Přeskočit na obsah

Kuchař nebo inženýr?

Nová zařízení do kuchyní jsou stále složitější. Ve stále větší míře se prosazuje elektronické ovládání. Jeho smyslem je usnadňovat práci. Pravdou však bývá velmi často pravý opak.

Autor: Foodservice

K nejdůležitějším technickým trendům patří rostoucí výkonnost konvektomatů, ale také jejich sílící komplexnost. Ve stále větší míře se prosazuje elektronické ovládání. Jeho smyslem je usnadňovat práci. Pravdou však bývá velmi často pravý opak.

Ten, kdo dnes pracuje v kuchyni, musí umět nejen vařit. Musí v určitém rozsahu ovládat i elektroniku a informační techniku. Přitom by však nejdůležitějším kritériem měla být využitelnost v praxi, aby personál byl schopen ovládat množství nabízených ovládacích programů podle pokud možno jednoduchého, jasně strukturovaného navádění.

Soustředit se na podstatné

Poté, co se na počátku 90tých let zdálo, že propukne zběsilá soutěž mezi výrobci o to, kdo na ovládacích pultech svých zařízení dokáže umístit co nejvíce tlačítek, páček, kontrolek a displejů, jsme dnes díky Bohu svědky velkorysého ubývání tlačítek. Ovládání se musí soustředit na podstatné – tak zní v současnosti moto pro mnoho výrobců (příklady z nedávné doby: Eloma se světovou novinkou Genius, Rational se svým CombiLink nebo Palux s novou generací konvektomatů). A tato zásada má platit i nadále. Neboť podle názorů odborníků na trendy musí napříště určovat trhy zjednodušující technologie, krátce nazývané smart-tech (inteligentní technika). Tyto technologie ulehčují nejen obsluhu, nýbrž jsou rovněž uživatelsky přívětivé, pro začátečníka (a starší spolupracovníky) snáze pochopitelné a nenápadně se integrují do profesního života. Snižují náklady (méně školení, kratší doba pro zapracování), chrání nervy a zejména šetří šéfům v kuchyni a jejich pracovníkům jedno – čas. Technika smart si vystačí s tím nejnutnějším, je ovšem extrémně výkonná. Vývojoví pracovníci, kteří vymýšlejí konvektomaty, již pochopili, že kuchaři jejich přístroje budou akceptovat pouze tehdy, když budou skutečně ´smart´.

Dobré příklady

Jako příklad technologie smart v současné době uveďme ovládací koncepce přístrojů firmy Rational a Convotherm. Charakteristické pro ovládání přístroje ClimaPlus Combi, který vyrábí firma Rational, je centrální kolečko pro veškerá nastavování a klimatické okénko, kterým lze sledovat klima ve varném prostoru. Na panelu není nic, co by kuchař neznal ze své vlastní praxe v kuchyni. Modré tlačítko se symbolem páry pro vlhké teplo, červené tlačítko pro suché teplo, tlačítko se symbolem ´teploměru´ pro nastavování teploty ve varném prostoru a tlačítko se symbolem ´hodin´ pro nastavování doby. Stejně jako v počítačové branži ustupuje hardware před softwarem. Plug & cook je trendem budoucnosti. Nová generace varných programů se na rozdíl od dřívějších programů řídí podle výsledků varných procesů. Na základě výsledků měření teploty v jádru pokrmu, vlhkosti ve varném prostoru a stupně vypečení pokrmu se přístroje nastavují prakticky samy. Stačí nastavit dvě hodnoty (teplotu v jádru pokrmu, stupeň vypečení), aby byla pečínka dokonale připravená – a tento proces je možné se stejným výsledkem kdykoliv ovládání. V minulém roce přepracoval i Convotherm svou koncepci ovládání přístrojů. Panel sestává v podstatě ze tří částí, přičemž standardní část pokrývá téměř 80 procent všech operací při ovládání. Absolutní špičkou je ´expertní část´, která manipulaci dále zjednodušuje. Tlačítko se symbolem ´Mr. C´ (expert v kuchyni) nabízí množství doplňkových a pomocných funkcí. ´Mr. C´ dále vysvětluje podrobnosti a souvislosti. Třetí část – klimatický displej – ukazuje, jak dosáhne přístroj automaticky (díky Closed System od Convothermu) optimální klima ve varném prostoru. Při aktivním vyhřívání bliká červený ukazatel, při přivádění páry modrý. Pokud se varný prostor zvlhčuje, rozsvítí se červený ukazatel.

Volitelně se nabízí ovládání pomocí piktogramů pro standardní recepty, aby i nezaučený pracovník byl schopen spustit přístroj stisknutím tlačítka.

Skutečnost, že není rozhodující počet tlačítek a knoflíků, ale logické a pochopitelné navádění obsluhy přes menu, dokládá také značka Küpperbusch se svým vzorově „uklizeným“ ovládacím pultem pro model Convect-Air. Charakteristická pro sérii 4000 je barevná obrazovka s tekutými krystaly, která dovoluje grafické zobrazení průběhu procesu a usnadňuje manipulaci (příkladně programování, dokumentaci plnění hygienických požadavků HACCP).

Konvektomaty a jejich ovládání

Convotherm: Standardní část nové koncepce pokrývá 80 procent všech operací. Zvláštností je expertní část s klávesou ´Mr. C´, který usnadňuje manipulaci díky srozumitelnému navádění při ovládání.

eloma: Uživatelsky příjemný kurzor s jasnými symboly, které pochopí všichni uživatelé. Kuchaři se na ovládacím povrchu interaktivního monitoru orientují bez jakýchkoliv problémů.

Hobart: Ovládací pole je rozčleněno na jednotlivé logické prvky a ovládá se shora. Každý úsek má volitelné doplňkové funkce, jako například vaření delta t nebo řízení klimatu.

Lainox: Nové konvektomaty řady The Cube disponují tzv. scrollerem, s jehož pomocí lze nastavovat všechny základní funkce konvektomatu. Přehledé členění a srozumitelné ovládání.

Küppersbusch: Ovládací panel nového přístroje Convect-Air je mimořádně přehledný. U modelů série 4000 usnadňuje řízení varných procesů, programování a dokumentaci plnění hygienických požadavků HACCP barevná obrazovka s tekutými krystaly.

Palux: Vícedimenzionální ovládací tlačítko a přehledná, ihned pochopitelná logika ovládacího povrchu. Velké přehledné a srozumitelné symboly a piktogramy na barevném monitoru.

Rational (Alba): Charakteristickým otočným kolečkem na spodním konci jasného a přehledného ovládacího panelu se provádějí téměř všechna nastavení. Klimatické okénko slouží k vizualizaci klimatu ve varném prostoru přístroje ClimaPlus Combi.

Článek byl převzat z časopisu Minutka 3/2002.                                

Autor: Foodservice

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se