Přeskočit na obsah

Ohnivé debaty na krajských konferencích

V předposledním březnovém týdnu začaly jarní krajské konference pro hromadné stravování. Oproti minulým létům se na nich o poznání více diskutuje, někde až bouřlivě. Jaké byly konference v Hradci Králové, Pardubicích, Jihlavě a Plzni?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Hradec Králové se 24. března 2014 stal poněkud netradičně úvodním městem cyklu krajských konferencí. Stejně netradiční bylo i nepříjemné a deštivé počasí, jež zde přivítalo všechny zástupce těch školních jídelen, které se chtěly zúčastnit krajské konference. Bylo jich okolo 70, z toho téměř desetina mužů. Pak vyvracejme názor, že školní jídelny jsou doménou žen…

V Hradci Králové organizátoři zaznamenali poměrně velký zájem o ranní školení tvorby jídelníčků. V dalších městech úvodního týdne konferencí, v Jihlavě a Pardubicích, byl zájem již tradičně menší, ovšem o to příjemnější při nich zase bylo počasí.

Jídelny chodí na čas

Organizační tým portálu Jídelny.cz, který v místě konání konferencí působí od časného rána, si všiml, že oproti předchozím letům většina účastnic i účastníků přišla přesně a na čas. Neměli pak ani čas ochutnat tuňákovou a mrkvovou pomazánku, které na jednohubkách nabízeli hned po ránu vystavovatelé. Že by pracovní povinnosti?

Jak vytvořit dobrý jídelníček

Program jarních konferencí 2014 se soustřeďuje na tvorbu jídelníčků, na spotřební koš a další problémy přípravy jídel z pohledu profesionálního šéfkuchaře. Přednášky i diskuse vede Jan Heřmánek, který v programu nabízí nové poznatky z gastronomie a řízení provozů, a ty se snaží aplikovat pro školní stravování.

Zájem účastníků se celkem rovnoměrně rozprostřel mezi všechna témata konferencí, žádné výrazně nepřevažovalo, ani nezanikalo, téma tvorby jídelníčků ale přece jen mírně čnělo nad ostatními. Řada účastníků ranních školení hodnotila vzorové připravené jídelníčky kladně a potěšilo je, že dostali tištěné materiály, z kterých mohou čerpat. Jenže na každém jídelníčku se dá najít nedostatek a je pak na každé vedoucí, jak se s možnostmi jak vylepšit jídelníček vypořádá, že ano?

Diskuse o spotřebním koši

Největší debata vznikala k tématu spotřební koš, ostatně i loňské jarní konference to názorně dokumentovaly. Názory, jak plnit výživová doporučení skutečně a nejen na papíře, se střetávaly. Někdo tvrdí, že to prostě nejde, některé jídelny jsou zastánci netradičních jídel, do nichž se požadované potraviny prostě schovají. Řadě jídelen házejí pod nohy klacky učitelé, kteří se o děti v době oběda nestarají, málo je motivují a ne zrovna pochvalně se vyjadřují o připravených jídlech. Není ale někdy zakopaný pes v komunikaci personálu jídelny s učiteli?

Manažerské dovednosti

Bouřlivě se diskutovalo o manažerských dovednostech, někde diskuse přerůstala až do ohnivého boje – v tom vynikla zejména hradecká konference. Mnoho vedoucích projevuje jistou pokoru, pokud se týká gastronomických dovedností, vědí o tom, že jídelníčky nesestaví vždy dokonale. Tytéž vedoucí jsou však jen málo ochotny připustit, že i na zvládnutí manažerských dovedností by mohly zapracovat. V diskusích naprosto jasně převažoval názor, že za vše mohou ředitelé. Ale je tomu skutečně tak?

Efektivní řízení

Poslední roky hospodářských obtíží přiměly řadu podniků přemýšlet o efektivnosti řízení pracovních kolektivů. Přednášky i diskuse jarních krajských konferencí směřují k témuž, ale v prostředí školních jídelen. Ukazuje se, že uskutečnit mezi personálem jídelny některá nepopulární opatření, propustit špatného pracovníka, je problém. Některé vedoucí budou raději za něho jeho práci vykonávat samy a na úkor své práce nebo svého klidu jsou ochotny řešit problémy ostatních – a jak uvedl Jan Heřmánek, to je problém!

Velmi specifická konference v Jihlavě

Několik zvláštností měla jihlavská konference. Po několika propršených dnech zde konečně vysvitlo slunce. Její průběh byl poznamenán velkou havárií na dálnici, kvůli které se někteří účastníci i vystavovatelé na konferenci nedostali, nebo přijeli s velkým zpožděním. Organizátoři v tomto městě také zaznamenali mimořádný zájem o učebnici výživy, kterou je a bude na jarních krajských konferencích možno zakoupit. Paní vedoucí z Jihlavy a okolí: je vidět, že jste zvídavé a hladové po vzdělávání. Váš zájem o novou učebnici nás těší!

Doprovodný program

Firmy vystavující na konferencích letos nabízejí dost ochutnávek teplých pokrmů, např. kuřecí steak, čínu, hovězí vývar a houbovou omáčku s kuskusem, bramborová písmenka na sladko, salát s roastbeefem. Doprovodného programu se účastní i tři firmy s nápoji. Vybrali byste si?

