Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Draslík je minerální látka důležitá pro správnou funkci nervového systému, svalů a srdce. Jeho nedostatek způsobuje únavu a nespavost, slabost kosterních svalů, poruchu srdeční činnosti, zhoršení nervosvalové dráždivosti, zpomalení střevní peristaltiky s důsledkem zácpy. Při těžkých průjmech, zvracení nebo silném pocení se draslík nadměrně ztrácí z těla. Tyto ztráty je nutno vyrovnat zvýšeným příjmem. V dostatečném množství se draslík vyskytuje především v potravinách rostlinného původu (banány, sušené ovoce, brambory, špenát, žampiony, luštěniny). Při vaření přechází do vody a jeho obsah v potravinách klesá. 

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Fosfor, Chrom, Selen

Aktualizováno: 16. září 2013

Orthorexie představuje jednu z méně častých poruch příjmu potravy. Označuje patologickou posedlost a závislost na zdravém stravování. Postižení jedinci konzumují především biopotraviny a odmítají běžné potraviny s obsahem aditiv a jiných přídatných látek. Výběr potravin splňujících kritérium „zdravé“ jsou pro každého jedince čistě subjektivní.

Příčina orthorexie není jasně známa. Vedle touhy „být zdravý“ to může být touha mít všechno pod přísnou kontrolou, únik před strachem, touha po štíhlosti a dokonalosti, hledání určitého smyslu života a duchovna prostřednictvím výživy nebo využívání jídla k utváření vlastní identity. Orthorexii podléhají zejména ti, kteří svému stravování věnují nadměrné množství času a mají výčitky svědomí, poruší-li své stravovací zvyklosti. Léčba orthorexie patří do rukou psychologa a psychiatra.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Bigorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Robi je tepelně upravená potravina připravená ze směsi rostlinných bílkovin. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, tuky, cholesterol, syntetická barviva, ani konzervanty. Používá se jako alternativa masa. Upravuje se podobným způsobem jako maso, ale doba přípravy je mnohem kratší. Robi je vhodné k vaření, smažení, pečení či grilování, ale také za studena na výrobu salátů či pomazánek. Na trhu najdeme Robi v podobě plátků, oválků, nudliček, sekané a hotových pokrmů (karbanátky, směs na čínu, řízek, saláty a pomazánky). Robi není vhodné pro osoby trpící celiakií.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Šmakoun, Tofu a tempeh, Bílkoviny, Lipidy, Cholesterol, Celiakie, Vaření, Smažení, Grilování

Aktualizováno: 16. září 2013

Rýže patří mezi nejpěstovanější obilniny. Rýže obsahuje nejvíce škroby, málo bílkovin a téměř žádný tuk. Loupaná rýže je vhodná při šetřících dietách při onemocnění trávicího traktu. Ve srovnání s rýží loupanou dodává rýže se slupkou vlákninu, vitaminy skupiny B, E a některé minerální látky. Existuje mnoho druhů rýže a jejich dělení. Dle velikosti zrna se dělí na rýži dlouhozrnnou, středně zrnnou a kulatozrnnou. Toto dělení je vhodné z hlediska přípravy (velikost zrn udává způsob a hlavně délku přípravy). Podle technologické úpravy rozeznáváme rýži neloupanou, přírodní, leštěnou (bílou), předvařenou či rýži parboiled. Mezi zvláštní druhy rýže patří basmati, jasmínová i divoká (indiánská).

Neloupaná rýže nebyla nijak upravována, tudíž obsahuje vysoké množství vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Na našem trhu není běžně dostupná.

Přírodní rýže (natural, hnědá) má částečně odstraněnou slupku a vysoký obsah vlákniny, tuků, vitaminů a minerálních látek. Vaří se déle a po uvaření je pevnější na skus.

Leštěná (bílá) rýže je zbavena vnější slupky a klíčku, což rapidně snižuje množství vitaminů a minerálních látek. Nepřítomnost klíčku (tuků) zvyšuje její trvanlivost.

Předvařená rýže se vyrábí z bílé rýže působením vyšší teploty. Příprava předvařené rýže je podstatně kratší.

