Přeskočit na obsah

Jaké bylo Školní stravování 2005

Ve dnech 10.-12.5.2005 se konala v Pardubicích konference Školní stravování, kterou každoročně pořádá Společnost pro výživu. Přinášíme článek o jejím průběhu.

Autor: Pavel Ludvík

Úvod
Ve dnech 10.-12.5.2005 se konala v Pardubicích konference Školní stravování, kterou každoročně pořádá Společnost pro výživu. Na konferenci se opět sjelo množství vedoucích jídelen, dále také pracovníci škol, školských í ústavů sociální péče. Nechyběly ani zástupkyně skupiny krajských či městských metodiček, odborníci z krajských hygienických stanic, zdravotních ústavů, vysokých škol a další.

V úvodním odpoledním bloku zazněly některé referáty na téma řízení, kontroly a metodické pomoci školním jídelnám, s nimiž vystoupili Ing. Věříšová, MUDr. Ševčík z ZÚ Ústí nad Labem a Z. Dlouhá z odboru školství Magistrátu hl. města Prahy.

Druhý den
Obsáhlý program druhého dne započal dopoledním blokem, zaměřeným na výživu. Ve dvou referátech byly znovu probrány doporučené výživové dávky, k nimž v nedávné době proběhla odborná diskuse. Z dalšího dopoledního programu zaujaly zejména dvě přednášky na téma správné výživy dětí ve školách, které vycházely z praktických průzkumů a zkoumání školního stravování. Obě byly velmi názorné, doprovázené množstvím tabulek a grafů. Autorkou první z nich – MUDr. Ryšavá. Ph.D. ze ZÚ Ostrava referovala o tom, jaké skutečné výživové hodnoty měly namátkově vybrané porce obědů ve školních jídelnách. Doc. Marádová z Pf UK Praha přednášela o průzkumech, které prováděli mezi dětmi a rodiči. V těchto šetřeních byl zjišťován vztah ke zdravé výživě, jejich znalosti tohoto tématu, spokojenost se školním stravováním, jejich přání apod.

Středeční odpolední program byl věnován výkladu předpisů – nových i starších. Jednotliví vystupující se znovu zabývali otázkami hygieny (vyhl. 137), HACCP, obsáhlá část byla věnována výkladu nových vyhlášek o školním a závodním stravování. Navazující diskuse a odpovědi na dotazy v délce téměř 2 hod. daly zaznět téměř všemu, co jídelny v současné době pálí.
Jen škoda že právě této části nedali organizátoři větší časový prostor, protože diskuse byla velmi zajímavá a přínosná. Čas jí věnovaný mohl být určitě delší.

Doprovodný program
Dlouholetou součástí druhého dne konference Školní stravování je velká výstava firem, jejich produktů, zboží a služeb. Některé účastnice nemají přítomnost dodavatelů – sponzorů na podobných akcích v oblibě, zejména jejich propagační přednášky, ale stále převažují zájemci o to, aby se na vlastní oči mohli přesvědčit o nových produktech a ochutnat nové výrobky. Řada z vás si s chutí u jednotlivých stánků povykládá (ostatně je to vidět i na našich fotografiích).


Díky menšímu počtu zúčastněných bylo u stánků volněji (na jiných ročnících bylo foyer přeplněno) a v klidném prostředí byl dostatek času na navázání kontaktu s vystavovateli, diskusi s ostatními či pouhou výměnu zkušeností z jídelen. Nabízený sortiment byl opravdu široký: přípravky pro přípravu jídel, polotovary, hotové degustační porce různých jídel a salátů, sladkosti, tyčinky, nápoje, až po např. sklo a talíře.
A kdo neměl zájem o nic z nabízeného sortimentu, mohl se alespoň potěšit podívanou na „mexické“ divadelní vystoupení pracovníků Vitany, předvádějících výrobky pro přípravu mexické kuchyně.

Poslední den
3. den konference začal zajímavými prezentacemi dvou ředitelek MŠ, které prezentovaly své zkušenosti, jak přimět malé děti k tomu, aby jedly podávaná jídla, jak dalece je do jídla nutit, jak děti k jídlu motivují. Z dalšího programu zaujaly zkušenosti paní Strosserové, metodičky školního stravování z Prahy 3, která poukazovala na některé problematické skupiny jídel (jako např. knedlíky, pudinky), jejichž výrobu přímo v jídelně hygieničky často kritizují a napadají z hlediska dodržování některých paragrafů vyhlášky 137 a kritických bodů. Autorka však poukazovala na nesmyslnost naprosto úzkostlivého a přehnaného dodržování předpisů až nad rámec zákona a často i navrhovala možná řešení. Závěrem vyjádřila naději, že tato jídla nebudou muset jídelny časem pouze nakupovat v obchodech.
K tomuto bodu se opět rozvinula zajímavá diskuse. Bylo sympatické a užitečné, že do diskuse zasahovaly nejen účastnice konference, ale i někteří odborníci, kteří se prezentovali v předchozích dnech v přednáškách a kteří neváhali zůstat do posledního dne.

Konference ukázala potřebnost podobných setkání. V rozhovorech po skončení programu byly velmi kladně hodnoceny právě ty přednášky, které odráží aktuální témata a k nimž se rozvine následná diskuse, do níž zasahují nejen moderátoři a přednášející, ale i další přítomní specialisté a vedoucí jídelen. A takové na konferenci také byly.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce zpravodajství portálu Jídelny.cz

Autor: Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se