Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Fytoestrogeny jsou chemické sloučeniny rostlinného původu. Svým účinkem fytoestrogeny připomínají pohlavní hormony savců – estrogeny. Hlavními zástupci jsou isoflavony, pterokarpany a lignany. Isoflavony a pterokarpany se v největší míře vyskytují v luštěninách (převážně sója), zatímco lignany najdeme především v celozrnných výrobcích, v ovoci a zelenině. Vliv fytoestrogenů na zdraví je stále předmětem vědeckého zkoumání, dodnes nejsou zodpovězené mnohé otázky a získané výsledky jsou často nejednoznačné. Sleduje se převážně možná souvislost konzumace fytoestrogenů s onemocněním srdce a cév, se vznikem nádorových onemocnění, osteoporózou, metabolismem estrogenů apod.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sója

Aktualizováno: 16. září 2013

Díky chemickému složení semen (sójových bobů) zaujímá sója mezi ostatními luštěninami výjimečné postavení. Má totiž vysoký obsah bílkovin o poměrně vysoké výživové hodnotě, vysoký obsah vlákniny, vykazuje výborné funkční vlastnosti (schopnost vázat vodu a tuk) a ve srovnání s živočišnými bílkovinami je mnohem levnější. Významný je také obsah lipidů s příznivým složením mastných kyselin. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitaminy skupiny B a vitamin E.

Přestože sója obsahuje významné množství vápníku, fosforu, hořčíku a železa, jejich využitelnost je poměrně nízká. Sója ukrývá i přírodní toxické a antinutriční látky (inhibitory proteáz, lektiny, kyselinu fytovou, fytoestrogeny, antivitaminy, purinové látky aj.), avšak u některých se zjistilo pozitivní působení na lidské zdraví (např. fytoestrogeny a prevence osteoporózy a určitých druhů rakoviny). U citlivých jedinců mohou sójové bílkoviny vyvolat alergii. 

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Tofu a tempeh, Sójové nápoje, Bílkoviny, Vláknina, Vitaminy skupiny B, Vitamin E, Antinutrient, Fytoestrogeny, Kyselina fytová, Puriny, Osteoporóza, Potravinová alergie

Aktualizováno: 16. září 2013