Přeskočit na obsah

Brzy budou dostupné nové dietní receptury

Připravujeme soubor 1500 moderních receptur pro školní stravování. Jde o odbornou veřejností nejlépe hodnocené receptury ze soutěží O nejlepší školní oběd, zahrnující také dietní varianty pokrmů, vypracované nutričními terapeutkami.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Do termínu, kdy jídelny mají zahájit přípravu dietní stravy podle vyhlášky 17/2015, zbývá poměrně málo času. Všem jídelnám, které dietní stravování chtějí zavést a nevědí, jak na to, portál Jídelny připravil jednoduchý návod v 5 krocích.

Každá taková jídelna by mimo jiné měla mít připraveny dietní receptury. Skupina odborníků spolupracujících s portálem Jídelny.cz na nich usilovně pracuje a máme v úmyslu je v říjnu 2015 vydat.

Protože podpora, kterou stát jídelnám při zavádění dietního stravování poskytuje, je velmi malá (viz např. články Znovu k dietnímu stravování aneb co vše mohou úředníci?, Účastníci školení k dietnímu stravování nebyli pravdivě informováni nebo Dietní stravování ve školní jídelně se vyjasňuje), rozhodli jsme se vydání receptur urychlit a pomoci vám takto:

a) S recepturami vás blíže seznámíme.

b) Knihu vám již nyní umožníme si předem objednat a pokud tak učiníte do 7. 7. 2015, garantujeme Vám její přednostní dodání.

c) Jídelny, které budou mít zájem od září diety připravovat a používají program VIS, mohou už na konci prázdnin získat tyto připravované receptury v elektronické podobě. Aby bylo možné import provést, musíte být vlastníkem uvedené knihy receptur. Pak uhradíte pouze práci technika VIS za provedení importu. Při objednávce do 7. 7. 2015 garantujeme provedení importu receptur v termínu od 20. 8. 2015, abyste od 1. 9. 2015 mohli diety vařit.

Blíže o recepturách

  • Dílo bude obsahovat cca 1500 receptur pro školní stravování.
  • Základem je cca 500 receptur z celostátních soutěží školních jídelen O nejlepší školní oběd z let 2010-2014 a z brněnských soutěží školních jídelen z let 2008-2010. Byly vybrány jen ty nejkvalitnější z dodaných receptur a samozřejmě ty, které se dostaly do finálových kol. 
  • Všechny tyto receptury prošly v prvním i druhém kole soutěží odborným hodnocením, na kterém se podíleli specialisté na výživu, hygienici a kuchaři. Je tak jistota, že do školních jídelen se dostanou další kvalitní receptury, po kterých často voláte.
  • Každá ze základních receptur bude mít uvedenu standardní variantu, dále variantu určenou pro dietu bezlepkovou a šetřící. Dietní receptury jsou připraveny registrovanými nutričními terapeutkami – to je zárukou, že receptury budou vyhovovat požadavkům vyhlášky 17/2015.
  • Abychom uspokojili požadavky jak po nízké ceně, tak po vysoké kvalitě a odolnosti, vydáme receptury ve dvojím provedení: — 1. Šanon s jednotlivými laminovanými listy, které jsou lépe chráněné proti mechanickému poškození či vlhkosti za zaváděcí cenu 1300 Kč včetně DPH. — 2. Klasická kniha, která je velmi lehká, skladná, ale náchylná k opotřebení dennodenním používáním za zaváděcí cenu 690 Kč včetně DPH.
  • Receptury v knižní i laminované podobě budou k dodání od října 2015.
  • Majitelé programů VIS si mohou objednat také jejich nahrání do programu, která budou provádět pracovníci Horké linky VIS již od 20.8.2015.

Ukázky receptur

 Kuřecí stehno - receptura  Kuřecí stehno - receptura

Blíže o autorech

Bc. Anna Packová je metodička školního stravování v Brně. Podílela se na vydání několika receptářů pro školní jídelny, pořádá odborné semináře a konference pro školní jídelny. Je autorkou myšlenky na soutěž O nejlepší školní oběd.

Bc. Alena Strosserová je metodička školního stravování v Praze 3 a spoluorganizátorka soutěže O nejlepší školní oběd.

