Uprostřed pracovního týdne 13. dubna 2011 proběhl již podruhé biojarmark ve školní jídelně v Praze Uhříněvsi. Jídelna se snaží seznámit rodiče i širokou veřejnost s bioprodukty, které podle finančních možností zařazuje do jídelního lístku. Vedoucí jídelny spolupracuje s firmami z biojarmarku, ale i s jednotlivými zemědělci a biofarmáři z celé republiky, které upřednostňuje především pro domácí českou kvalitu. Biojarmark opět proběhl ve spolupráci s firmou Country Life a Probioligou.


Ochutnávky
I přes nepřízeň počasí byla návštěvnost velmi dobrá a jídelna po otevření rázem ožila množstvím zvědavců všech věkových kategorií. Návštěvníci mohli ochutnat jak jídla upravovaná přímo na místě kuchařem, který přijel, aby návštěvníkům ukázal, co se z bioproduktů vaří, tak jídla připravená zaměstnanci školní jídelny. Ta jsou běžně zařazovaná do jídelníčku, jako například bulgur po provensálsku, pohanka jako rizoto, kuskus na kari. Z běžných surovin třeba kokosové kuličky s krémem, polévku s luštěninovou zavářkou a mnoho jiného. Dále bylo možné ochutnat mléčné biovýrobky. Z Polabských mlékáren to byly jogurty a tvarohy, z farmy z Valašského Meziříčí jogurty a zakysané mléko a ze Salaše Ryžovna v Krušných horách zase několik druhů výtečných sýrů. Tyto výrobky též bylo možno zakoupit nebo se seznámit s místy, kde jsou k prodeji v dostupné vzdálenosti. U stánku firmy Country Life se ochutnávalo čerstvě upečené biopečivo nebo sojové mléko a k prodeji bylo mnoho známých i méně známých sušených výrobků.
Kuskus na kari (10 porcí v gramech)
Surovina | I.kategorie | II.kategorie | III.kategorie | IV.kategorie |
cibule | 130 | 160 | 180 | 200 |
kuskus | 488 | 600 | 675 | 750 |
vegeta | 13 | 16 | 18 | 20 |
kari | 7 | 8 | 9 | 10 |
kuřecí prsa | 650 | 800 | 900 | 1000 |
olej | 65 | 80 | 90 | 100 |
pórek | 130 | 160 | 180 | 200 |
kukuřice | 115 | 140 | 160 | 180 |
hrášek | 115 | 140 | 160 | 180 |
sojová omáčka | 13 | 16 | 18 | 20 |
Technologický postup:
Kuskus uvaříme dle návodu. Na oleji orestujeme na malé nudličky nakrájená kuřecí masa ochucená solí a vegetou, přidáme cibuli, hrášek, kukuřici, kari a nakonec pórek. Vše vmícháme do kuskusu a dochutíme podle potřeby sojovou omáčkou a vegetou.


Vzdělávání strávníků
K biojarmarku samozřejmě patří i vzdělávací část, která je jeho nezbytnou součástí a přispívá k povědomí veřejnosti o problematice pěstování a výroby bioproduktů. Dospělí se měli možnost dozvědět mnohé o ekofarmách a výrobcích a také, jak nezbytné je ekologické zemědělství pro naší budoucnost. Děti se vzdělávaly formou her a soutěží. Učily se poznávat druhy obilovin, krmily zvířátka podle toho, čím se živí, a zároveň je malovaly. Za svou snahu si vysloužily zdravou odměnu pro jejich mlsné jazýčky.

Školní jídelna by ráda, aby se biojarmark stal každoroční tradicí a vzrostl zájem o bioprodukty. Aby osvěta přispěla k informovanosti strávníků i široké veřejnosti a v jídelníčku našich dětí v jídelně i doma se častěji objevovala strava z našich úrodných polí a sadů.
Monika Veselá, vedoucí ŠJ Praha 22
Diskuze