             

Dietní stravování

Počet jídelen, které dnes připravují dietní jídla, aniž by pro tuto činnost platila jakákoli legislativní pravidla, vzrůstá. Proto byl poslední blok konferencí věnován právě tomuto tématu. Současný stav mnoho jídelen tíží, jejich vedoucí mají snahu pomoci, ale bojí se, aby strávníkům neublížily. Vědí o rizicích, ale současně podléhají tlaku ředitelů. Ze školení vyplynulo, že v současné situaci nemůže rodič žádným dokumentem zbavit jídelnu odpovědnosti za případ, kdy připravené dietní jídlo způsobí strávníkovi zdravotní problémy. A názory a problémy z praxe, které byly prezentované v diskusi, jasně ukázaly, že je nejvyšší čas toto legislativní vakuum zaplnit. To ale nezávisí jen na školních jídelnách!

Názor, který nás zaujal

Přibývá účastnic, které tvrdí, že na krajské konference by měli chodit ředitelé, učitelé, rodiče.  Mnohdy by ale stačilo, aby sami pracovníci školní jídelny potřebné informace předávali učitelům, ředitelům a rodičům. Co vy na to?

Konference v Plzni

Krásné jarní počasí se příjemně projevilo na výborné náladě obecenstva konference v Plzni, které si program opravdu užívalo. Jan Heřmánek po skončení akce ocenil velmi konstruktivní diskuse ke všem bodům programu – s výjimkou jediného: přednáška o manažerských dovednostech, kde diskuse, podobně jako v jiných městech, hodně ujížděla. Organizátoři v Plzni také zaznamenali velký zájem o publikaci Základy výživy – bude na vás čekat i na dalších konferencích v dalších městech.

 

Všem účastníkům konferencí a zástupcům firem děkujeme za účast a za jejich obětavost, kterou projevili při překonávání nástrah v podobě ranní námrazy na cestách či komplikací na dálnici u Jihlavy. Takové jevy ale pořadatelé opravdu ovlivnit nedokáží. O to více náš těší, že jste stále s námi!

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: názor

    názor
    Názor, který nás zaujal
    Přibývá účastnic, které tvrdí, že na krajské konference by měli chodit ředitelé, učitelé, rodiče. Mnohdy by ale stačilo, aby sami pracovníci školní jídelny potřebné informace předávali učitelům, ředitelům a rodičům. Co vy na to?
    ——————————-
    Dobrý den,ano to je vhodné tvrzení ,avšak pro ty,kteří nemají vůbec žádný přehled,jaká je skutečnost.Vedoucí ŠJ ve většině nemají vůbec žádné pravomoce,počítá se s nimi hlavně jako pomocné síly do kuchyně v případě nemoci kuchařky-na zaskakování.Ředitelé i pedagogové jsou ve školství jinak ceněni,než nepedagog.personál.Ředitelé ve většině nestrpí,aby jim podřízený personál předkládal nějaká poučování,dali jste jim moc a oni ji samozřejmě využívají!Tuto snahu mají ved.ŠJ pouze na začátku kariéry,avšak se zlou se potáží a nakonec se podvolí požadavkům vedení,nic jiného jim nezbývá v době,tak velké nezaměstnanosti a malého finančního ocenení.Věřte,že pomoc by byla,pokud byste se účastnili porady ředitelů

    • Autor: kkk

      Souhlasím, myslím si, že vedoucí školní jídelny je „malý pán“. Nebo si myslíte, že má kompetence k propuštění problémové kuchařky?
      Hezky se o tom píše, ale skutečnost je jiná.

  • Autor: názor

    názor
    Vážená VIS,mimo jiné zde je výstižný komentář ke k.konferencím.
    —————————————————–
    Diskuse na téma Krajské konference ŠJ

  • Autor: A nebo tak

    Konference také pro ředitele a učitele
    Myslím, že nápad, aby byly konference buď otevřené také pro ředitele a učitele a nebo organizovány samostatně pro ně, je dobrý a stálo by za to zkusit to. Vzdělávání není nikdy dost a vždy se lépe poslouchá názor třetí (nezávislé) strany. Možná by to rozšířilo i možnosti o některých věcech diskutovat, protože by obě strany měly pro takovou diskuzi podobný základ.

  • Autor: čtvrtek

    Vedení školy to nezajímá
    U nás by to opravdu nešlo. Vedení školy moc nezajímá můj názor, spíše mi vnucují svůj. Luštěniny na jedničku dávat nesmím; proč nejsou tento týden žádné knedíky – tak je tam dejte; jé čočka – to se zase nenajíme. Celozrnné těstoviny – zákaz; celozrnné knedlíky – zákaz… Víte, pokud bude o vedení školních jídelen rozhodovat ředitelka školy, tak to jiné nebude. Peníze ušetřené na kuchařkách půjdou do učitelů, vařit se bude to, co miluje ředitelka, na vzdělávání peníze nedostanem – jistě to není všude, ale typuji tak v 80% případů – tak silně pochybuji, že na tom něco změní konference.
    Změnit by se musely zákony a vyhlášky. Oddělit zcela peníze jídelny a školy a vedoucí jídelny hospodařit s financemi. Jeden rok peníze oddělené byly a najednou jsme měli na Vánoce odměny přes deset tisíc!! A pak za vše dohromady a odměny ve stovkách. Práce nás baví, ale slyšet z médií, že učitel a učitelka mají „jen“ 25 tisíc a jak mají uživit rodiny. Ale už neslyším, jak je mají uživit kuchařky a kuchaři

    • Autor: souhlas

      Plně souhlasím s vaším názorem, protože mám stejné zkušenosti. Spotřební koš je řediteli k smíchu a konference taktéž.

  • Autor: zdenda

    Ohnivé debaty na krajských konferencích
    Dobrý den,u nás je to obdobné.Paní učitelka v páté třídě při hodině přírodovědy vykládá dětem jak se zase vjídelně nenajedla,jelikož byly luštěniny a pan ředitel si k obědu přinese housku k uzenému místo hrachové kaše.Takže je to marný.Hezký den.