je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz
Dne 17. 5. 2005 jsem se zúčastnila předváděcí akce ve firmě Gaben v Olomouci, která nabízí kompletní servis co se týče vybavení kuchyní veřejného stravování včetně celkových rekonstrukcí na klíč. Byl nám zde představen nový konvektomat dodávaný firmou Alba Hořovice. Jak jsem se již zmínila, jednalo se o akci spíše reklamního typu, ale v každém případě mě utvrdila v tom, že konvektomaty do veřejných stravoven určitě patří. Vyplatí se už tam, kde se vaří asi 50 porcí, což je téměř všude.
PARAMETRY TECHNICKÉ…
Byl nám představen nový, počítačem řízený typ, který má již některé programy přednastavené, čímž se stává jeho obsluha ještě jednodušší. Mým záměrem nebylo napsat chvalozpěvy, proto jsem se zaměřila na hledání nevýhod. Nejsem prodejce, proto si to můžu dovolit. Ale nebyla jsem příliš úspěšná. Obsluha není vůbec složitá, co se týče odběru energie, ten není větší než u jiných kuchyňských spotřebičů a vzhledem k rychlosti přípravy ještě ušetříme, protože to, co v troubě pečeme hodinu, tady je hotovo za nějakých třicet minut. Vejde se i do menších kuchyní a jediné, na co při instalaci nesmíme zapomenout je přívod a odvod vody a odsávač par. Čištění a údržba nejsou při správném zacházení ani časově ani finančně nějak náročné. To jsou ty technické záležitosti.
…A CHUŤOVÉ
Mě ovšem nejvíce zajímalo jídlo samotné a tady bych se chtěla trochu pozastavit. Spousta z nás již na podobné akci byla, v některých kuchyních již tahle mašinka funguje. Je obecně známo, že některá jídla se poněkud chuťově liší, jsou-li připravena v konvektomatu. Bylo nám nabídnuto pečené kuře, smažený řízek, hranolky, zelenina. Kuřata byla hotová dříve, než zástupce firmy stačil vše říct, tj. asi za čtyřicet minut (byla vcelku a měla cca jeden a půl kilogramu) a váhový úbytek byl minimální. Kuchař použil nějakou klasickou směs koření a již nepřidával sůl. Já bych trochu přidala, ale jinak vůbec nebylo špatné. Mělo křupavou kůrčičku a bylo rovnoměrně propečené. Vepřové řízky byly během deseti minut a jen na minimálním množství tuku – postříkal se plech a poté po povrchu obalené řízky. Výrobci doporučují používat rostlinný tuk značky Rama, k tomuto účelu vyráběný. Možná by stálo za zkoušku použít klasický rostlinný olej.
Ale já se vrátím k řízkům. Tady už byl rozdíl v chuti. Bylo to nejspíš tím, že maso se spíše peklo než smažilo a zase nebyla použita sůl, což také udělá hodně. Nemůžu však tvrdit, že nebyl takto připravený řízek dobrý. Podle mne je to dost dobrý kompromis mezi zdravým a oblíbeným nezdravým jídlem a to právě ve školních stravovnách, kde se snažíme vařit racionálně. Stejně tak hranolky, přidala bych trochu soli a nepatrně tuku a věřím, že dětičkám by se dělaly boule za ušima. Prostě spokojenost na obou stranách a to je nejdůležitější. A ještě zelenina. Ta opravdu neměla chybu. Čerstvá brokolice byla hotová za tři minuty, měla krásnou barvu, které jí vydržela po dlouhou dobu, a byla velmi křehká a dobrá i bez té soli. Podobně na tom byla nějaká mražená směs jarní zeleniny, jejíž příprava trvala ještě kratší dobu.
ZASE TY PENÍZE
Nechci být neobjektivní, tohle je moje první setkání „tváří v tvář“ s konvektomatem. Ale skutečně jediným důvodem, proč ho nemít, je jeho pořizovací cena. Ale tady ať se trochu snaží třeba sponzoři, protože i oni mají děti a chtějí, aby se i ve škole a školce stravovaly zdravě.
Na závěr bych ještě chtěla pochválit organizátory této akce, protože se o nás starali opravdu vzorně. No a vzhledem k tomu, že se v naší kuchyni chystá rekonstrukce a brzy budeme mít s konvektomatem vlastní zkušenosti, ráda se o ně podělím. A vy, co už je máte, sem s nimi!
Lenka Dohnalová je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: tele
sul
Pani Dohnalova, mate zavislost na soli, coz muze byt dost nebezpecne! Prectete si neco o skodlivosti soli! Hlavne nesolte jidla detem, ktera jeste nemaji zavislost!
Autor: majka
konvektomat
S chutí jsem se začetla do tohoto článku, ale byla jsem zklamaná. Nic nového pod sluncem.
Taková první seznámení s konvektomaty probíhaly
už před 8 lety a v těchto poznatcích máme už jasno. Je to opravdu výborné zařízení. Jen těch peněz není.