Nechte se inspirovat nově zveřejněným měsíčním jídelníčkem z jedné pražské školní jídelny. Jako vždy přidáváme i hodnocení nutriční terapeutky a také se můžete podívat, jak dopadl tento jídelníček s plněním spotřebního koše. Jak paní vedoucí chystá jídelníčky a jaké pokrmy s námi sdílí ve fotogalerii, se dozvíte o pár řádků níže.
Školní jídelna se představuje:
Naše školní jídelna je součástí Střední školy gastronomické v Praze 10, U Krbu 521.
Vaříme tedy pouze pro žáky střední školy a zaměstnance. Jídelna není přístupná veřejnosti. V současné době vaříme okolo 300 obědů. Žáci mají střídavý rozvrh, pohybují se na praxích. Počty jídel se nám každým rokem zvyšují. Letos jsme pocítili daleko větší zájem o bezmasá jídla. Snažíme se, aby každý den byla na výběr bezmasá varianta.
Připravujeme zde výběrový jídelní lístek složený z několika možných chodů. Tento styl je opravdu náročný na plnění spotřebního koše. Obzvlášť, když se jedná o středoškoláky.
Nabízíme polévku nebo předkrm, 4 hlavní chody. Jeden je většinou bezmasý (lehčí) a jeden salát, jako hlavní jídlo. K oběde velmi často podáváme doplněk. Těšit se můžou strávníci na salátové bary, zeleninové saláty, ovocné bary, jogurtové a tvarohové dezerty (vyrobené), ovoce dle sezónnosti. Nápoje jsou zajištěny formou ovocného nápojového baru (bez přidaného cukru), vody. V zimních měsících i neslazený čaj.
Pracují u nás žáci s mistrem OV v rámci odborné praxe. Je výborné, že se mohou podílet na tvorbě obědů pro vlastní spolužáky i pro sebe. Dále šéfkuchař a 2 pomocné síly na mytí nádobí a úklid a vedoucí ŠJ.
Vybavení kuchyně se postupně modernizuje. Nyní máme novou multifunkční pánev, která je opravdu velkým pomocníkem a zároveň nám umožňuje lépe připravit zdravější pokrmy a šetrněji zacházet se surovinami. K dispozici máme konvektomaty, pánev, kotel. Postupně spotřebiče obměňujeme, doufáme do budoucna i v rekonstrukci.
Jídelní lístek nám dá velkou práci a věnujeme mu hodně času. Každý jídelní lístek je originál. Při sestavování jídelníčku spolupracuji s šéfkuchařem. Velice rádi vkládáme mezi běžné týdny nějaké zajímavosti. Kromě sezónnosti (týden z dýní, z cuket, vánoční a velikonoční jídla) připravujeme také týden cizích kuchyní. Například Italský týden, Japonské dny, Burger manie. V letních měsících jsme zařazovali i studené polévky a předkrmy, u kterých jsme pro velký úspěch i zůstali.
Jsem přesvědčena, že jídelníček by měl být chloubou každé jídelny.
Ve fotogalerii najdete:
- Cuketové lasagne
- Cuketový kotlík a chléb
- Kapustový karbanátek (bezmasý), brambor, bylinkový dip
- Medové kuře s rýží a brokolicí
- Pečená kachní prsa, bramborový gratin
- Těstovinový salát s grilovanou cuketou
- Řecký salát
Diskuze
Autor: Marie Kobourková
Máte opravdu velmi pěkný jídelníček, hned bych si něco dala mňam. Jenom se chci zeptat, vaříte 300obědů a máte jednoho šéfkuchaře a 2 pomocnice na nádobí a úklid, jiné stálé zaměstnance tedy asi nemáte?