Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Hypoglykemie je nežádoucí pokles hladiny krevního cukru pod hodnotu 3,8 mmol/l. Tento stav je provázen únavou, hladem, slabostí, poruchou soustředění, nervozitou, pocením, podrážděností, poruchou pohyblivosti a rovnováhy, výskytem křečí, až v nejtěžších případech ztrátou vědomí.  Příčinou vzniku hypoglykemie je nerovnováha mezi nadbytkem inzulinu a nedostatkem glukózy. K tomu dochází z mnoha důvodů – špatně nastavená léčba, konzumace alkoholu, zvýšená fyzická aktivita, chyba ve výživě, změna prostředí, vznik jiných onemocnění a další. Pro zvládnutí hypoglykemie je zapotřebí ihned podat rychlý zdroj sacharidů (nejlépe kostku cukru, neředěný sirup, slazený ovocný nápoj apod.). U těžší formy je třeba podat glukózu injekčně a volat lékařskou pomoc.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013