelen řadu změn – a s nimi i desítky praktických dotazů. Zde je jeden z nich.

Autor: Redakce Jídelny.cz
Jak si poradit s novelou vyhlášky? ASPOS odpovídá jídelnám

Novela vyhlášky o školním stravování zvedla vlnu dotazů – ať už na našich konferencích, v redakci, nebo v mailové schránce ASPOSu.
Nedávno se ozvala i paní vedoucí ze Základní školy Úvaly. Její otázky zodpověděli odborníci z ASPOSu a protože věříme, že mohou pomoci i ostatním, přinášíme odpovědi i vám, čtenářům Jídelny.cz.

Podívejme se tedy na konkrétní dotazy, které paní vedoucí položila, a na odpovědi našich odborníků.

„Jsme poměrně velká základní škola s téměř 1000 žáky a zaměstnanci. Denně připravujeme přibližně 850 obědů. Bohužel disponujeme velmi omezeným prostorem – jídelna, kuchyně i zázemí jsou kapacitně nedostačující, což je problém, se kterým se potýká mnoho školních zařízení.

Po prostudování metodiky SZÚ k novému stravovacímu konceptu mě velmi zaujala doporučení ohledně přípravy vlastních vývarů. V receptu na 10 litrů vývaru je uvedeno 5 kg kostí, což by pro náš provoz znamenalo denně zpracovat 50–60 kg kostí nebo zeleniny (dle typu vývaru – hovězí, kuřecí apod.). V praxi si nedovedu představit, jak takové množství odpadu denně efektivně likvidovat. Můžete mi prosím poradit, jak postupovat? Je nutné uzavřít smlouvu s kafilérií na pravidelný svoz, nebo existuje jiný způsob, jak takový objem odpadu řešit?“

„Bez silného a kvalitního vývaru nemáme šanci správně dochutit omáčky, kterých někdy připravujeme až 150 litrů. Vařit omáčku pouze z vody opravdu není možné.

Od minulého školního roku se snažíme zařazovat co nejvíce doporučených potravin – s různou mírou úspěšnosti, což je pochopitelné. Chtěla bych se zeptat, zda jsou někde k dispozici ověřené recepty, které bychom mohli bezpečně využít v našem provozu? Například knedlíky vaříme zhruba z 50 kg hrubé mouky, a proto se obávám experimentovat s přidáváním jiných druhů mouky „od oka“. Pokud by se oběd nepovedl, netuším, co bychom dětem mohli alternativně nabídnout.“

„V oblasti zásobování narážíme na další komplikace. Například celozrnné těstoviny se nám podařilo sehnat pouze ve formě fusilli. Zkusili jsme dětem nabídnout směs 1/3 celozrnných těstovin, což bylo poměrně dobře přijato. Nicméně to znamená, že nemůžeme vařit jiné druhy těstovin – kombinace např. obyčejných farfalle a celozrnných fusilli působí nevhodně.

Na druhou stranu se nám vůbec nedaří sehnat některé suroviny, jako je celozrnná špaldová krupice, ovesná krupice, čiroková mouka, špaldová nebo pohanková lámanka. Quinou se nám podařilo sehnat pouze v 300g balení, což pro náš provoz znamená velké množství obalového odpadu.

Můžete nám prosím doporučit dodavatele, kteří nabízejí tyto potraviny ve gastro balení a byli by schopni je pravidelně dodávat?“

Jak na poctivý vývar bez nočního vaření?

Na závěr přidáváme ještě tip z praxe od paní vedoucí Renáty Černé.
Její rada potvrzuje, že i v běžné školní kuchyni se dá uvařit poctivý, chuťově výrazný vývar – a to i bez nočního vaření. Stačí trochu trpělivosti, dobrý postup a chuť zkoušet nové cesty.
Sdílené zkušenosti, jako je tahle, jsou dnes pro jídelny často tím nejcennějším zdrojem inspirace.

Samozřejmě pokud máte možnost nočního vaření, máte v podstatě vyhráno.

Pokud ne, i tak lze kvalitní vývar připravit, chce to však trochu více práce.

Maso nebo kosti, kořenovou zeleninu opéct v konvektomatu. Potom zalít studenou vodou, přidat koření a vařit. Opečení zajistí barvu vývaru.

S úspěchem lze připravit i zeleninový vývar, všechny ořezy ze zeleniny vařit s kořením.

Na přípravu vývaru bez nočního vaření doporučuji ke kostem přidat i maso nebo ořezy z něj.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se