Přeskočit na obsah

Týdny světové kuchyně v Uherském Brodě

Nápadů, jak zpestřit jídelníček strávníků, není nikdy dost. Představujeme vám jeden příklad hodný následování. V Uherském Brodě pořádali Týdny světové kuchyně a nezůstali jen u cizokrajných receptur.

Autor: Pavel Ludvík

Školní jídelna Na výsluní v Uherském Brodě vaří obědy pro žáky základní školy. Obvykle připravuje denně 2 jídla: první představuje klasickou českou kuchyni, druhé je bezmasé, zeleninové. V jarních měsících 2006 se pracovnice jídelny pokusily tento zaběhnutý systém poněkud oživit – uspořádaly týdny světové kuchyně. Během několika týdnů představily svým strávníkům receptury mnoha evropských i mimoevropských národů. Jde jistě o chvályhodný počin. Mnoho národních kuchyní preferuje podstatně zdravější způsob stravy než ta naše a strávníci se seznámí se stravovacími zvyklostmi dalších národů. Vzhledem k postupnému otevírání Evropy se jim to zcela jistě časem bude hodit.

Nejen jídelníček
Děti, zejména ty malé, jsou při jídle velmi konzervativní. Neznámé nebo nevyzkoušené jídlo je důvodem k jeho odmítnutí. Proto děti v této jídelně dostaly předem nejen jídelníček, ale na nástěnce byla také popsána a  charakterizována kuchyně jednotlivých národů, u jednotlivých jídel bylo uvedeno jejich složení. Malý strávník tedy neputoval do úplně cizí krajiny: věděl, co přibližně v jídle bude.

Např. v den norské kuchyně se strávníci mohli těšit na toto menu:
Polévka: krevetový krém (pravý uzený losos, krevety, krabí maso, mouka, smetana, zeleninový vývar)
Závitky s párkem a slaninou (vepřové maso, krůtí párek, anglická slanina, smetana)

K tomu si mohli strávníci přečíst tuto charakteristiku
Norská kuchyně patří do kuchyně skandinávské (Švédsko,Norsko,Finsko, Dánsko), kuchyně těchto zemí mají mnoho společných rysů. Základními potravinami jsou mořské a sladkovodní ryby. Upravují se vařené, pečené, mleté jako pudinky, nákypy nebo se z nich upravují polévky a studené pokrmy. Norský jídelníček je obohacen o sobí maso, o maso velrybí a spoustu tvrdých sýrů. Často používají  mléko a sladké pokrmy. Při slavnostních příležitostech se servíruje tzv. švédský /obložený/  stůl  s mnoha druhy studených pokrmů a lahůdek.

V den italské kuchyně si strávníci pochutnali na těchto jídlech:
Italská polévka MINESTRONE: rajčata, fazolky, kapusta, kukuřice, celer, mrkev
Sicilské makarony: kuřecí maso, slanina, cibule, kukuřice, kečup, oregano, bazalka
Pizza : rajčata, olivy, česnek, šunka na pizzu, žampiony, kukuřice, sýr mozarella, koření

Ukázka jídelníčku středoevropské kuchyně
Pro ty, kdo se chtějí seznámit se skladbou  týdenního jídelníčku, uvádíme jeden příklad z týdne od 6. do 10.3.2006

Pondělí: Maďarsko
Polévka cibulová s bramborem.a zelenou paprikou
1. Debrecínská pečeně, rýže, rajský salát
2. Langoše s kečupem a sýrem
Džus-čaj

Úterý: Německo
Polévka mrkvová se smetanou
1. Karbenátky s tuňákem, bramborová kaše, zelný salát
2. Vařený chřest s osmaženou houskou, sýrová omáčka, brambory
Šípkový čaj

Středa: Rakousko
Polévka rakouská slepičí
1. Vídeňská roštěná, vídeňský knedlík
2. Vepřová játra po tyrolsku, rýže
Bylinkový čaj

Čtvrtek: Rusko
Polévka ruská Ucha
1. Kuřecí prsíčka po petrohradsku, brambory
2. Těftěli  ze skopového masa v omáčce, těstovina
Pirožek s marmeládou, ovocný čaj

Pátek: Slovensko
Polévka kyselica s klobásou
1. Lokše s mákem–perníkem-tvarohem
2. Brynzové halušky, mléko
Jablko-hruška, čaj s citrónem

Komunikace se zákazníkem
Pozoruhodné na této akci však bylo, jak se vedení jídelny snažilo o komunikaci se strávníky: tedy ne „tady máš, sněz to a běž“, ale „pochutnal sis, jak to hodnotíš?“ I v tom tkví výchova strávníka. Jak nám napsala paní Trtková, vedoucí jídelny, děti byly vybízeny k písemnému hodnocení. Předem dostaly pokyny, jak bude hodnocení probíhat a kde si mohou vyzvednout hlasovací lístky. „Můžu říct, že máme převahu jedniček s hvězdičkami,“ uvádí paní vedoucí. Nejvíce ji potěšil lísteček od žáka 9. třídy: „Chválit tyhle jídla je zbytečné. V téhle jídelně je jak dobrý personál, tak i výborná kuchyně. Dávám všem jídlům *****.“

Strávníky jistě potěšil slib vedení, že nejúspěšnější jídla se budou na jídelníčku objevovat opakovaně. Děti oceňovaly, že se kuchařky nebojí experimentovat, některé dokonce prozradily, že podobná jídla se snaží doma připravit i jejich maminky.

