Přeskočit na obsah

PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY VE SPOTŘEBNÍM KOŠI

Připravují se důležité změny ve školním stravování, a vy můžete ovlivnit jejich finální podobu! Připojte se k webináři organizovanému skupinou pro školní stravování SZÚ a položte své otázky.

Autor: Lukáš Doubek, ředitel Jídelny.cz
PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY VE SPOTŘEBNÍM KOŠI

V uplynulých měsících bylo kolem plánovaných úprav spotřebního koše hodně nejasností a nezodpovězených otázek. Teď se meziresortní skupina pro školní stravování při Státním zdravotním ústavu (SZÚ) rozhodla s personálem jídelen komunikovat a organizuje webinář, kde by měli zástupci skupiny zodpovědět vaše palčivé dotazy.

Nenechte si ujít příležitost ovlivnit diskuzi a zapojte se! Inspirovat se můžete dnešním článkem a nebojte se ptát. Zeptejte se na vše, co vás trápí a z čeho máte obavy.

  • Sloučení skupin mléko a mléčné výrobky do jedné (snížení požadovaného množství).
  • Sloučení skupin zelenina a ovoce do jedné.
  • Snížení požadovaného množství brambor.
  • Zavedení nově sledované skupiny – celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny.
  • Korekce množství luštěnin.
  • Snížení množství masa.
  • Zvýšení množství ryb.
  • Možnost nepoužívat žádné volné cukry.
  • Specifikace, ze kterých potravin se spotřební koš vypočítává.
  1. Zvýšení množství ryb: o jak vysoký nárůst se jedná? Jak to ovlivní finanční normativ?
  2. Korekce množství luštěnin: znamená to zvýšení této komodity? Byl propočten celkový nárůst vlákniny, vzhledem k zelenině, a navýšení závazných celozrnných potravin, aby odpovídal doporučením, zejména pro nejmenší děti?
  3. Specifikace, ze kterých potravin se spotřební koš vypočítává: tento bod je velmi nejasně specifikován. Znamená to, že školním jídelnám omezí sortiment používaných potravin jen na určité druhy? Například zákazem používání pohotových potravin? Nebo povolením používání pouze čerstvých, lokálních a sezónních potravin? Jak bude tento seznam specifikován? Bude tato regulace formou zveřejnění ve vyhlášce nebo doporučení?
  4. Možnost nepoužívat žádné volné cukry: jak máme v praxi toto chápat? Volné cukry jsou v současné době regulovány, a jejich používané množství se radikálně snížilo. Bude tedy komodita volný cukr zrušena, nebo bude pozměněna tolerance plnění?
  5. Zavedení nově sledované skupiny – celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny: v jakém množství?
  6. Sloučení skupin mléko a mléčné výrobky do jedné (snížení požadovaného množství) – jak se dorovná deficit vápníku? Jak bude regulována spotřeba mléčných výrobků vzhledem o obsahu soli, cukru a tuků?
  7. Snížení požadovaného množství brambor: proč a na jaké množství? Je to vzhledem k nové skupině obilovin? Nahradí benefity celozrnných výrobků výživový význam brambor?
  8. Snížení množství masa: jaký názor mají pediatři na nahrazení živočišných plnohodnotných bílkovin rostlinnými? Je tato změna podložena novými výživovými doporučeními?
  9. Jsou ještě další změny, které nebyly na kulatém stole zveřejněny?

Webinář se bude konat 24. dubna od 13 do 14 hodin. Přihlásit se můžete na uvedeném odkaze níže.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe2uJ19I29cPwGmDRzC5zLmvxDsKhxbjMCH0F8HCoIa2WGXUQ/viewform

Autor: Lukáš Doubek, ředitel Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Tesaříková Hana

    Dobrý den, můžete mi poslat na meilovou adresu Hankatesarikova@seznam.cz, kod na přihlášení k semináři o spotřebním koši