Přeskočit na obsah

Aktuality ze školního stravování

Internetové zpravodajství posledního týdne přineslo rozhovor M. Slimákové z iniciativy Skutečně zdravá škola s ústředním školním inspektorem T. Zatloukalem a MŠMT rozeslalo v souvislosti s aktivitami této iniciativy na všechny krajské úřady dopis. Seznamte se s podrobnostmi.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Server Aktuálně.cz připravil rozhovor Margit Slimákové, garantky projektu Skutečně zdravá škola, a Tomáše Zatloukala, ústředního školního inspektora. Rozhovor se týkal stavu českého školního stravování a změn, které iniciativa požaduje. Podívejte se na videozáznam rozhovoru.

V souvislosti s činností iniciativy Skutečně zdravá škola jistě zaujme informace, že MŠMT rozeslalo na začátku září na všechny krajské úřady dopis, v němž se distancuje od některých aktivit iniciativy, zejména od vytváření vytváření sítě placených koordinátorů a koordinátorek, kteří by mj. měli připravovat vstupní audit školní jídelny, posouzení kvality jídel apod.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: JirkaZa

    JAKO VŽDY, JDE HLAVNĚ O PENÍZE III.
    Myslím si, že všichni by raději vařili jiným způsobem, než doposud. Řešení samozřejmě existuje, ale je to o penězích. Mimo jiná opatření by bylo možné:
    – částečně státem dotovat ty potraviny, které chceme, aby děti jedli, zejména zeleninu a ovoce, mléčné výrobky
    – snížit počet výkonů na jednu pracovní sílu, aby se na jídelnách zvýšil počet zaměstnanců a byla možnost připravovat technologicky náročnější jídla
    Určitě je to i v lidech a jejich myšlení. Toto změnit je práce nás, vedoucích zaměstnanců. S nedostatkem peněz si však neporadíme.

  • Autor: Žalka

    Přesně
    jste to vystihl. Plně souhlasím. Na prvním místě by mělo být, aby byly děti najezené. Zdravé potraviny dětem nabízet je správné, ale ne tak, aby k tomu měly odpor a jídlo ve školní jídelně odmítaly celkově.

  • Autor: Amoleta

    Zdravá strava bez eček
    A co takhle vyzkoušet potraviny sušené po namoceni do vody na dvě hodiny a maximálně přidání octa se napiji vodou a vhodně poslouží jako zaklad do polévek omáček apod. Pracovní sila se tím ušetři kuchařky nebudou tak vysílané a budou mít více času na seberealizaci.naklady při výpočtu na jednu porci vycházejí velice dobře.neobsahuji žádná škodlivá ecka mimo glutamatu, který byt muže a nemusí, starší jej v jídle ocení a dětem stačí dochutit bylinkami nebo kořením bez E621.Potraviny sice nejsou tak levné jako ty s neprimerenym obsahem chemických přísad.Ale ruku na srdce chceme pro své děti to nejlepší?Nebo se spokojime s chemickým trendem kde se deti naji a za chvíli mají opět hlad.postradaji imunitu apod.chemicka ecka jim na zdraví do budoucna příliš nepridaji a to co jsme ušetřili na potravinách dame za lékaře.