Rýže parboiled je neloupaná rýže upravená speciálními technologickými postupy. Výsledkem je zrno se ztvrdlým povrchem, jehož střed je obohacený o vitaminy a minerální látky z obalových vrstev.  Doba vaření je kratší než u rýže natural, nerozváří se, nelepí a po uvaření je pevnější na skus.

Rýže basmati je neloupaná dlouhozrnná rýže pocházející z Indie a Pákistánu. Má oříškové aroma a štíhlá zrna. K vaření potřebuje méně vody, doba vaření záleží na typu (loupaná, neloupaná), po uvaření se nelepí, je sypká a kyprá.

Jasmínová rýže je aromatická (květinová vůně) rýže pocházející z Thajska.

Divoká (indiánská) rýže jsou semínka vysoké vodní trávy ze Severní Ameriky a Kanady. Nejedná se o skutečnou rýži, ale je k dostání jako směs s dlouhozrnnou rýží.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Cereálie, Škrob, Vláknina, Vitaminy skupiny B, Vitamin E, Minerální látky

Aktualizováno: 16. září 2013

Solanin je původní název pro hořké, toxické glykoalkaloidy brambor. V bramborových hlízách se solanin vyskytuje nerovnoměrně (v největším množství je ve slupce, v klíčcích a kolem oček). Oloupáním a vykrájením hlíz je odstraněna přibližně polovina solaninu. Běžně prodávané brambory nepřekračují legislativou stanovené bezpečné množství solaninu. To však závisí na mnoha faktorech (podmínky pěstování, podnebí, velikost hlízy, doba sklizně apod.). Zvýšený obsah solaninu lze jednoduše poznat typickým zezelenáním hlíz. Klasickými projevy otravy solaninem jsou zvracení, průjem, žaludeční křeče, bolesti hlavy a závratě. Při správném způsobu skladování brambor, řádném opracování hlíz a vyluhování solaninu při vaření však vznik zdravotních potíží nehrozí.

Oblast: Výživa

Aktualizováno: 16. září 2013

Těstoviny jsou potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta, připravené z mlýnských obilných výrobků nebo z jejich směsí. Existuje několik set druhů těstovin. Dle způsobu výroby se těstoviny dělí na sušené a nesušené (čerstvé). Sušené těstoviny mají nižší vlhkost, delší trvanlivost a oproti čerstvým těstovinám je doba vaření 2-10x delší (konkrétní čas záleží na výrobci). Podle tvaru dělíme těstoviny na krátké, dlouhé a ploché. Podle složení zase rozlišujeme vaječné a bezvaječné těstoviny, semolinové či celozrnné, případně těstoviny plněné. Semolinové těstoviny jsou vyrobené pouze z pšenice tvrdé (semoliny) bez přídavku vajec. Na výrobu celozrnných těstovin může být použita mouka z jednoho i více druhů obilovin, pohanky a rýže. Vyhláška dále uvádí těstoviny instantní, které se připravují rehydratací ve vodě. Podle způsobu užití lze těstoviny dělit na přílohové a do polévek.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Semolina, Cereálie, Pohanka, Rýže

Aktualizováno: 16. září 2013

Z výživového hlediska je vaření nejšetrnější způsob tepelné úpravy potravin. Vařené pokrmy jsou lehce stravitelné a hodí se i pro výživu při onemocnění trávicího ústrojí. Během vaření v tekutině (vodě, vývaru z kostí, zeleninovém vývaru, mléce apod.) je potravina ze všech stran rovnoměrně zahřívána tekutinou o teplotě kolem 100 °C. Při vaření v páře se potraviny dávají na děrovanou pařákovou podložku a jsou ohřívány parou. Vaření ve vodní lázni znamená vložit pokrmy v uzavřených formách, ubrousku nebo nádobě do vroucí vody. Poslední způsob vaření je nejšetrnější, nedochází k žádným ztrátám živin vyluhováním.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Grilování, Pražení, Blanšírování, Smažení, Uzení, Gratinování, Živiny

Aktualizováno: 16. září 2013