Vracíme se k recepturám ze soutěže Kuchařka roku 2008, kde bylo ke shlédnutí mnoho zajímavých jídel. Připravili jsme pro vás receptury 3 jídel vítězných a některých dalších. O odborná vyjádření k těmto recepturám jsme požádali čtyři různé odborníky. Každý hodnotil jídlo z hlediska svého zaměření.
Ing. Zdeněk Hladík z Asociace kuchařů a cukrářů, komisař, nám poskytl odborný kulinářský názor.
MVDr. Marcela Mathesová, Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové vypracovala ke každému jídlu analýzu rizik z hlediska HACCP.
Mgr. Jana Dřevová, PhD., Zdravotní ústav se sídlem v Hradci Králové dodala posouzení jídel z hlediska výživy.
Alena Stará, která dříve pracovala jako kuchařka v závodním stravování, se zamyslela nad přípravou jídel z pozice kuchařky, která tato jídla nikdy nechystala a receptury čte poprvé.
Jáhlová polévka se zeleninou – 2. místo
Školní jídelna: Novolíšeňská 10, Brno
POTRAVINA | hmotnost v gramech na 10 porcí | |
pro žáky I. stupně | pro žáky II. stupně | |
Jáhly |
| 0,20 |
Stolní olej |
| 0,05 |
Zeleninová směs francouzská |
| 0,50 |
Cibule |
| 1,00 |
Petrželová nať |
| 0,05 |
Technologický postup:
Jáhly vypereme, spaříme vařící vodou, na oleji osmažíme cibulku, přidáme mraženou francouzskou zeleninu nebo čerstvou kořenovou zeleninu, krátce osmažíme a zalijeme vodou, přidáme spařené jáhly a přivedeme k varu, dochutíme solí, případně vývarem a ozdobíme petrželovou natí.
Rybí ražniči s anglickou slaninou a zeleninou, brambory s petrželkou a máslem
Školní jídelna: Novolíšeňská 10, Brno
POTRAVINA | hmotnost v gramech na 10 porcí | |
pro žáky I. stupně | pro žáky II. stupně | |
Pangasius |
| 1,50 |
Anglická slanina |
| 0,35 |
Cibule |
| 0,50 |
Paprika čerstvá barevná (červená, žlutá, zelená) |
| 0,50 |
Rajčata |
| 0,50 |
Brambory |
| 2,50 |
Máslo |
| 0,10 |
Petrželová nať |
| 0,05 |
|
|
|
Zeleninová obloha na talíři: |
|
|
Hlávkový salát, zelí bílé s koprem |
|
|
Rajčata, mandarinka |
|
|
Technologický postup:
Pangasius filety, anglickou slaninu a barevné papriky nakrájíme na kousky stejné velikosti, rajčata a cibuli na čtvrtky. Rybu lehce nakořeníme vegetou nebo kořením na ryby a napichujeme střídavě na špejli. Brambory osolíme, uvaříme, omastíme a posypeme petrželkou.
Zeleninová obloha: opereme hlávkový salát, nakrájíme zelí najemno, osolíme, osladíme, dochutíme octem a přidáme mražený kopr.
Jogurtový dezert s musli a višněmi
Školní jídelna: Novolíšeňská 10, Brno
POTRAVINA | hmotnost v gramech na 10 porcí | |
pro žáky I. stupně | pro žáky II. stupně | |
Jogurt bílý |
| 1,00 |
Vitalis |
| 0,15 |
Dezertní višně |
| 0,05 |
Technologický postup:
Bílý jogurt lehce rozmícháme s dezertními višněmi a v misce posypeme směsí musli s celozrnnými lupínky.

Odborný kulinářský názor – Z. Hladík:
- Skladba menu je velmi odvážná, nutričně velmi moderní..
- Polévka obsahuje kulinářsky velmi dobře zpracované atraktivní jáhly, zelenina polévku nutričně a barevně velmi pěkně dolaďuje.
- Pokrm má nenásilně zařazenou rybu a papriku na špízu, chuťově je celý špíz „navoněn“ anglickou slaninu, která pokrm chuťově zatraktivní. Pokrm je doplněn o čerstvou zeleninu, má moderní a vyváženou skladbu na talíři.
- Celé menu je nutričně velmi dobře doplněno o chuťově a surovinově atraktivní skladbu dezertu.
- Celé menu velmi vyvážené a přitažlivé, v současné chvíli některé neatraktivní suroviny jsou velmi vkusně a nenásilně zařazeny do menu. Menu splňuje moderní požadavky.
Analýza rizik HACCP: MVDr. Mathesová
Jáhlová polévka – prevence rizik:
Pokrm prochází tepelnou úpravou, v případě příjmu nezávadných surovin a bezprostředního výdeje při teplotě nad +60°C a odpovídající osobní i provozní hygieně při výdeji nehrozí nebezpečí ohrožení zdravotní nezávadnosti pokrmu.
