Webmaster portálu Jídelny.cz
Letošní téma: „Nejoblíbenější jídlo vaší školní jídelny!“
Zúčastněte se i VY!
Školní jídelny jsou spolu s domácím prostředím jedním z klíčových míst, kde se děti učí základům zdravého stravování a životního stylu. Ty je ovlivní na celý život a mají zásadní vliv nejen na jejich současný zdravotní stav, ale i na rozvoj obezity v dospělosti.
V rámci boje proti nadváze a obezitě se proto Všeobecná zdravotní pojišťovna již třetím rokem rozhodla vyhlásit soutěž O nejlepší školní oběd. Cílem soutěže je upozornit na problém obezity a ukázat veřejnosti i dětem, že školní jídelny vaří zdravá a energeticky vyvážená jídla, která navíc chutnají dětským strávníkům.
Čeká nás třetí ročník soutěže
V srpnu proběhne v Brně již třetí ročník souboje školních jídelen o to, kde se vaří nejlépe. Kuchařky a kuchaři budou moci předvést své kulinářské umění a zároveň poznat, jak se vaří jinde. Tématem letošního ročníku je Nejoblíbenější jídlo vaší kuchyně (se zaměřením na zdravý životní styl).
Stejně jako v předchozích dvou letech se bude bojovat nejen o prestižní umístění v soutěži týmů celé ČR a uznání ostatních, ale také o finanční odměnu ve výši 20 000 Kč, 10 000 Kč a 5 000 Kč pro trojici vítězných týmů.
Střípky z loňska
Na loňském finále panovala skvělá nálada. Kuchaři a kuchařky z deseti vybraných škol uvařili výborná jídla. Pod dohledem kamer televizních štábů zvítězilo menu kuchařek DM a ŠJ z Písku a jejich kuřecí plátek v mandlové krustě, pohanková polévka a tvarohový krém s jahodami. Druhé místo si z Prahy odvážely brněnské kuchařky ze školy Náměstí svornosti. Na třetím místě se umístil pražský tým ZŠ Chmelnice.
ZÚČASTNĚTE SE I VY!
Přihlašovací formulář do letošního ročníku soutěže můžete vyplnit na webových stránkách www.ŽijZdravě.cz, kde si zároveň můžete přečíst reportáže z minulých ročníků a prohlédnout si fotografie z akce. Neváhejte a přihlaste svou školní jídelnu do této prestižní soutěže! Své recepty posílejte do 31. května 2012.
O programu Žij zdravě
Preventivní program z fondu prevence VZP ČR. Jeho cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života. Ta říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít.
10:20 – 10:50 Světem bezpečnosti potravin
10:20 – 10:50 Světem bezpečnosti potravin
– Víte, co jsou alimentární nákazy?
– Víte, co znamená pojem sekundární kontaminace?
– Znáte nejdůležitější bakteriální nákazy a toxické látky v potravinách?
– Zajímá Vás, čemu je dobré při manipulaci s potravinami věnovat pozornost a čemu se raději vyhnout?
10:50 – 11:05 Informačně propagační vystoupení
-Zajímá Vás, čemu je dobré při manipulaci s potravinami věnovat pozornost a čemu se raději vyhnout?
10:50 – 11:05 Informačně propagační vystoupení
sd | fsdfasf | fdsaf |
sdaf | sdf | |
sdf | ||
fsfasdf |
Autorem tohoto testovacího článku je František Éroplán. Článek slouží pouze pro testovací účely.
Webmaster portálu Jídelny.cz
Diskuze