Přeskočit na obsah

Biojarmark ve školní jídelně

Pojďte se s námi podívat do školní jídelny v Uhříněvsi, kde proběhl biojarmark. Proč jídelna tuto akci pořádá? Jaké byly ochutnávky a co se ve školní kuchyni tento den vařilo?

Autor: Monika Veselá

Uprostřed pracovního týdne 13. dubna 2011 proběhl již podruhé biojarmark ve školní jídelně v Praze Uhříněvsi. Jídelna se snaží seznámit rodiče i širokou veřejnost s bioprodukty, které podle finančních možností zařazuje do jídelního lístku. Vedoucí jídelny spolupracuje s firmami z biojarmarku, ale i s jednotlivými zemědělci a biofarmáři z celé republiky, které upřednostňuje především pro domácí českou kvalitu. Biojarmark opět proběhl ve spolupráci s firmou Country Life a Probioligou.

Ochutnávky
I přes nepřízeň počasí byla návštěvnost velmi dobrá a jídelna po otevření rázem ožila množstvím zvědavců všech věkových kategorií. Návštěvníci mohli ochutnat jak jídla upravovaná přímo na místě kuchařem, který přijel, aby návštěvníkům ukázal, co se z bioproduktů vaří, tak jídla připravená zaměstnanci školní jídelny. Ta jsou běžně zařazovaná do jídelníčku, jako například bulgur po provensálsku, pohanka jako rizoto, kuskus na kari. Z běžných surovin třeba kokosové kuličky s krémem, polévku s luštěninovou zavářkou a mnoho jiného. Dále bylo možné ochutnat mléčné biovýrobky. Z Polabských mlékáren to byly jogurty a tvarohy, z farmy z Valašského Meziříčí jogurty a zakysané mléko a ze Salaše Ryžovna v Krušných horách zase několik druhů výtečných sýrů. Tyto výrobky též bylo možno zakoupit nebo se seznámit s místy, kde jsou k prodeji v dostupné vzdálenosti. U stánku firmy Country Life se ochutnávalo čerstvě upečené biopečivo nebo sojové mléko a k prodeji bylo mnoho známých i méně známých sušených výrobků.

Kuskus na kari  (10 porcí v gramech)

Surovina

I.kategorie

II.kategorie

III.kategorie

IV.kategorie

cibule

130

160

180

200

kuskus

488

600

675

750

vegeta

13

16

18

20

kari

7

8

9

10

kuřecí prsa

650

800

900

1000

olej

65

80

90

100

pórek

130

160

180

200

kukuřice

115

140

160

180

hrášek

115

140

160

180

sojová omáčka

13

16

18

20

Technologický postup:
Kuskus uvaříme dle návodu. Na oleji orestujeme na malé nudličky nakrájená kuřecí masa ochucená solí a vegetou, přidáme cibuli, hrášek, kukuřici, kari a nakonec pórek. Vše vmícháme do kuskusu a dochutíme podle potřeby sojovou omáčkou a vegetou.

Vzdělávání strávníků
K biojarmarku samozřejmě patří i vzdělávací část, která je jeho nezbytnou součástí a přispívá k povědomí veřejnosti o problematice pěstování a výroby bioproduktů. Dospělí se měli možnost dozvědět mnohé o ekofarmách a výrobcích a také, jak nezbytné je ekologické zemědělství pro naší budoucnost. Děti se vzdělávaly formou her a soutěží. Učily se poznávat druhy obilovin, krmily zvířátka podle toho, čím se živí, a zároveň je malovaly. Za svou snahu si vysloužily zdravou odměnu pro jejich mlsné jazýčky.

Školní jídelna by ráda, aby se biojarmark stal každoroční tradicí a vzrostl zájem o bioprodukty. Aby osvěta přispěla k informovanosti strávníků i široké veřejnosti a v jídelníčku našich dětí v jídelně i doma se častěji objevovala strava z našich úrodných polí a sadů.
 

Monika Veselá, vedoucí ŠJ Praha 22

Autor: Monika Veselá

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se