Pozor při přejímce rajčat – plody nesmí být porušené (hniloba, plísně – u plísní napadených plodů hrozí výskyt mykotoxinů, které jsou termostabilní a ani tepelným zpracováním nejsou v pokrmu zničeny – mykotoxiny = karcinogenní účinky).
Petržel – po kontrole kvality a vyřazení poškozených, zažloutlých a nahnilých listů je nutné důkladné omytí pod teplou tekoucí pitnou vodou (není tepelně ošetřena) – nebezpečí mikrobiální kontaminace hotového pokrmu po posypání brambor, příprava petržele na posyp (mytí a krájení) bezprostředně před výdejem pokrmů.
Pangasius – prevence rizik:
Pangasius – rozmrazování v chladícím zařízení a okamžitá kuchyňská úprava a tepelné zpracování
Zeleninová obloha:
– vstupní kontrola (neporušené hlávky bez stop hniloby a plísní), skladování v chladu, důkladné omytí pod tekoucí teplou pitnou vodou po předchozím odstranění vrchních listů, které jsou zdrojem největšího znečištění ( např. E.coli, Listerie)
Krájení a kompletace s okamžitým dochucením zálivkou připravenou předem , následné okyselení zmírní riziko, ale nevyřeší závady při závadné surovině nebo nedostatečném umytí hlávek salátu a zelí.
Kopr – promíchat do zálivky bez rozmrazení.
Rajčata – důkladné omytí neporušených plodů pod tekoucí teplou vodou, příprava nejlépe bezprostředně před výdejem
Mandarinky – není známo, zda jsou vydávány vcelku jako příloha – v tom případě omýt před výdejem.
Pokud jsou podávány loupané, je nutné omytí před loupáním a přípravou k výdeji
Jogurtový dezert – prevence rizik:
Jogurt v době spotřeby, předchlazený před promícháním s dezertními višněmi.
Uchování v chladícím zařízení v případě delší doby výdeje při teplotě max. +10°C – nejlépe v chladící vitríně.
Musli uchovávat ve skladu v uzavřených obalech – nebezpečí nárůstu plísní
Hodnocení výživové – Mgr. Dřevová, PhD.
K málo využívanému způsobu přípravy rybího masa je podávána netradiční polévka z jáhel. Tato obilnina z prosa dodá organismu železo a působí proti depresi a únavě. Rybí maso nebývá u dětí oblíbené, nicméně jeho kombinace se slaninou a barevnou zeleninou v této úpravě jistě najde své příznivce i mezi malými strávníky. Pokrm je doplněn bohatou zeleninovou oblohou a mléčným dezertem. Nakyslá chuť višní podtrhuje celkovou chuť pokrmu.
Hodnocení kuchařky – Alena Stará
Jáhlová polévka se zeleninou: Jednoduché. Použila bych určitě čerstvou zeleninu a vývar. Bude to chtít vydatné hlavní jídlo.
Rybí ražniči s angglickou slaninou a zeleninou, brambory s petrželkou a máslem: Tak to bude lahůdka. Pangasius nezklame nikdy. A ještě ho promastíme anglickou slaninou. Barevně to bude určitě taky pěkné. Chybí mi v receptuře olej na plech, aby se ražniči nepřichytilo na plech. U oblohy je spousta variant – na list hlávkového salátu bych upravila zelný salát s koprem, přidala bych do něj kvůli barvě jemně strouhanou mrkvičku a vynechala rajče a mandarinku. Při výdeji bude příprava oblohy rychlejší.
Jogurtový dezert s musli a višněmi: Desertní višně dost osladí jogurt? To se musí vyzkoušet. Směs Vitalis zřejmě dodá patřičnou chuť.
Diskuze
Autor: ivča II.
připomínka
Menší připomínka – místo rozpisu surovin na dezert máte rozpis na pangasia,prosím o opravu.Jinak by mě zajímal názor děvčat z větších jídelen – je reálné dělat ražniči pro všechny strávníky,dá se to zvládnout?Vypadá to velmi lákavě.A díky za článek,inspirace není nikdy dost.Zdraví Ivča.
Autor: Moderátor
Re: připomínka
Dobrý den,
děkujeme za připomínku, již jsme to opravili. Moc se omlouváme za to nedopatření.
Autor: Evča1
Re: připomínka
My děláme ražniči pro 120 dětí a dospělých, ve větším množství nevím. Takto upravená ryba má úspěch vždy.
Autor: Evča1
Re: připomínka
My děláme ražniči pro 120 dětí a dospělých, ve větším množství nevím. Takto upravená ryba má úspěch vždy.
Autor: Valentýna
Analýza rizik HACCP
Líbí se mi receptury, ale zaujala mě rozepsaná analýza rizik. Přínosné