Jak s přihláškami na konference
Dnes, tj. 13. března 2006, začíná cyklus krajských konferencí hromadného stravování. První konference proběhne v Praze.
O konference je v některých městech mimořádný zájem. V minulých letech některé jídelny posílaly přihlášku na poslední chvíli, v den konference nebo dokonce přišly na konferenci bez přihlášky. Z těchto důvodů upozorňujeme všechny zájemce, že na konference je nutno se přihlásit a včas – bez ohledu na to, zda hodlají navštívit pouze dopolední bezplatnou část, nebo i odpolední placené školení. Včasnou přihláškou si zabezpečíte jistotu účasti a organizátorům usnadníte práci.
K přihláškám použijte přihlašovací formulář, který uvidíte po kliknutí na odkaz Chcete se přihlásit? v Seznamu konferencí. Nepoužívejte, prosím, vzkazovník a neposílejte přihlášky mailem do redakce. Konference nejsou pořádány redakcí portálu, nýbrž obchodní skupinou Jídelen.cz.
Zrušit HACCP?
V minulých dnech zazněly hlasy (např. v diskusi na portálu), že HACCP je ve školních jídelnách možno zrušit. Opíraly se o dokument DG SANCO 3069/2004, který jsme zveřejnili v prosinci 2005. Tyto názory vytrhly z kontextu následující větu:
„V rámci tohoto pojmu cílovou skupinou, na kterou se zjednodušení systému HACCP aplikuje, se zdá být mikro podniky ( mající méně než 10 zaměstnanců a ne větší obrat, než 2 miliony EUR).“
Hranici 10 zaměstnanců a obrat 2 mil EUR splňuje většina školních jídelen a zdálo by se tedy, že zjednodušení HACCP je v nich možné.
Redakce portálu všechny školní jídelny varuje před tímto unáhleným soudem a doporučuje ještě nějaký čas vydržet se zavedeným systémem HACCP do doby, než se zcela vyjasní požadavky.
1. Povšimněte si, že v uvedeném dokumentu SANCO se mluví o zjednodušení, nikoli o zrušení HACCP.
2. Uvedená citace v dokumentu SANCO ovšem pokračuje:
„Avšak, berouce v úvahu, že bezpečnost potravin není určena počtem zaměstnanců v potravinářském podniku, ale spíše charakterem potraviny, se kterou se zachází a druhem procesu, který se při výrobě potraviny používá, bylo by chybné vztahovat účely flexibility systému HACCP pouze na velikost závodu. Cílová skupina „mikro podniky“ by tedy měla být považována spíše za orientační, než za absolutní limit s ohledem na implementaci zjednodušených zásad HACCP.“
Vyplývá z toho tedy, že zjednodušení HACCP je třeba citlivě zvažovat. Pro stanovení HACCP ve ŠJ by počet zaměstnanců neměl hrát hlavní a rozhodující roli, spíše by se mělo přihlížet k tomu, že jde o hromadnou výrobu teplých pokrmů pro děti, někdy i velmi malé, kde citlivost vůči alimentárním nákazám je značná.
Před vánocemi 2005 byl zveřejněn další dokument SANCO, který se tímto problémem rozsáhle zabývá. Uvádí konkrétnější možnosti, jak zjednodušit evidenci HACCP. V následujícím týdnu zveřejníme výtah hlavních myšlenek z tohoto dokumentu i s některými komentáři.
Diskuze
Autor: Váňová Magdaléna
příspěvek
dobrý den, přihlášena na konferenci jsem, možnost vzdělávání, čerpání nových informací a následná výměna poznatků je super,
díky, pěkný den
Váňová