Ing. Olga Hudcová je registrovaná nutriční terapeutka. Pracovala jako krajská metodička školního stravování na KÚ Jihomoravského kraje, nyní působí na KHS v Brně. Přednášela na Krajských konferencích, pořádaných portálem Jídelny.cz, a publikuje články v odborných časopisech.

Mgr. Jana Petrová pracuje jako registrovaná nutriční terapeutka v Nemocnici Litomyšl. Zabývá se sestavováním jídelníčků a jejich hodnocením. Několikrát přednášela na Krajských konferencích portálu Jídelny.cz a je spoluautorkou knihy Základy výživy pro stravovací provozy.

Jan Heřmánek je kuchař, který pořádá pro Asociaci kuchařů a cukrářů semináře zaměřené na dietní stravování a tvorbu jídelníčků. Ve školním stravování se pohybuje více než 10 let, jako autor receptů je členem týmu školení Nové trendy v moderním vaření.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Jasněnka

    Receptury ze soutěže – tedy naše receptury ?
    Rozumím tomu dobře tak, že jsme posílali receptury do soutěže a nyní budou ty nejlepší vydány bez našeho souhlasu? Proč je nedáte bezplatně na web?

    • Autor: Mělničanda

      rozumíte velmi dobře, my vymyslíme a ony se budou prezentovat…………..

    • Autor: ivetka

      Tak se děvčata snažte, ať nám mohou brzy vydat druhý díl!!

  • Autor: janah

    nové receptury ve školních jídelnách
    Pro školní stravování nové odborně zpracované receptury jsou jako výhra v loterii.

  • Autor: 1234

    dietní receptury
    Ano, to jistě vítáme, ale jako vždy ne za 5 minut 12, ale spíš 12,30.

    • Autor: rozárka

      Myslím si,že by tento portál mohl zveřejnit receptury – alespoň nějaké zdarma. Jsem přesvědčena,že by si to jídelny zasloužily.

  • Autor: hana22

    kuře na zelí
    Nevím, jestli zrovna příklad receptury „kuře na kysaném zelí“ je vhodný. Z kuřete pečeného na kysaném zelí je pro dietu šetřící kuře na kořenové zelenině. V jídelníčku by tedy dieta šetřící měla mít napsáno kuře na zelí a ve skutečnosti dostane kuře na zelenině? Děkujeme odborníkům za cenné rady.

    • Autor: hana22

      A ten cukr z receptury použiji na co?

      • Autor: OH

        Školní jídelna, odkud recept pochází, bude uvedena a jak byl recept v přihlášce do soutěže dodán, tak se s ním (s drobnými úpravami) pracuje + se přidávají varianty pro uvedené diety. V tomto případě byl cukr pravděpodobně použit na „zneutralizování“ kyselosti a ochucení zelí. Je to jen ukázka pro představu, na recepturách se stále pracuje. Za připomínky a poznámky děkujeme.

  • Autor: Pavel Ludvík

    Názvy receptur
    Nutriční terapeutky mohly při vytváření dietních variant receptur buď každou variantu nazvat přesně a přiléhavě, nebo všem třem variantám dát společný název. Obojí mělo své výhody a nevýhody. Zvažovaly to a zvolily druhou možnost. Věřím, že to pochopíte. Určitý rozpor mezi názvem a použitými surovinami se ostatně bude týkat jen malého počtu receptur.

    • Autor: Homolkovic

      Každý odborník v oblasti dietní stravy ví, že kyselé zelí není vhodné pro dietu šetřící. Tudíž jaképak nahrazování jinou zeleninou. Prostě receptura Kuře v kys.zelí není pro dietu šetřící vhodná. Musím použít jinou vhodnou recepturu Kuře s dušenou zeleninou(opět né všechny druhy) nebo pouze Kuře pečené a přidat vhodný kompot. NT určitě dobře znají Dietní systém, který se používá ve zdravotnických zařízeních a tam jsou receptury přímo pro každou dietu takto stanoveny. Chtěli jste to ve spolupráci s MZ, tak nedělejte další neprofesionální paskvily.