Smažení je tepelná úprava potravin tukem při teplotě 150-190 °C. Při vyšších teplotách se některé tuky rozkládají na zdravotně nebezpečné látky a vzniká namodralý kouř. Podle množství použitého tuku rozlišujeme dva typy smažení. Při smažení na tuku zaujímá tuk 5-10 % hmotnosti smažené potraviny, potravinu je nutno obracet a obsah pánve s přebytečným tukem odstranit. Při smažení v tuku (také fritování) je potravina v tuku zcela ponořena, teplo na ni působí rovnoměrně ze všech stran, a pokud použijeme vhodný druh tuku, můžeme na něm smažit opakovaně. Ač jsou smažené pokrmy velmi chutné, z hlediska správné výživy nelze jejich častou konzumaci doporučit.
Oblast: Potraviny
Příbuzné: Grilování, Pražení, Blanšírování, Uzení, Vaření, Gratinování
Aktualizováno: 16. září 2013