Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Název karnitin pochází z latinského slova carnis, což znamená maso. V něm byl karnitin objeven na začátku 20. století. Jedná se o látku, která se nachází v různých tkáních těla, zejména ve svalech. Na jeho tvorbu jsou potřeba aminokyseliny – lysin a methionin.  Přímo v lidském těle se tvoří asi 25 % z celkového množství karnitinu, zbytek pochází z potravy. Největším zdrojem je červené maso a mléčné výrobky. Hlavní funkce karnitinu je přenos mastných kyselin do buněčných struktur zvaných mitochondrie, kde jsou tyto mastné kyseliny zpracovány. Karnitin je častou složkou doplňků stravy, určených ke zvýšení energie, snížení cholesterolu nebo snižování hmotnosti.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Doplněk stravy, Aminokyseliny, Cholesterol, Kreatin

Aktualizováno: 16. září 2013

Koenzym Q10 je přírodní látka, která je přítomná v každé buňce lidského organismu. Jeho úlohou v těle je produkce energie. Působí také jako antioxidant, tedy chrání buňky před volnými radikály. Lidský organismus si koenzym Q10 umí sám vytvářet, ale s postupujícím věkem jeho produkce klesá. Dobrým potravinovým zdrojem je maso, tučné ryby, vejce nebo ořechy. Koenzym Q10 působí příznivě na většinu srdečně-cévních onemocnění, pomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku a také při onemocnění dásní. Ve formě doplňku stravy by mohl být prospěšný lidem, kteří užívají statiny (léky na snižování hladiny cholesterolu).  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Antioxidanty, Doplněk stravy

Aktualizováno: 16. září 2013