Oves patří mezi nejvýživnější obiloviny. Obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, vitamin E, některé vitaminy skupiny B, vápník a železo. Čistá ovesná mouka neobsahuje lepek, tudíž je možné ji zařadit do bezlepkové diety. Kvůli možné kontaminaci ovsa pšenicí a dalšími obilovinami ale nemusí být oves při celiakii tolerován a vše záleží na individuální snášenlivosti nemocného. Na trhu se oves vyskytuje v různých podobách – ovesné vločky, mouka, šrot. Ovesné vločky jsou asi nejznámější jako součást snídaňových cereálií nebo jako ovesná kaše. Tu lze dnes koupit i v instantní formě. Z ovesné mouky se připravují různé druhy sladkého i slaného pečiva (u kvašeného chleba je ale zapotřebí přidat trošku pšeničné mouky). Ovesný šrot lze přimíchat do pečiva, jogurtu a dalších potravin a navýšit tak celkový obsah vlákniny. Na trhu je možno koupit i ovesné nápoje, které neobsahují mléčnou bílkovinu a laktózu a mohou do značné míry nahrazovat kravské mléko.
Oblast: Potraviny
Příbuzné: Cereálie, Vláknina, Vitamin E, Vitaminy skupiny B, Vápník, Železo, Lepek, Bezlepková dieta, Celiakie
Aktualizováno: 16. září 2013