je vedoucí ŠJ ve Všestarech
V úterý 24. listopadu se vysílal poslední, 11. díl druhé série populárního pořadu Ano, šéfe, ve kterém je zkušený kuchař Zdeněk Pohlreich zván do různých restaurací a hospod, aby pomohl jejich majitelům zlepšit kvalitu stravovacích služeb.
V tomto díle se šéf podíval do školní jídelny. Pozvala si ho ředitelka základní školy a mateřské školy, která sídlí v Bílé ulici v Praze. Jejím přání bylo, aby naučil kuchařky lépe připravovat bezmasá jídla a zeleninové saláty a aby je poučil, jak lépe využívat moderní technologické zařízení kterým je kuchyň vybavena. Tato školní jídelna vaří podle slov paní ředitelky pravidelně dvě jídla na výběr – první jídlo masité a druhé bez masa. V první den natáčení pořadu se podávala špenátová polévka, holandský řízek s bramborovou kaší a salátem (zřejmě) z čínského zelí a jako druhé jídlo zeleninový kuskus. Šéf všechno ochutnal a neměl téměř žádné výhrady. Naopak hned ocenil čistotu provozu a s nostalgií zavzpomínal, jak nevábně byly cítit tácy v dobách jeho dětství…
Přesto, že byl šéf s obědem spokojený, nedostalo se mu v kuchyni srdečného přijetí. Zato děti hned využily jeho přítomnosti a chodili ho žádat o autogram. Při té příležitosti vyzvídal, co dětem nejvíc chutná: Často padaly odpovědi jako „špagety s kečupem“, „smažák“ a šéfa popadalo zoufalství. Mnohem více se mu líbily odpovědi „svíčková“ nebo „guláš“, které ale nepadaly často.
Když šéf s vedoucí kuchařkou procházeli celý provoz, který byl před nedávnem zrekonstruován, neustále chválil nejen čistotu a úroveň vybavení, ale i práci personálu, kdy každý věděl, co má dělat a vše fungovalo bez problémů. To se mu při předchozích natáčeních často nestávalo. Určitě byl také spokojený s tím, že v této kuchyni nepoužívají instantní přípravky, kterými jsou police v hospodských kuchyních mnohdy přeplněné. Poprvé za celou dobu vysílání pořadu kroutil hlavou: “Nevím, co tady dělám…“
Další den ochutnal p. Pohlreich luštěninovou polévku, pečená kuřecí stehýnka a koprovou omáčku s domácími houskovými knedlíky – a opět bez výhrad.
Potom následovala společná diskuse s ředitelkou školy, vedoucí jídelny a vedoucí kuchařkou. Poprvé se při ní diváci aspoň letmo mohli seznámit s pojmy spotřební koš a finanční limity. Šéf nechápal, že se dětem vaří kompletní oběd za cenu jedné konzervy potravy pro kočky. Na závěr společné schůzky podal návrh, že dětem příště připraví jejich oblíbené špagety, ale podle originálního italského receptu SPAGHETTI AL POMODORO. Ačkoli během celého pořadu bylo patrné jisté napětí ve vztahu ředitelka a pracovnice školní jídelny, s novým záměrem všichni souhlasili. Kuchař si tedy další den přivezl potřebné suroviny: kvalitní špagety, olivový olej, rajčata a pravý italský parmazán. Spolu s kuchařkami se pustil do práce. Recept je úžasný ve své jednoduchosti: správně uvařené špagety se promíchají s podušenými rajčaty a vše se posype strouhaným sýrem. Bylo vidět, že dětem tento oběd opravdu chutnal. Horší to bylo vzhledem k použití kvalitních surovin s překročením finanční normy.
Když se po čase p. Pohlreich do školní jídelny vrátil a ochutnal společně s ředitelkou školy oba dva připravené chody, byl zase spokojený. Paní ředitelka ho přitom seznámila se záměrem rozšířit sortiment jídel na tři s tím, že třetí menu bude připravováno ve vyšší finanční normě z kvalitních dražších surovin. Nakonec šéf předal vedoucí kuchařce po zásluze samolepku s hvězdičkou! Všichni mohli vidět, jak hned běžela podělit se o obrovskou radost se svými kolegyněmi.
Uprostřed pořadu nabídl šéf postup přípravy zeleninového salátu Caesar. Ačkoli je to klasická součást italské kuchyně, pro školní stravování se nehodí. Do zálivky se totiž přidávají syrové žloutky. Můžeme si ho připravit pro rodinu doma, ale pro děti ve škole ne.
Musím přiznat, že jsem byla velmi zvědavá na scénář tohoto dílu. Jsem ráda, že pan Pohlreich jako zkušený šéf ocenil všudypřítomnou čistotu, moderní technické vybavení a profesionální přístup všech zaměstnanců kuchyně. Školní jídelna v Bílé ulici tak udělala dobrou vizitku školnímu stravování jako systému, ve kterém jde v první řadě o zdravou výživu a spokojenost dětí.
Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech
je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Diskuze
Autor: majka 1
díky
Jak jsem již napsala v diskusi, také já děkuji děvčatům za skvělou propagaci školní stravy. Jak říká paní vedoucí Lišková, počkáme si, až opadne zájem veřejnosti po shlédnutí pořadu a uvidíme.Přeji vám všem, kteří jste se stali v tomto směru obětními beránky školního stravování, hodně síly v boji s nesmyslnými požadavky většinou ze strany zaměstnanců škol a cizích strávníků. Ať se vám práce daří a máte z ní dobrý pocit. Do nového roku hodně síly a úspěchů v nelehkém prosazování zdravého stravování.
Autor: Mirís
Prestiž školních jídelen
Konečně první dobrá „VEŘEJNÁ vlaštovka“ pro školní jídelny. Ještě více návštěv ve školních jídelnách. Jsou moderní a super vaří!
Díky.