
Patříte-li mezi naše pravidelné čtenáře, pak víte, že pro vás kromě článků natáčíme také video rozhovory, které znáte pod názvem Vydáno pro školní jídelny. V novém roce jsme tento formát trochu pozměnili, zrychlili a osvěžili.
Dnes vám představujeme „první díl“, který jsme natočili v souvislosti s tématem, jež se čím dál častěji objevuje ve spojení se školními jídelnami. Jedná se o bufetové neboli samoobslužné stravování ve školních jídelnách.
O souvislostech připravovaných témat budeme vždy diskutovat společně s Mgr. Jiřím Plzákem, který se v oblasti školního stravování pohybuje již více než 20 let. Setkat se s ním můžete také na přednáškách týkajících se nejen hygieny a HACCP. Je kmenovým zaměstnancem Jídelen.cz a aktuálně se nejvíce věnuje poradenství a vzdělávacím aktivitám pro školní jídelny.
Formu bufetového stravování v Česku zatím využívá jen hrstka jídelen, ale jedná se o způsob, který začíná čím dál více rezonovat v prostředí školního stravování. Zájem o přechod z klasického výdeje na tento bufetový způsob se objevuje v několika jídelnách, které se s námi o tuto myšlenku podělily.
Výhody i nevýhody tohoto způsobu stravování jsme podrobně rozebrali přímo ve videu.
Naše „nové“ Vydáno můžete sledovat zde:
Budeme rádi, pokud se s námi podělíte o své názory v komentářích a můžete nám také napsat, jaké další téma pro vás máme zpracovat.
Diskuze
Autor: Šárka Macečková
Dobrý den, bufetový výdej – moc pěkná vize ale nedokážu si to u nás představit, když během hodiny odstavujeme 250 až 300 strávníků. Nebo když mají všichni konec vyučování ve stejnou dobu – děti nebudou čekat tak velkou frontu – prostě odejdou. A neustále otevřené gastro nádoby – určitě nebudou mít 60 °C plus, děti jsou neustále nachlazené a prskají kolem sebe, naběračky – kolik si jich umyje ruce než jdou na oběd. A ten bezobjednávkový výdej ? Víte co mají ti poslední strávníci na oběd ? Mají souhrn dne, pracovala jsem v takové kuchyni a děkuji nechci být v nervech jestli ještě někdo přijde na oběd a já mu nebudu mít co dát na talíř. Rozčilují mě neustále řeči, co všechno je špatně ve školních jídelnách. Nejsou všechny jídelny stejné, u nás nemáme salátový bar a ani nebudeme mít, máme saláty nachystané v miskách v salátové vitríně a děti si můžou sníst salátu kolik chtějí, ale až sní jeden, může si dát další, to samé je s přídavky. Bufety patří do hotelu, ne do školních jídelen.
Macečková Šárka, vedoucí školní jídelny Žákovská
Autor: Karel Krenk, Ing Krenk
Měl jsem možnost vidět bufetový ( finsky model ) v praxi a špatné to není . Samozřejmě znamená to překonat překážky spojené se změnou a nemusí to být nutně metoda pro všechny .
Přestavba na nový systém také není levná , pokud to má nějak vypadat .