Občas se při hodnocení neobjevovala zrovna kultivovaná a společensky znějící vyjádření. Jak dokáží mluvit osmáci a deváťáci, vědí ostatně vedoucí jídelen velmi dobře. A tak se na nástěnce u jídelny v Uherském Brodě objevilo také toto sdělení:
Žáci,  potěšilo nás, že jste se zapojili do hodnocení akce  školní jídelny „mezinárodní kuchyně“ a hlavně to, že vám téměř všem tato nová jídla chutnají, ba dokonce chválíte paní kuchařky za jejich mimořádnou práci. Dostali jsme však také lístečky se záporným ohlasem, mrzí nás to, ale to už tak je, že každé jídlo všem stejně nechutná. Chci však upozornit žáky, kteří spokojeni nejsou, aby své vyjádření psali slušnými slovy a  způsoby a neporušovali tak školní řád.

Opět další forma příkladné komunikace, navíc s  humorem mezi řádky.

Přes kuchyň na zeměpis
Dalším vynikajícím nápadem bylo propojení celé akce s výukou zeměpisu. Regionální týdeník UherskoBodska se na tento aspekt dotázal učitele zeměpisu.

„Co na to jako zeměpisec říkám? Je to fantastická věc, protože děti se takto alespoň velmi příjemnou formou seznámí s jídelníčkem celé planety a navíc nám to pak usnadní výuku,“ svěřil se učitel Jaromír Láska, a jako názorný příklad provázanosti geografie s kuchyní uvedl Indii. „Jakmile se budeme o tomto asijském státu učit, stačí jen, aby si žáci zavzpomínali co typicky indického měli v jídelně k obědu, no a hned si pak z toho mohou odvodit, jaké že plodiny jsou pro tamní oblast nejtypičtější,“ okomentoval nápad se „světovými obědy“ pedagog.

A co na to říkají Jídelny.cz? K realizaci takové akce je jistě potřeba snaha pracovnic školní jídelny, ale také ochota, dobré srdce, vysoká odbornost, společná řeč s vedením školy a manažerské i marketingové úsilí hodné mistrů. Portál Jídelny.cz tleská provedení tohoto projektu a nabízí ho jako příklad hodný následování.

Ing. Pavel Ludvík, vedoucí redakce zpravodajství

Autor: Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Šefčík Jaroslav

    Finance
    Mě by akorát hrozně zajímalo jaký je rozdíl v nákladech oproti klasickému jídelníčku.
    Protože po přečtení článku a hlavně vypsaných surovin mi připadá, že trvale jsou tato jídla finančně neúnosná.

  • Autor: Zdeňka

    realita
    My tuto kuchyni známe. Pani vedoucí se stále zviditelňuje a zakrývá své nedostatky. Finančně to vychází neboť to jsou normální jídla z norem jenom
    přikrášlený název. Navíc paní vedoucí o vaření nemá ani páru je to teoretička. Děti to většinou nepřijímají a prosili jsme i p. ředitelku aby se vařilo
    klasicky ale bohužel nic…Dobré řešení by bylo kdyby si vedoucí pronajala restauraci, tam to nechala vařit, dokázat to prodat a ne ve ŠJ, kdy to děti vrátí a o nic nejde. Finančně to vychází i proto,
    že když mně dítě první den marodilo a donesli jsme oběd domů tak tam bylo mikromaso / 2.5 dkg/

  • Autor: Zdeňka

    realita
    My tuto kuchyni známe. Pani vedoucí se stále zviditelňuje a zakrývá své nedostatky. Finančně to vychází neboť to jsou normální jídla z norem jenom
    přikrášlený název. Navíc paní vedoucí o vaření nemá ani páru je to teoretička. Děti to většinou nepřijímají a prosili jsme i p. ředitelku aby se vařilo
    klasicky ale bohužel nic…Dobré řešení by bylo kdyby si vedoucí pronajala restauraci, tam to nechala vařit, dokázat to prodat a ne ve ŠJ, kdy to děti vrátí a o nic nejde. Finančně to vychází i proto,
    že když mně dítě první den marodilo a donesli jsme oběd domů tak tam bylo mikromaso / 2.5 dkg/

  • Autor: Libča

    světová kuchyně
    Pracuji 5 let jako vedoucí na základní škole, po 3 roky první pondělí v měsíci byla na jídelníčku jídla nejprve evropské kuchyně a pak světové. Finančně to náročné není. Pro nedostatek času jsme od toho upustili, vaříme 600 obědů a 2 druhy jídla. Udělat každý měsíc nástěnku k tématu a osvětu. K tomu prodávám každý den o velké přestávce školní mléko.
    Ale vzpomínám na dobu kdy jsem pracovala ve 2 MŠ, tam jsem zavedla 2x do roka týden zdravé výživy. na to se celá školka vždy těšila. Děti kreslily ovoce, zeleninu a ostatní zdravé potraviny. Uspořádali jsme výstavku ovoce a zeleniny a k tomu povídání. I po letech na to děti vzpomínájí, ty už mám těď na základce.
    Vše je v ledech. A jak říkám kuchařkám, že my tu jsme pro strávníky a ne obráceně.
    Přeji pěkný den.

  • Autor: Monča

    světová kuchyně
    Tyto jídla co jmenovaná píše děláme běžně i u nás.
    Bohužel neumíme se zviditelnit jako jmenovaná vedoucí. Místní plátek, portál ŠS, ministersto, prezident…O nic nejde…

    • Autor: Pavel Ludvík

      Re: světová kuchyně
      Redakce portálu vám v tom ráda pomůže. Stačí se ozvat, sepsat pár základních údajů, nebo dodat podklady, jídelníčky. Ministerstvo neumíme, ani prezidenta, ale o to snad nejde. Jde o předání zkušeností.