Ve dnech 18. – 22. května 2015 probíhal ve školní jídelně Chvaletická v Praze Týden nových chutí, který představil některé nové pokrmy. Seznamte se se zkušenostmi s jejich přípravou i podáváním.
Pondělí – Zdravé lívanečky
V pondělí jsme nabízeli Lívanečky s ovesnými vločkami, tvarohem a jahodovým jogurtem. Hlavní kuchařka trochu znejistěla. Je ten poměr mléka, mouky a tvarohu dobře? Nějak se mi to nezdá! Tak hned ráno voláme do školní jídelny Vítkov, odkud recept pocházel. Nebojte, je to dobře. A ať se to povede, popřála mi paní vedoucí na druhém konce telefonu. První hotové lívance kuchařkám moc nechutnaly, jsou zvyklé na klasiku. Těším se, co na to děti.
Je to dobréé, říkají děti při obědě. Chutnalo i dospělým. Lívanečky si dala polovina strávníků.
Takže do našeho repertoáru mohu zařadit další recept. Jedna z našich mladých učitelek přišla lívance pochválit až do mé kanceláře a ještě přidala recept svého dědečka – on prý do těsta strouhal jablka. Příště, až je bude dělat doma, tak nám přinese ochutnat.
Úterý – Čočka s kačenou obstála v konkurenci
To nebude česká klasika, diví se kuchařka, když vidí recept s názvem Kachní prsa s dušenou čočkou a rukolovým salátem, ale to už jí odkazuji na videorecept, který je k dispozici na webu. Čočka s kačenou má dnes velkou „konkurenci“ v podobě rajské omáčky na jedničku, tak jsem byla zvědavá, kolik odvážlivců půjde do dvojky, když je na jedničku jejich nejoblíbenější jídlo. Hm, úspěch! 70 strávníků si dalo dobrovolně čočku. Během oběda se ptám u stolečků – ano, je to moc dobré. Malé i velké děti snědly s chutí. Také tento recept si přidáme na seznam „našich“. A já si musím poznamenat, abych paní učitelce, která přinesla kuchařku s tímto receptem, koupila nějakou malou pozornost. Z této kuchařské knihy budeme čerpat i nadále.
A to už přijíždí čerstvý špenát na zítřejší Zapečené těstoviny s brynzdou a špenátem. Zájemců na zítra je přes stodvacet – musím dokoupit bryndzu i špenát, netrefila jsem přesně počty.
Středa – Zapečené těstoviny s brynzdou a špenátem
Paní kuchařky zdatně otrhávají špenátové listy. Recept, jehož zdrojem je Skutečně zdravá škola, jsme si trochu vylepšili – objednala jsem špenát čerstvý, místo mraženého. Jen jsem měla problém odhadnout množství čerstvého špenátu. Brynzda rozšlehaná ve smetaně nemůže být rozhodně špatná. A když paní kuchařky v kuchyni zalívaly těstoviny, tak jsem se jim pletla pod ruce s foťákem …
Na talíři dozdobíme nastrouhanou žlutou mrkví a římským salátkem a je to bašta. Nám chutná a já číhám na první děti. „Chutná ti dnešní oběd?“ ptám se stolu dvou slečen z druhé třídy. „Jo, je to dobrý“ dozvím se. Ano, i dnešní oběd se myslím povedl. Také si „recept ponecháme“, jen příště přidáme více bryndzy.
Čtvrtek – Rýžový salát nově
Ve čtvrtek máme na jedničku přírodní kuřecí plátek s bramborovou kaší a na dvojku novinku: Rýžový salát s tuňákem, kukuřicí, hráškem a čerstvou mátou. Celkem třicet dobrovolníků se vzdalo kaše a šlo na tuňáka. Ještě se e-mailem dotazuji u paní ze Skutečně zdravé školy, zda se salát podává chlazený. Ano, potvrzuje. Nakonec jsme ho servírovali s knäckebrotem. Nové jarní jídlo. Takový úspěch neměl, ale čerstvá máta ve spojení s tuňákem – to bylo rozhodně zajímavé.
Pátek – Těstoviny z osmé třídy
V pátek nás čeká jednoduchý recept od našich strávníků: Těstoviny s rajčaty, mozzarellou, česnekem, čerstvou mátou a troškou slaniny. To asi ničím nepřekvapilo, ale zájem byl velký, protože těstoviny a sýr děti prostě milují.
Týden nových chutí máme za sebou, zařadíme nově minimálně tři výborné nové recepty a už se těšíme na další akci: westernový den. Před školou už se tyčí nový totem a já nesmím zapomenout přivézt z chalupy seno, ohlávku na koně a staré loukotě. A nové chutě budou také – nejen kolaloková limonáda a sušené maso.
Monika Křtěnská, školní jídelna Chvaletická, Praha
Foto: autorka
Diskuze
Autor: zmm
Děkuji
Děkuji za krásnu inspiraci a přeju hodně zdařilých akcí a spokojené děti!
Autor: Kamilka
Děkujeme za nápady
To je správné ..nová jídla ,nové chutě ,pestrá strava.Jistě některé vyzkoušíme. Je vidět ,že máte šikovné kuchařky. Ohledně čerstvého špenátu se nedá nic vytknout a pokud mohu přidat zkušenosti je výborný špenát z medvědího česneku.